Voorpagina Politiek

“Afspraak is Afspraak”

IJzeren Rita, Buigbaar Rietje heeft verloren. Met 46 procent had ze niet genoeg stemmen om Rutte te verslaan. Jammer? … ja en nee.

Ja, omdat het misschien voor de PvdA moeilijker gaat worden. Rutte is verstandiger dan Rita en wat mij betreft inhoudelijker en genuanceerder dan Rita. Het rechter gedeelte van de PvdA zou zich nu wel eens kunnen vinden in de gedachtes van Mark Rutte.

Nee, omdat ik dat de VVD niet wil aandoen. Aan leuke leuzen hebben we niets en vooral niet als ze die zelf niet nakomt. Vandaag zou ze aanwezig zijn op een debat (staat al 4 maanden vast), waar ik aan mee zou doen en haar wel het een en ander te zeggen had. Ze bleek ‘ziek te zijn’, maar kon uiteraard wel super energiek aanwezig zijn op de uitslag van vanavond. Tjah… afspraak is afspraak.

Ik heb hoop voor de VVD onder Rutte. Nu even afwachten welke richting de VVD werkelijk op zal gaan…

update 31 mei ’06 23:43 In Elsevier verscheen vandaag een opinistuk over de uitslag. Een aantal citaten:

Met Rita Verdonk had de VVD – op basis van peilingen onder het gehele electoraat – een reële kans gehad de grootste partij te worden. Het rechtse electoraat snakt naar conservatief populisme. Met Rutte zal dat moeilijker zijn, omdat hij is gezegend met politiek-bestuurlijke finesse en daardoor minder goed in staat is de rechtse kiezers terug te veroveren. Voor Geert Wilders is de uitverkiezing van Rutte goed nieuws.

(…)

De nieuwe VVD-leider is overigens géén linkse softie. Hij kraakte in de campagne harde rechtse noten, zoals het feitelijk afschaffen van de bijstandswet en het recht van winkeliers om zich met geweld te verdedigen tegen dieven. 

Maar anders dan Verdonk, is Rutte acceptabel voor de PvdA. Een kabinet Bos-Rutte is mogelijk; een kabinet Bos-Verdonk was uitgesloten.