Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

Vrede in het Midden-Oosten is nabij…?

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl, vanuit Marokko:

Ik wachtte op mijn eten toen ik de beelden zag binnenkomen op Aljazeera, waarop een meisje in het wildeweg op een strand schreeuwend om haar vader rondjes rende. De commentator zei iets over een aanval en de puzzelstukken vielen beetje bij beetje op hun plaats. Toen ik het woordje ‘Gaza’ hoorde, dacht ik dat ze het nog hadden over de aanval op Jamal Abu Samahdannah, die hij niet had overleefd!

Dat was niet het geval. Er is een aanval geweest door de Israëliërs op een strand in Gaza, waar een aantal Palestijnse gezinnen genoten van hun vrije dag, in de vorm van een picknick. Voor velen werd dat het laatste maal. Lijken van vrouwen, kinderen en volwassenen lagen verspreid over het strand.

De meesten waren tot aan hun tand bewapend met plastic vorken, pannen en borden en de kinderen niet te vergeten die bewapend waren met verschillende spelletjes!! Op vele kilometers afstand, werd ik door de beelden verscheurd!

Van alles ging er door mijn hoofd! Dit was geen aanval van een burger met frustratie en geen zicht op de toekomst, die zichzelf opblies en mensen met zich mee de dood in joeg! Dit was een aanval van een leger. Van tot voor kort de enige democratie in het Midden-Oosten. De reactie van de verantwoordelijke van dit leger was erg typisch. Eerst kwam men met een theorie dat ze vanaf het strand werden aangevallen, vast met de wapens die ik hierboven al heb vermeld. Daarna boden ze hun excuses aan en beloofden ze dat ze een onderzoek zouden instellen naar deze aanvallen. Vergelijkbare onderzoeken zijn er eerder verricht na vergelijkbare aanvallen en het resultaat kennen we, de verantwoordelijken werden gestraft! (Niet dus)

Het frappante van het verhaal is dat ik mij niet eens het meest aan die Israëliërs erger, maar meer aan het hypocriete westen!

Hamas heeft lange tijd geweld afgezworen, in de vorm van een bestand waaraan Hamas zich sinds die tijd houdt. Inderdaad, ondanks dat Israël dat niet doet met datzelfde bestand! Dan wordt Hamas in een uiterst eerlijk verlopen verkiezing gekozen als vertegenwoordiger van het volk en wat is de reactie van het westen? De Palestijnen worden bestraft voor het feit dat ze hebben gebruik gemaakt van hun democratisch recht. Op een aantal uitzonderingen na, gaat iedereen akkoord met deze sancties van de VS en Europa als trekkers van deze kar. Dhr. Wilders durft zelfs te beweren in een van zijn vragen aan de minister van Buitenlandse zaken dat de Palestijnen het resultaat moeten dragen van hun keuze!

Wat doet datzelfde Europa tegen Israel? Precies. Ook vanavond weer. Volg het nieuws en het enige waar de nadruk op wordt gelegd is dat de militaire tak van Hamas het bestand heeft opgezegd! Welke regering snelt nu naar een veroordeling van deze praktisering van staatsterreur. Wie gaat Israël straffen voor zijn daden jegens onschuldige burgers. Worden zijn gelden ook geblokkeerd zoals dat met de Palestijnen is gebeurd? Krijgen ze te maken met een invasie omdat ze vele VN-resoluties links hebben laten liggen, zoals dat Irak is overkomen en nu waarschijnlijk ook Iran. Stelletje hypocrieten die we zijn!

Waar is rechtvaardigheid? Waar is vrede? Waar is democratie en waar zijn mensenrechten! Steeds weer vergeet ik dat al deze principese niet voor iedereen gelden! Ik vergeet telkens wat de schrijver van animal farm schreef: ‘all people are equal but some people are more equal than others’.

Waar zijn de bewakers van al deze principes? Tot vanavond had ik nog hoop op een vredige oplossing, deze is volledig vervlogen! Hoe moeilijk is het om Israël tot een oplossing te dwingen en deze dwang te onderstrepen met een internationaal leger dat de vrede in het gebied kan bewaken! Waarom is het voor Europa moeilijk tegen Israel en Amerika te zeggen ‘hier en niet verder’? Als mijn naam Abdullah bin Abdul Aziz was, had ik vannacht de oliekraan dicht gegooid…


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met de Palestijnse zaak.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van