Voorpagina Politiek

9 jaar na Pim

Het was gisteren 9 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord door een autochtone terrorist en ik heb hem sindsdien geen seconde gemist. Hij was de eerste die openlijk islamofobisch was en daardoor enorm populair werd. Hij was de hoop van xenofobisch Nederland in bange dagen. Hij zei wat hij dacht en deed wat hij zei. En plots mocht en wilde iedereen zeggen wat hij dacht en ontstond er wantrouwen, intolerantie, onverdraagzaamheid, disrespect, haat en verharding in de maatschappij. Maar ook na zijn dood groeide het onkruid verder, dankzij o.a. Marco Pastors, Ronald Sorensen, Rita Verdonk en Geert Wilders. Één ding moet ik Fortuyn wel nageven en dat is dat hij in tegenstelling tot zijn erfgenamen van de haat wel intelligent en charismatisch was. Met Pim werd politiek ineens entertainment. En daardoor ook meer symbolisch van aard: Wijs een zondebok aan voor al uw problemen en verzin daarop uw oplossingen.

Men kwam ook ineens tot de conclusie dat de multiculturele samenleving was mislukt. Dat begreep ik niet helemaal. Mislukt? Hoezo mislukt? De multiculturele samenleving kan niet slagen of mislukken, het is er gewoon! Het is een feit, een gegeven, een realiteit. De helft van de drie grote steden is allochtonisch en ik vind het in ieder geval altijd gezellig en grappig, die mengelmoes en eigenaardigheden van al die verschillende bevolkingsgroepen. Het zijn denk ik juist de xenofobe autochtonen wiens integratie is mislukt en die moeite hebben met het accepteren van een veranderende samenleving. En voor een groot deel kan ik hen zelfs heel goed begrijpen, omdat de veranderingen zo snel gaan. Maar wat ik niet kan begrijpen is de irreëele angst en afkeer tegen alles wat niet écht Nederlands is. Hoe kan een hele bevolkingsgroep zich zo gek laten maken?

Pim Fortuyn kon in ieder geval als geen ander de onderbuikgevoelens van die mensen verwoorden. Gevoelens die voornamelijk werden veroorzaakt door de criminaliteit om hun heen. In plaats van die criminaliteit als een probleem te zien, was ineens hun cultuur en religie het échte gevaar en werden in één klap hele bevolkingsgroepen verdacht en schuldig. En dat terwijl je met een beetje sharia en een échte harde aanpak de criminelen iets banger kan maken. Nu wordt de politie uitgelachen, zeker door jongetjes onder de 18, want die kan je niks maken. Te veel rechten, te weinig klappen.

Na de puinhopen van Paars, bracht Pim een nog groter puinhoop de Tweede Kamer in met de LPF, gevolgd door Rita Verdonk (de hersenloze en mannelijke variant van Pim). Het feit dat zijn aanhang net zo makkelijk achter Rita als achter hem ging staan, zegt genoeg over het intelligentieniveau van die aanhang. Zijn meest recente kloon, Wilders is op dit moment natuurlijk erg succesvol met dezelfde tactiek en de toekomst zal uitwijzen hoe het met hem zal aflopen. De vraag is echter hoeveel meer van zijn klonen zullen er nog volgen, voordat men van de xenofobie en islamofobie is genezen.


ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van