Voorpagina Cultuur

Vrijheidsschreeuw

Karel Appel, een uitzonderlijke kunstenaar is heengegaan. Daar waar de nazi’s tijdens de oorlog bepaalde kunstvormen als verdorven bestempelde, probeerde Appel die ‘ontaarde kunst’ met een grote sprong te overtreffen. Niet ingewikkeld, niet abstract, maar puur door eenvoudig te schilderen. Het liefst met zoveel mogelijk verf en verschillende kleuren op één doek. Kinderlijk uitziende kunstwerken waren het resultaat. Creaties die zo gemaakt konden zijn door je kleine zusje.Weg met menselijke logica, wiskundige regels en voorschriften volgens de biologie. Creatieve vrijheid, spontaniteit en levenslustig. Precies wat men na de oorlog nodig had. Vrijheid vier ik in mijn kunst, moet Karel Appel gedacht hebben.

( Vrijheidsschreeuw, Karel Appel, 1948)

Ik vind zijn kunstwerken prachtig, puur en ik word er vrolijk van. De zuiverheid waarmee ze gemaakt zijn maakt hem in mijn ogen niet alleen een kunstenaar maar ook een held. Het is toch maar weer dapper wanneer men niet bang is dat ongestorven kwetsbare kind in zich te laten tonen en zeker in angstige tijden. Daarbij denk ik dan ook oprecht dat de personen die zijn kunst niet erkennen misschien wel een tikkeltje jaloers zijn vanwege het feit dat zij niet het kind in zichzelf weten te herkennen. Probeer maar eens ‘barbaarse kunst te maken in barbaarse tijden’.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van