Voorpagina Algemeen

Pistool gaat in hoger beroep

En daar gaan we weer… het is nog niet lang geleden dat een kaalkopje een aantal allochtonen vol met lood schoot. Het was een rascistische daad, vertelden de media. Gisteren is iets soortgelijks gebeurd in Turkije, alleen bleek een ‘soldaat van Allah’ the chosen one te zijn. Niet racistisch, maar niet minder erg.

De man in kwestie (advocaat) was het niet eens met een uitspraak en ging met zijn pistool in hoger beroep.

"De schutter viel de rechters vermoedelijk aan vanwege een omstreden uitspraak die de bestuursrechtbank in februari deed. Toen bepaalde rechter Mustafa Birden dat leraressen, die op hun werk geen hoofddoek mogen dragen, hun hoofd ook niet mogen bedekken als zij onderweg zijn naar school. Turkije is een islamitisch land met een strikt seculier staatssysteem."

(Volkskrant)

Het wordt steeds gekker op de wereld en er wordt ook steeds gekker omgegaan met meningsverschillen. Je mag tegenwoordig niet meer anders zijn, want dat is angstaanjagend. Je moet allemaal geloven in hetzelfde en dezelfe normen en waarden (bestaan ze nog?) hebben. Is zo’n Lemmingland werkelijk wat we willen en houden alle problemen daarmee op?

In dit geval, omdat ik ook moslim ben, ben ik gaan nadenken hoe deze man toch zo’n stap kon nemen. Het ontnemen van levens door een bepaalde uitspraak. Zo’n rechter beslist ten eerste aan de hand van voorgaande uitspraken, wetten, regels, etc… Maar zelfs als dat niet het geval zou zijn, kan ik niet begrijpen dat iemand overgaat tot zo’n daad. Ik ben zelf ook tegen dat verbod. Maar vertelt mijn islam dan werkelijk dat je tot dit soort acties kunt overgaan, dat zulke daden legitiem worden in zo’n geval?

Ik weet het in ieder geval zeker en in dit soort gevallen is mijn basisregel: "Leef en laat leven". In de Quran: "Lakum dinukum wa liya deen" (vrij vertaald: voor jou jouw geloof en voor mij mijn geloof).

Gelukkig volgde niet veel later het volgende bericht:

"(Novum/AP) – De aanslag van een islamitische extremist op rechters in Ankara heeft in heel Turkije tot protesten geleid. Rechters, advocaten en seculiere Turken hielden donderdag in Ankara een demonstratieve optocht naar het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk. Hij is de grondlegger van de moderne en seculiere Turkse republiek. Aan de demonstratie namen zeker 15.000 mensen deel. "Turkije is seculier en blijft seculier", scandeerde de menigte."