Voorpagina Ervaringen, Islam, Maatschappelijk

Complex, fascinerend en te vanzelfsprekend

Je bent gezond en hebt een bepaalde routine in je leven. Iedere dag weer, je staat op, doet de rituele wassing, gaat bidden, ontbijten, kleedt je aan en je gaat de deur uit. Fris en fruitig een nieuwe dag tegemoet. Op een dag gaat het allemaal niet zo soepel meer. Je bent oververmoeid ondanks de nachtrust die je hebt gehad en allerlei andere symptomen geven aan dat het niet zo goed met je gaat.

Orgaandonatie campagne voor moslims tijdens de Ramadan

Kort geleden was bovenstaande dus op mij van toepassing. Het lichaam, complex en zeer fascinerend.  Het mooie aan ons ‘systeem’ is dat als het genoeg is, het zichzelf in bescherming neemt. “Nou is het welletjes, als jij niet uit je zelf gaat checken wat er loos is dan ga je maar op veilige modus werken.” We weten allemaal hoe goed dat gaat. Niet dus.

Ik had een bloedtransfusie nodig in een vreemd land. Soms heb je het gewoon niet voor het zeggen en dan wordt er voor je beslist. Ik zal eerlijk zijn, soms sta ik er absoluut niet bij stil dat ik dankbaar moet zijn voor mijn gezondheid. Op zich wel goed zo’n herinnering. Het laat je toch realiseren, dat dit alles maar tijdelijk is en om te voorkomen dat bepaalde zaken in het leven te vanzelfsprekend worden.

Degenen die het mogelijk hebben gemaakt dat ik mijn dosis bloed heb ontvangen om weer normaal te functioneren, ben ik eeuwig dankbaar. Mocht mijn gezondheid het toelaten dan ben ik zeker bereid om zelf ook bloed te doneren. Maar niet alleen de mensen die bloed doneren verdienen een daverend applaus en de daarbij behorende waardering; dit geldt ook voor de mensen die bereid zijn om organen te doneren. Ik zeg dit niet omdat ik zelf al bijna twee jaar orgaandonor ben, maar omdat ik vind dat iedereen die gezond is en zelf ook gebruik zou willen maken van een orgaandonatie, een donor moet worden.

Een aantal familieleden en vrienden vindt dit vreemd en volgens hen mag dit niet van ons geloof. Als je iemand zijn of haar leven kan redden, hoe kan orgaandonatie dan slecht zijn? Hoe kan dat dan zogenaamd haram zijn?

Hoewel er nog steeds mensen zijn die het nodig achten om mij om te praten, heb ik het volgende aan hen te melden. Wees realistisch mensen, want als puntje bij paaltje komt, willen we allemaal wel een orgaan als dit ons langer in leven houdt. Zoals Shuykh Hamza Yusuf het zo mooi heeft verwoord: de mens zal altijd meer willen hebben en langer willen leven, dan voor hem of haar is voorbestemd. Laten we deze prachtige gunst van Allah (swt) met z’n allen omarmen en optimaal gebruik maken van dit geweldige gegeven.

Alleen al om het volgende Vers uit de Quran zouden we met z’n allen gretig naar een kans moeten grijpen om dit te kunnen realiseren.

‘En voor hem, die iemand het leven schenkt, is het alsof hij aan het gehele mensdom het leven heeft geschonken.’ (Quran 5:32)

Een vorm van liefdadigheid waar je na je overlijden nog profijt van hebt.

Wie op dit moment nog steeds twijfelt, raad ik aan om naar de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting te gaan, waar uitleg wordt gegeven over Islam en orgaandonatie naar aanleiding van een conferentie die in 2006 is gehouden waar moslimgeleerden en verschillende imams over dit onderwerp in debat zijn geweest. Met als conclusie dat de meerderheid van de schriftgeleerden in Islamitische landen hebben aangegeven dat er geen belemmering bestaat voor orgaandonatie.

Daarom wil ik iedereen oproepen om hier aan gehoor te geven. Doneer wat je kan en waar jij je prettig bij voelt.

Want in alle eerlijkheid als er iemand komt te overlijden vanwege de gigantische wachtlijsten dan zijn we allemaal medeverantwoordelijk.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika