Voorpagina Algemeen

Superhelden

Anny Sheikh is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Daar zit je dan achterin de bus, je afvragend hoe de aankomende dagen eruit zullen zien. Heb ik wel alles bij me? Tandenborstel: check, badslippers: check, extra sokken: check, hoofddoekje: check en zo het hele lijstje af. Na al die weken gewacht te hebben is het eindelijk zo ver. Wat wordt het een spannende week. Dan vraag je jezelf af, ben ik echt diegene die meegaat? *knijp* en ja ik ben het echt, ik zit hier en rijd net Nederland uit.
De eindbestemming nadert, de kriebels stijgen en voordat ik het wist stond ik daar, omringd met allemaal superhelden.

Oh jawel ze bestaan en ik heb ze gezien! Vorige week ben ik naar Euro Disney geweest en ik was vereerd om drie dagen door te brengen met echte superhelden.

Lange rijen voor de Space Mountain, Pirates of the Caribbean, Star Tours en elke ander attractie, maar daar hoefde ik me geen zorgen over te maken. In gezelschap van deze superhelden wordt je dan ook behandeld alsof je afstamt van de Disney familie. Je loopt zo langs de lange rijen heen, gaat via de ‘sortir’ naar binnen en krijgt overal eerste klas aangeboden. Kan het nog geweldiger?

Van zonsopgang tot zonsondergang kon je genieten van ze. Je wordt gewekt met een liefdevolle glimlach en je sluit de avond af met een warme knuffel. Wat wil je nog meer?

Ik zal jullie niet langer in spanning houden en een korte introductie geven over mijn superhelden. Nee het is geen Aladin, Peter Pan en ook geen Superman. Ik was daar met de meest geweldige en inspirerende helden ooit. De bewoners van Ipse. Ipse is een instelling die zorg en begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De Instelling kent twee soorten begeleiding: woonbegeleiding en dagbesteding. De één is er als bewoner en de ander komt er als bezoeker. Maar beide groepen leren vaardigheden die nodig zijn voor het leven thuis, op school, werk en in de vrije tijd.
Nu zul je jezelf afvragen, drie dagen in Disney met mensen met een verstandelijke beperking? Is dat niet moeilijk? Nee, tegenwoordig zijn er zoveel voorzieningen bedacht en gebouwd voor deze doelgroep, dat ze het veel luxer hebben dan wij.

Sta je net bij de kassa van de Walt Disney restaurant hoor je van achter: “We are handicapped people, aren’t we going to get some discount?”. Of even later komen ze jou vertellen dat ze een gratis ritje hebben gekregen met een personal car door Disney door alleen even zielig te kijken.
Door middel van deze tactieken zijn ze je nog slimmer af dan je denkt! Dus de vooroordeel dat ze zielig zijn, klopt niet. Integendeel ze functioneren op bepaalde gebieden veel beter dan wij. Voor mij zijn ze niet de mensen met een beperking, maar de mensen met een gave! Een gave die jou het besef geeft wat leven & overleven precies is.

Ik heb erg genoten van de reis, het eten, het verblijf en niet te vergeten de gezelschap van deze bijzondere sterren. Dit allemaal te danken aan de grote sponsor (die graag onbekend wilt blijven). Nou, grote sponsor bedankt voor de drie leuke dagen! U doet mijn dagboek een geneugte met zulke mooie en fantastische herinneringen.

Kortom het was een onvergetelijke trip!


Anny Sheikh geeft begeleiding aan mensen met verstandelijke beperkingen. Ze is lid van de Hogeschoolraad van de Haagse Hogeschool en voorzitter van studentenvereniging MashriQ SV in Den Haag.