Voorpagina Ervaringen, Islam, ReFlex' klaagboek

De Grote Schoonmaak

“Reinheid is de helft van het geloof” –Profeet Mohammed, vrede zij met hem.

Het was tijd voor een grote schoonmaak van de gezamenlijke binnentuin van ons wooncomplex. De appartementen langs het water zijn voornamelijk bewoond door autochtonen, terwijl de grotere huizen en eengezinswoningen allochtoons territorium is. Het is een nieuwbouw complex, dus we zijn allemaal nog vrij onbekend met elkaar. Zo’n gezamenlijke schoonmaakbeurt is dan een uitstekende gelegenheid om als verse buren elkaar weer eens te zien. Een beetje interactie en mixen kan nooit kwaad. Sterker nog, het is in de Islam een vrij duidelijke (doch onderschatte) plicht om je als moslim te bekommeren en te zorgen voor je buren.

“Help hem (de buurman/-vrouw), als hij je hulp vraagt.
Geef hem steun, als hij je ondersteuning vraagt.
Leen iets aan hem uit, als hij om een lening komt.
Troost hem, als hij verdrietig is.
Verzorg hem , als hij ziek is.
Ga naar zijn begrafenis, als hij overleden is.
Feliciteer hem, als hem iets goeds overkomt.
Voel met hem mee, als hem een ramp overkomt.
Scherm zijn lucht (of licht) niet af door je huis hoog te bouwen zonder zijn toestemming.
Behandel hem niet ruw.
Geef hem een deel als je fruit koopt, en als je dat niet doet, breng het dan ongemerkt naar je huis en laat je kinderen er niet buiten mee rond lopen om de buurkinderen er jaloers mee te maken.”
– Profeet Mohammad, vrede zij met hem.

De opkomst was helaas treurig om te zien. Niet dat er geen kip kwam opdagen, maar het leek wel of we een schoonmaakbeurt in Bloemendaal of Wassenaar hadden gepland. Terwijl we toch echt in Spangen wonen. Jan, Hans, Rebecca, Marlies, Rene, Irene, Richard en Frank (i.v.m. privacy gebruik ik fictieve namen) waren er allemaal! Nee, het waren Mustafa, Ahmed, Yasmina, Furkan, Laila, Abdullah, Nora en Karim (ik gebruik hun werkelijke namen, omdat het kneuzen zijn) die schitterden door afwezigheid.

Wat is ze wijs he?

Verantwoordelijkheidsgevoel lijkt tegenwoordig sowieso een uitgestorven eigenschap van moslims, maar je probeert toch positief te blijven. De Islam hamert zoveel op reinheid, schoon zijn, netjes houden, maar de moslims lijken die voorschriften zo de prullenbak in te gooien. Of nee, ze gooien het liever op straat. Als schoolvoorbeeld van deze laksheid noem ik toch weer Schilderswijk, inmiddels niet meer te onderscheiden van de openbare afvalstortplaats van Nairobi. Ga maar eens op een vrije zomerdag een wandeling maken door deze wijk en ervaar het zelf. Neem wel een stevig paar ouwe laarzen mee en kleding die vies mag worden.

De Islam is een prachtige religie, maar moslims – ik mag niet generaliseren, maar het moet even – zijn zulke slechte vertegenwoordigers ervan. En dat weten we ook allemaal. Het zijn niet Wilders & Co die de Islam een slechte naam geven, maar wij moslims zelf. Wilders is juist een geschenk gebleken voor de Islam. Velen zijn dankzij hem moslim geworden of hebben de Islam herontdekt. Maar wij moslims lijken niet te beseffen dat we een verantwoordelijkheid hebben voor zowel onze omgeving als ons geloof. Het is een realiteit, maar toch komt het hard aan als ik een bekeerde moslim hoor zeggen: “Gelukkig leerde ik de Islam kennen, voordat ik moslims leerde kennen”.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van