Voorpagina Politiek

Islamitische milities in Mogadishu: weer vrede?

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan: De Somalische hoofdstad Mogadishu (spreek uit: moowgadishoe) is gisteren overgenomen door Islamitische milities. 15 jaar was er totale anarchie, waarin elf krijgsheren aan de macht waren en nu is er een groep ‘Islamitische Rechtbanken’ die zegt Mogadishu overgenomen te hebben. Negen van de elf krijgsheren hebben de stad verlaten.

Tijd voor vrede in Mogadishu? Wie weet… het is in ieder geval een kans.

De krijgsheren die zo’n 15 jaar eigenlijk geen reet hebben uitgevoerd werden zeer waarschijnlijk ondersteund door de VS. Die geeft dat weer niet toe, maar ontkent het ook niet. De VS maakt zich zorgen, Somalië zou nu best een broedplaats voor terrorisme kunnen worden volgens hen. Dat is niet helemaal een ongegronde mening. Een van de leiders van de ‘Islamitische Rechtbanken’ is bijvoorbeeld Sheikh Hassan Dahi Aweys. Hij staat op de Amerikaanse lijst van terroristen, omdat hij eerder een leider van een aan Al-Qaida gelieerde organisatie was. Hij zegt echter niet meer verbonden te zijn met die organisatie en dat die links er ook niet meer zijn.

Maar ondanks dit punt zijn er toch mogelijke positieve ontwikkelingen aan te wijzen.

Zo zei Mohamud Jama (Former Information Minister) dat hij mogelijkheden ziet voor betere onderhandelingen tussen de milities en de regering. Ook is zo de veiligheid in de hoofdstad beter te realiseren. Denis Sassou (African Union Chairman) vertelde dat het belangrijk is nu te werken aan een echte regering. En Ali Mohamed Gedi (Minister Premier) zegt liever te onderhandelen met 1 groep dan met vele (ook onderling) verschillende krijgsheren.

Somalië heeft van oorsprong over het algemeen een streng Islamitische bevolking en de inwoners hebben ook geen probleem met een Islamitische regering. Velen zochten zelfs in de afgelopen 15 jaar sterk naar religieuze houvast en ook zij zien deze overname als een keerpunt, maar zijn ook afwachtend. Zo zegt een vrouw:

"It’s good to see conflict resolved but I don’t want to celebrate a temporary victory," housewife Hawa Ismail Qorey told AFP. "Mogadishu is witnessing political history but it may be good or it may be bad." (BBC)

Mogadishu schijnt nu onder controle te zijn van een groep die klaar staat voor dialoog. Sheikh Sharif Sheikh Ahmed is de leider van de groep en zegt:

"The Union of Islamic Courts are not interested in a continuation of hostilities and will fully implement peace and security after the change has been made by the victory of the people with the support of Allah," he said.

"This is a new era for Mogadishu," he told AFP news agency, adding that the Islamic Courts were ready for dialogue. (BBC)

De bevolking, de regering en de Islamitische milities zien hoop. Ook ik zie hoop voor Mogadishu. Deze groep is niet de ultieme groep om vrede te brengen in de hoofdstad, maar lijkt zowel onder de bevolking als onder de huidige regering van Somalië niet slecht in de smaak te vallen. Voor nu wordt het nog even afwachten.