Voorpagina Algemeen

Griekse moskee verbrand…

Dit stuk is ingezonden door Waleed Duisters

Het spook van de minderhedendiscriminatie begint weer steeds meer te heersen in Europa. De extreemrechtse partijen beginnen in meer en meer landen een grotere rol te krijgen in de politiek. Steeds vaker komen er berichten in de krant over haatacties van mensen die deze sociaal-maatschappelijke verandering zien als een vrijbrief om hun ongenoegen over minderheden kenbaar te maken. Zelfs in Nederland zijn er berichten over schietpartijen op moskeeën en bomaanslagen op Islamitische basisscholen geweest. Iedere keer als ik deze berichten lees, schrik ik… maar toch blijft het “maar” een nieuwsbericht.

Afgelopen weekend was ik voor een conferentie in Athene. Het weekend werd onder andere georganiseerd door de Muslim Association of Greece. Deze organisatie werkt er hard aan om de moslims een plaats te geven in de Griekse samenleving. Ze willen laten zien dat er ook in Griekenland steeds meer Grieken zijn die bewust ervoor kiezen om als moslim door het leven te gaan.

De Muslim Association of Greece is bijvoorbeeld in onderhandeling met de overheid om de eerste officiele moskee te kunnen bouwen in Athene. In Athene zijn er reeds verschillende niet erkende moskeeën, maar er wordt er nog geen officieel door de staat erkend. De moskeeën die Athene nu heeft, zijn veelal door moslims omgebouwde lokaaltjes zoals de moslims in de jaren vijftig ook in Nederland zijn begonnen.

Helaas werd tijdens het weekend erg duidelijk dat de strijd van de Griekse moslims nog lang niet gestreden is. In de nacht van 7 op 8 mei is een van deze moskeetjes in de Atheense wijk Kallithea in brand gestoken. Het is natuurlijk erg dat juist in het weekend dat er buitenlandse moslims in Athene komen om de situatie te bekijken het zo uit te hand is gelopen.

Voor mij was het enorm schokkerend om de resultaten van een dergelijke aanval met eigen ogen te zien vlak nadat het was gepleegd. Ik blijf mij erover verbazen dat er mensen zijn die zo’n haat tegen anderen hebben dat zij gebedshuizen in brand steken. Dit is iets wat ik waarschijnlijk nooit zal begrijpen.

De Griekse moslims reageerden met een erg dubbel gevoel. Aan de ene kant was er de angst en de teleurstelling, maar aan de andere kant de hoop. De angst en de teleurstelling omdat dit niet de eerste keer is dat een van hun gebedshuizen in vlammen is opgegaan. De hoop omdat ze binnenkort de eerste officiële moskee mogen bouwen en de Islam weer een positie in Griekenland kunnen teruggeven.

Griekenland is vanwege zijn geschiedenis juist een van de landen waar de Islam een erg belangrijke plaats heeft ingenomen en hiermee is Griekenland een van de sterkste bewijzen dat de Islam en de moslims bij Europa horen. De Griekse moslims hebben mij een beeld laten zien van moslims die strijden voor hun rechten en vooral van mensen die erg trots zijn op hun Griekse afkomst.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie