Voorpagina Recensies

The Da Vinci Code

Ik heb er lang op moeten wachten, maar eindelijk was ie daar. De verfilming van Dan Brown’s bestseller; Da Vinci Code. Afgelopen donderdag ging de film in première. Ik moet erbij zeggen dat het voor de kijkers een enorm gemis is als men het boek niet heeft gelezen. De kijker wordt overspoeld met historische feiten en gebeurtenissen. Degene die niet de moeite heeft genomen om zich enigszins te verdiepen in het verhaal van de heilige graal, De priorij van Sion en de Opus Dei zal het verhaal toch in een ander dimensie beleven. En dat is best jammer..

Wereldwijd meer dan 60,5 miljoen exemplaren verkocht en vertaald in 44 talen is niet niks. Voor sommigen berust het verhaal van Dan Brown volledig op zijn fantasievermogen en voor anderen schuilt ergens toch een kern van waarheid. Voor de eerste groep kan het verhaal zo emotioneel beladen zijn, dat Dan Brown’s boodschap als zeer kwetsend en beledigend wordt ervaren. De gebeurtenissen in India en Nigeria liegen er niet om. Zo heeft de Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze in het openbaar gezegd dat de The Da Vinci Code de rechten van gelovigen schendt. Hij riep de bevolking op om via de rechter een verbod van de film af te dwingen. In India heeft de katholieke beweging CSF de gelovigen opgeroepen om zichzelf dood te hongeren als de overheid geen verbod op de film afroept. Onlangs nog heeft de woordvoerder van het CSF gezegd dat er een protest in Mumbai wordt georganiseerd waarbij duizenden mensen exemplaren van het boek Da Vinci Code gaan verbranden.

Kunnen wij ons vinden in de reacties van al die gelovigen in Nigeria en India? Is het voor een sterk religieuze christen niet te verteren dat Jezus een relatie met Maria Magdalena onderhield en dat zij samen kinderen op deze aarde hebben gebracht? Is dan de goddelijkheid van Jezus (volgens de christenen) daarmee in het geding komen te staan? Immers, dan zouden er titels moeten bestaan als ‘kleinzoon van God’  en/of ‘kleindochter van God’

Wie zich wel kunnen vinden in de reacties van het CSF zijn invloedrijke islamitische geestelijken in India. Zo hebben zij een verbond gesloten met christelijke groeperingen om een verbod op de film te bewerkstelligen. Diezelfde moslimgeestelijken noemen Dan Brown een leugenaar die leugens verspreidt over Jezus. Persoonlijk, vind ik dat de moslims zich niet had moeten bemoeien met deze interne conflict. Als je vindt dat Dan Brown leugens verkondigt over het nageslacht van Jezus en daarmee aansluit bij de protesten van christelijke groeperingen dan zou je het geloof van diezelfde christenen (dat Jezus de zoon van God is) ook moeten symphatiseren. Maar dat kan niet! want moslims geloven niet dat Jezus de zoon van God is, maar een menselijk profeet. Of is dit een nieuwe vorm van religieuze collaboratie? Ik weet het niet hoor, maar mijn genot van de film laat ik hierdoor echt niet bederven!