Voorpagina Cultuur

Are you afraid of the dark?

Er zijn toch een aantal momenten in je leven dat je even moet slikken en een slokje water moet drinken. Misschien dat je meer voelde dan je eigen aanwezigheid? Of het gevoel dat je bekeken wordt van achteren? Of koude rillingen over je rug? Nog niet meegemaakt? Boek dan een ticket naar Karachi (Pakistan) en bezoek het nabij gelegen Makli Hills.

Even over Makli Hills. Dit verlaten plek omvat meer dan duizenden graven, graftombes en historische hoogtepunten. Het uitzicht is waanzinnig en voor ieder cultuurfreak een ultieme uitstapje. Tenminste, als je op tijd weer terug gaat.

Pakistan, Makli Hills 2001
Mijn moeder, mijn zusje, een aantal familieleden en ik besloten op een goede (slechte) dag een stukje cultuur/geschiedenis te snuiven in het stoffige Makli. Had ik even het geluk, dat mijn bijgelovige Aunty (tante) ook meeging. Eenmaal aangekomen in Makli Hills keken wij onze ogen uit. Het was echt ongelofelijk! Duizenden graven van dienaren, boeren, prinsen en prinsessen onder, links, rechts van onze voeten. Kolossale graftombes met koningen en koninginnen. Het verlaten landschap versterkte het gevoel van de dood alleen maar. En duizenden die dat bevestigden. Mijn bijgelovige tante  vertelde ons dat we hoe dan ook de nacht hier moesten doorbrengen. Want het is uit den boze om na het avondgebed (Maghrib) een begraafplaats te verlaten. Mijn eerste reactie: Wat krijgen we nouuuuuuuu? De slaap van goeie ouwe harrie naast me verstoren door mijn gesnurk? Nee, dank je! En niemand die naar mij luisterde. We bleven logeren!

Even verderop had je de graftombe van een Heilige (Wali) die na het overlijden van de Profeet (vrede zij met hem) de islam gepredikt had in het toen nog Hindoeïstische West-India en velen tot de islam had bekeerd.

Wat ik daar allemaal zag was teveel horror op één avond. Niet geschikt voor onder de achttien. Een jongeman vergelijkbaar met Freddy Krueger rende rondjes om de graf. Stoor hem nou niet gozer! Even slikken hoor, hij was bezeten! Niet alleen hij, maar ongeveer ieder gek om ons heen was bezeten. Volwassenen, kinderen, opa’s en oma’s vertoonden ieder Emily Rose- symptomen. Hollands gezellig was het dus bepaald niet, maar er heerste meer een mystieke en paranormale sfeertje. De ultieme woonkamer van Char en Yomanda!

Veel geslapen heb ik die nacht niet, want er werd veel bloed gezogen. Die irritante muggen ben ik nu wel dankbaar. Want wat als mijn ogen dichtvielen??