Voorpagina Cultuur, Ervaringen

Mangolicious

Wohooooo! Lang leve de zomer!

Niet omdat het zo lekker weer is in Nederland, niet omdat ik eindelijk kan aanbruinen op het strand, niet omdat er een Bling Bling optreden van Gerard Joling EN Rene Froger EN Gordon te zien was (iugh!), niet omdat de stank van station Rijswijk beter tot z’n recht komt en zelfs niet omdat al mijn Turkse en Marokkaanse buren op vakantie gaan en er door schaarste aan grote busjes eindelijk weer parkeerplek is…

Nee, de zomer is zo speciaal door de niet te evenaren mango’s uit Pakistan.

Iedereen die er ooit een heeft gegeten, weet wat ik bedoel.

Het begint bij mij al op het moment dat ik naar de winkel loop met de intentie "vandaag ga ik eens Pakistaanse mango’s eten" (komt maar weinig voor, want mijn vader is mij meestal voor). Het proces van kiezen is lastiger dan je denkt: ze zien er allemaal even lekker uit. Maar laat je niet afschrikken door mango’s met van die wat donkerdere plekken (ook wel eens te vinden op een wat minder verse banaan), ze zijn altijd zoet, sappig, mals, verrukkelijk… gewoon lekker.

Na de doos uitgezocht te hebben, komt het moment van het openen van de doos. Dit klinkt misschien heel stom, maar dat is het niet. Denk maar terug aan het moment dat je op je verjaardag je cadeaus gaat uitpakken. Het brengt extra spanning met zich mee, voor het gemak noem ik dat The X-Factor, je gaat namelijk al raden wat het zal zijn in je hoofd. Zo ook bij mango’s. Gek genoeg zitten er om de meeste mango-dozen ook van die leuke strikjes. Open de doos dus met liefde en met geduld. Dat laatste is inderdaad erg moeilijk, maar Allah (swt) zegt ook: "Wasta3eenu bisabri wa salaah". Vrij vertaald: "En zoek hulp door (of: put kracht uit) geduld en het gebed".

De mens denkt vaak, in haar onmetelijke drang naar het bevredigen van barbaarse lust, dat de volgende stap het snijden of, nog erger, het eten van de mango is. Helaas… deze mensen zijn dwalenden en moeten gecorrigeerd worden. De volgende stap is namelijk de mango’s eens in de handpalmen te leggen en het gevoel van bezit van een sappige Pakistaanse mango tot je door te laten dringen (uiteraard na Allah swt bedankt te hebben voor Zijn gunsten aan Pakistan). Observeer de mango, voel de mango…. nee….. WEES DE MANGO.

Nu komt de volgende stap en dit moet erg zorgvuldig uitgevoerd worden. Zoek een mes… het liefst het meest scherpe mes in huis. Was het met heet water, zodat alle bacteriën levend geroosterd worden. Leg de mango met liefde in uw linker handpalm, pak het mes met uw rechterhand en leg het op de bovenas van de mango en snij de mango in stukjes. Niet door het midden, want daar bevindt zich een pit…

Nuttig de mango, geniet van de nasmaak… graag gedaan.

Voor de wat gevorderden, u kunt ook deze vormen snijden: