Voorpagina Ervaringen, Gastarbeiders

Geen angst voor islam, maar heerlijk in de buitenlucht

Hendrik Jan Bakker is gastarbeider voor wijblijvenhier.nl

De biologische boeren hielden afgelopen weekend open huis. Volgens Biologica, de branche-organisatie van de biologische landbouw, bezochten ruim 80.000 mensen de open dagen.

Zaterdag sloten wij ons aan bij een van de fietstochten van Milieudefensie en de Natuurwinkel. We fietsten zo’n 15 kilometer van Den Haag naar boerderij ’t Geertje bij Zoetermeer, een bezoekboerderij met varkens, geiten, koeien, kaasmakerij, winkel en restaurant. Het hele jaar door kan je daar dagelijks recreëren en iets van het boerenbedrijf zien.

Een leuke tocht met gezellige mensen langs prachtige fietspaden – de omgeving van Den Haag heeft meer te bieden dan ik dacht (ben hier een niet-westlandse allochtoon). Op de boerderij kregen we een rondleiding en uitleg van de boer. Hij heeft bewust gekozen voor een kleinschalig biologisch bedrijf in combinatie met een recreatieve functie. Op die manier heeft hij een welkome aanvulling op zijn inkomen uit kaas en vlees (biologisch boeren is stukken minder winstgevend dan ‘gangbaar’) en krijgen stadsmensen de kans om te zien waar het allemaal vandaan komt.

De kinderen waren niet weg te slaan bij de geitenlammetjes die ze met kleine flesjes te drinken mochten geven. Die beesten verdrongen elkaar rond zo’n flesje alsof ze een week niets gekregen hadden. David (6½) durfde het zelfs aan om de grote geiten uit zijn hand te laten eten. De zogende biggetjes van drie dagen oud waren aandoenlijk en we hebben ook een kerkuil gezien, helaas zonder jongen. Natuurlijk moest er ook pony gereden worden, wat ze allebei prachtig vonden. Een ijsje van biologische geitenmelk ging er met smaak in (ik proefde eigenlijk geen verschil met ijs van koemelk). Toen de kinderen roeiboten in de gaten kregen was er geen houden meer aan. We besloten om maar niet mee terug te fietsen en kochten belegde broodjes die we al roeiend opaten, samen met de inhoud van de lunchtasjes (met een gedicht van Ivo de Wijs over een toch naar het verleden en hoop voor de toekomst) die we van de Natuurwinkel kado hadden gekregen. De kinderen hebben nu bijna hun roeidiploma, ook Sarah van 4½, en vragen wanneer we gaan kanoën. Ik vermoed dat dit de komende maanden een regelmatig terugkerend tripje zal worden.

Voor mij dus geen vermoeiende debatten over angst voor de islam, maar een heerlijke dag in de buitenlucht. Wij waren weer eens de enige moslims, een bezienswaardigheid dus. Mijn vrouw baarde opzien met haar hoofddoek en fiets, mijn tulband werd trouwens ook met enig wantrouwen bekeken, zeker toen ik tussen de kano’s in gebed ging. Maar bij sommigen hebben we weer een vooroordeel doorbroken.


Hendrik Jan Bakker is sinds 1997 moslim. Hij is geboren in Nederland en heeft een Indische moeder, Duitse grootmoeder en waarschijnlijk verre joodse voorouders. Hij heeft HBO museumwerk gestudeerd en een secretaresse-opleiding, momenteel is hij werkzaam als juridisch secretaresse. Hiernaast schrijft hij stukken en is beheerder van de websites abubakker.nl en mysubmission.nl.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie