Voorpagina Recensies

Recensie: De Goede Dochter

Jasmin Darznik’s De goede dochter is een biografische beschrijving van drie generaties Iraanse vrouwen die vechten voor hun vrijheid. Het vrijheidsverlangen van vrouwen in streng islamitische samenlevingen blijft relatief onderbelicht in de literatuur of wordt vaak op clichématige wijze beschreven. Langzaamaan komen er meer romans en biografieën over deze vrouwen, geschreven door deze vrouwen zelf, waardoor er ook meer inzicht in de karakters en personages van deze vrouwen komt.

Darznik werpt via haar biografische roman met autobiografische elementen licht op dit verlangen van vrouwen en hun andere aspiraties door met name de persoonlijkheid van haar oma en moeder te beschrijven. Zichzelf gunt ze een bescheiden rol in het geheel wat gepast is, omdat zij wel in Iran is geboren maar opgegroeid is in het vrije Amerika.

Het idee voor deze roman kreeg Darznik door een trouwfoto van haar moeder waar ze toevalligerwijs na de dood van haar vader op stuit. Deze trouwfoto waarop haar biologische vader niet de bruidegom is, intrigeert haar en ze besluit haar moeder hiermee te confronteren. Haar moeder klapt in eerste instantie dicht en de afstand tussen moeder en dochter groeit. Totdat Darznik van haar moeder een pakketje met cassettes ontvangt waarop haar moeder het verhaal van de trouwfoto ontvouwt waarachter een heel mensenleven schuil gaat.

In tien hoofdstukken wordt het leven van haar oma Kobra en haar moeder Lily belicht. De machtsverhoudingen binnen de familie zijn als een barometer voor de machtsverhoudingen en balans voor de politieke ontwikkelingen in Iran. De persoonlijke geschiedenis van de Iraniërs is zeker verbonden met de politieke geschiedenis van het land. Haar oma Kobra en moeder Lily hebben fenomenale karakters. Hun wilskracht en hun verlangen hun eigen dromen waar te maken, maakt hen sterke personages die meer dan levensecht zijn. Ondanks al hun tegenslagen en desillusies die soms letterlijk uit hen worden geslagen, wanhopen ze maar komen daarna op verbijsterende wijze met de meest creatieve oplossingen.

Liefde voor elkaar en liefde voor de familie is het krachtigste element in dit boek. Geen enkel moment wordt de liefde die oma Kobra voor de charmante maar onverantwoordelijke opa Sohrab voelt sentimenteel. Op haar beurt probeert Lily van haar eerste man te houden, maar is ze daar niet toe in staat. Pas als ze Johann ontmoet, een niet-Iraniër, weet ze weer wat liefde is en kan ze deze uiten. Uit hun liefde ontstaat de schrijfster van het boek Jasmin.

Deze roman is een mengeling van liefde, politiek en psychologie waardoor het zeer onderhoudend is. Het mooie is dat het gelezen kan worden als een ode van Darznik aan haar moeder en oma aan wie het boek ook is opgedragen. Tegelijkertijd kan het beschouwd worden als een ode aan alle vrouwen die vechten voor hun vrijheid en hun kleine beetje geluk op deze wereld waar vrouwen nog steeds een ondergeschikte rol spelen.

Jamin Darznik | Uitgeverij Artemis | 2011 | 320 | ISBN 9789047201717 |€ 19,95