Voorpagina Sport

Oranje Update

Oranje is door, maar vraag niet hoe! Tot nu toe hebben ze in beide wedstrijden niet meer dan een half uurtje goed gevoetbald, de rest van de tijd hebben ze vooral hard gewerkt. Dat harde werken zorgt er wel voor dat het team met de wedstrijd hechter wordt en voor elkaar door het vuur gaat. Dat is wel leuk en aardig, maar ik wil mooi combinatievoetbal zien, hoog tempo, snelle soepele aanvallen, prachtig positiespel. Daarvoor moet je deze dagen naar Argentinië kijken! Zo moet Oranje dus ook spelen, zo wíl Oranje ook spelen. Maar vandaag werd het hele middenveld van Oranje overlopen door de Olifanten van Ivoorkust. De Afrikanen waren zowel in deze wedstrijd als tegen Argentinië ijzersterk, maar het geluk was helaas niet aan hun zijde. Jammer dat ze in deze Poule des Doods zaten, anders had ik ze nog best ver zien komen.
Nederland heeft tot nu toe de zwaktes kunnen verbergen met veel strijd en inzet, maar als ze straks nog sterkere tegenstanders gaan krijgen, dan zal het toch moeilijker worden. Ze zullen meer moeten gaan voetballen, de bal snel door de ploeg laten gaan en dominant voetbal laten zien. Voorin staat het allemaal wel goed, al ben ik nog steeds niet echt gecharmeerd van Ruud van Nistelrooij (‘so, als Huntelaar er was..’). Robben en van Persie zijn tot nu toe wel de smaakmakers van dit elftal met leuke acties en constante dreiging vanaf de flanken.

De verdediging ziet er beter uit dan ik had verwacht, maar de wedstrijd van vandaag tegen Ivoorkust laat zien dat het nog steeds geen top-niveau is. Zoveel kansen kan je gewoon niet weggeven op een WK. Natuurlijk ligt dat ook aan het zwakke spel van het middenveld, dat vandaag van alle kanten voorbij werd gelopen. Juist dat middenveld is het belangrijkste van het hele elftal en dus heeft Marco van Basten nog wel even wat te doen om daar een solide en flexibel geheel van te maken, dat snel kan omschakelen en het tempo van de wedstrijd kan bepalen. Als het middenveld er éénmaal staat dan kunnen we echt gaan genieten van Oranje en wie weet tot waar we dan kunnen komen.

Ben wel benieuwd naar de wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Argentinië, ook al spelen ze dan om ‘des keizers baard’. Juist omdat ze allebei dan vrijuit kunnen spelen, kan het wel een spektakel worden. Laten we het hopen, insha Allah!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van