Zo lang als me kan herinneren, ben ik geleidelijk aan steeds minder vlees gaan eten en stortte ik mij vooral op granen, groente en vleesvervangers naarmate ik ouder werd. In de loop der jaren heb ik flink wat af gefilosofeerd met mijn moeder over de voor- en nadelen van vleesconsumptie. Je kunt per slot van rekening niet echt over eten praten in dit gedeelte van de wereld: het gaat vooral over het consumeren van een product. De wezenlijkheid is allang uit ons vlees en vis verdwenen.
Mijn moeder kon zich herinneren dat ik rond mijn negende met de familie aan het jaarlijkse kerstdiner zat. Veel vlees verdween in het fonduepotje aan de lange vorkjes en vervolgens in de buik van deze of gene. Of in de luchtpijp van ondergetekende. Nadat ik zowat gestikt was, zo vertelde mijn moeder, at ik enkel nog vissticks of vlees voor de tandenlozen (gehaktballen, draadjesvlees, en knakworstjes).
Zo rond mijn twaalfde liep ik ook voor het eerst straight edgers (SX-ers) tegen het lijf. Erop terugkijkend is dat het begin geweest van een zekere bewustwording van mijn plaats in deze wereld. Straight Edge kun je bezien als een filosofie om je morele grenzen scherp te houden: het is een antikapitalistisch, consuminderend, serieus anarchistisch wereldbeeld met respect voor het bestaan.
De ‘strakke grenzen’ richting zich voornamelijk op de volgende zaken: geen zaken tot je nemen die schadelijk voor je lichaam zijn en er strikt monogame relaties op na houden. Veel SX’ers vinden zich ook in bepaalde muzieksoorten (van punkerige aard) waar waarden zoals broederschap en maatschappelijke verantwoordelijkheid de lyrische boventoon in voeren.
Ik was toen al een beetje moslim aan het worden, geloof ik.
SX’ers zijn zeer bewust van voeding: vaak zijn ze veganistisch (of op zijn minst vegetarisch) en gebruiken zo min mogelijke dierlijke producten. Anderen gaan hierin nog verder en lopen met E-lijstjes door de buurtsuper (vele moslims zijn hier ook bekend mee) om bepaalde chemische substanties of dierlijke materialen uit de weg te gaan. Ik hield dit welgeteld twee dagen vol en besloot toen maar SX-lite aan te houden.
Ik werd vegetariër zo gauw ik op mezelf ging wonen. Al gauw merkte ik dat het eigenlijk best makkelijk is: je kookt vooral geen vlees of vis en bent dus sneller klaar en goedkoper uit. Zo makkelijk was het. De wereld hoeft dan minder vlees te produceren, waardoor meer graan en andere gewassen overblijven , meer ruimte voor mens en dier, meer geld, betere verdeling van welvaart. Win-win-win. Win-win. Als het goed is.
Een beetje minderen is prima. Dus ik begon bij mezelf, door maar helemaal te stoppen. Dan is er meer voor anderen, zullen we maar zeggen.
Toen ik een aantal jaren later moslim werd, scheen er een waardeconflict te zijn: moslims zijn net mensen en lijken vaak geboren vleeseters te zijn. Het leek wel haram om geen vlees te eten. Afgezien van het feit dat me dat weinig logisch leek (van minder vlees eten leek de wereld zoveel beter te worden dat het bijna duivels was om het tegendeel te beweren), werd ik al gauw ondersteund door religieus onderlegde adviezen.
Toch bleef het wat raar voor mensen. Vooral de moslims die gewend zijn om mee te gaan in het agressieve consumptiegedrag van de moderne mens, lijken het eten van vlees totaal losgekoppeld te hebben van het feit dat er een dier aan te pas is gekomen. Het zou een pakje kauwgom kunnen zijn, zo respectloos en onnadenkend wordt ermee omgegaan. De Bio-industrie hoort niet bij de levenswijze van de moslim. De Biologische boer daarentegen wel.
Ik probeer nu nog steeds vegetariër te zijn en eet praktisch nooit vlees of vis. Een enkele keer per jaar maak ik een uitzondering, meestal in een religieuze setting (offerfeest bijvoorbeeld), maar nooit als het vlees niet halal of koosjer is. Als de bron van het vlees halal of koosjer is, dan behoor je zeker te weten dat het dier een waardig leven heeft gehad. Dit belijden we als moslims vaak met de mond, maar niet met de maag. Schaam op ons.
Dus is dit allang geen zekerheid meer (zie bijvoorbeeld recente berichtgeving over Indonesië, waar in een twaalftal slachthuizen zeer slecht met slachtvee wordt omgegaan, maar ook de recente weigering van pluimvee uit Nederland door Maleisië, wegens inadequate certificering). En de Profeet (vzmh) heeft ons geleerd van twijfelachtige zaken weg te blijven.
Echter, dit wil niet zeggen dat iedereen vegetariër moet worden, of ‘verdoofd’ (eufemisme van de eeuw) moet gaan slachten. Wel betekent het dat we zorgvuldiger met leven en eten dienen om te gaan. De Groene Moslims geven ons hierin het goede voorbeeld. Zo lang dit niet Nederland wijd wordt nagevolgd, probeer ik stringenter vegetariër te zijn dan waar mijn geloof me ruimte voor biedt.
11 Reacties op "Bewustwording van een vegetarische moslim"
salam broer,
Uit het hart gegrepen!
Nice Post. Wil je ECHT bewust worden waar en hoe voedsel van tegenwoordig gefabriceerd wordt? Bekijk op zn minst de onderstaande docus. Ik begin me echt af te vragen of wij wel niet in de tijd van de Dajjal/antichrist leven!
FoodInc.
http://youtu.be/gVFKEWL6DVU
The World According to Monsanto
http://youtu.be/YH4OwBYDQe8
Blue Gold: World Water Wars
wat een goed stuk, Nouredinne. Ik ben het met je eens en eet daarom ook geen vlees meer. Als je (bio-industrie)vlees eet, ben je gewoon onderdeel van het probleem. Kappen met die dierenmishandeling!
Ik wacht nog op de reactie van ‘ene Mohammed’…
salam noureddine,
ik liep al een tijdje rond met de intentie een wbh-stuk over vleesconsumptie te schrijven, maar jouw artikel voldoet!!!!!!
ik zie mijzelf als een ‘part-time’ vegetarier: heb een tijdje vleesloos geleefd, maar nu eet ik nog gematigd en bewust vlees. in combinatie met het maandag/donderdag vrijwillig vasten zijn er ook bepaalde dagen dat ik totaal geen vlees eet, vanuit het perspectief dat we meer bewust moeten worden van ons consumptiepatroon en wanneer we vlees eten, we daar eigenlijk veel dankbaarder voor moeten zijn en respect voor moeten tonen dan we nu bewust zijn.
het eten van vlees is namelijk niet het probleem, maar de WIJZE waarop dat nu gebeurd vwel! ik hunker naar de tijden waarin vlees nog een luxe was en doner kebab niet voor 2,50 euro over de toonbank ging…
vlees liever halal of kosjer zoals je zegt, hoewel ik het betreur dat veel halal-gecertificeerd vlees alleen de religieuze zegening op het moment van slachting aangaat, en het hele welzijn van de dier daarvoor terzijde laat.
indonesische slachthuizen: je begrijpt wel dat m’n hart dichtklapte van kwaadheid en schaamte toen die beelden gepubliceerd werden! ik hoop dat het de indonesiers wakkerschudt en aanzet tot structurele veranderingen (hiermee laat ik terzijde dat er natuurlijk ook geo-politiek-economische motieven zijn in het publiceren van de beelden, en indonesie natuurlijk niet het enige land is waar het zo slecht aan toe gaat)
kortom, tof noureddine, en ben blij dat ik niet de enige ‘part-time’ moslim vegetarier ben :)
salam
Interessant verhaal.
LA +1! Goed gemaakte docu’s openen echt de ogen..
Mooi stuk.
Ik zou heel graag eens een traktatie willen kopen voor mijn buren die moslim zijn, maar ik weet niet zeker wat ze wel en niet mogen eten. Kan iemand mij helpen de juiste vegetarische lekkernij voor hen te vinden?
@ Fred, Moslims mogen slechts in grote lijnen geen alcohol en varkenvlees + vlees dat niet volgens de islamitische leer (abrahamic tradition) geslacht is. Buiten dit om kun je ze tracteren met wat je hartje begeert. Het gaat eerder om de boodschap dan de inhoud zelf ;-). Misschien handig om iets uit je eigen cultuur te halen ;-) vinden ze vast geweldig.
ps, Mocht je enige verpakkingsproducten halen check dan even bij de ingredienten!!
@ Julia, Dank Uw, Dank Uw 8-).
Je zult nu wel ondervonden waar E.Colie vandaan komt en al dat antibiotica en chemische troep wat gebruikt wordt in de High/tech-bio-industry terecht komt!! In onze lichamen. Vraag mij af of wij de ziektes van tegenwoordig wel kunnen ontwijken??
@ LA
Bedankt! Ik zal eens kijken wat me een mooie traktatie lijkt :)
Ik ben ook hmdl moslima maar ik wil ook geen vlees meer eten want hier wordt niet goed met de dieren omgegaan het diertje moet een goed leven hebben gehad mag niet vastgebonden worden en mag geen bloed of mes
Salam Noureddine,
Heel goed artikel. Als Moslim worstel ik al jaren met het probleem dat als we vlees van de Islamitische slager eten, dit in 9 van de 10 gevallen niet Halal is. Ja, er worden elementen uit de Islamitische voorschriften gebruikt bij de slachting (hoewel zelfs daar soms aan getwijfeld kan worden) maar het hele voortraject, het met respect behandelen van dieren, is hier vaak totaal niet aan de orde. Bijna altijd komt het goedkope vlees uit de bioindustrie waar alles behalve Halal met dieren wordt omgegaan. Ik ben mij ook bewust van het feit dat in de Islam vlees wordt gezien als iets goeds. En ik ben het daar ook zeker mee eens, het is over het algemeen heel gezond. Maar wat we tegenwoordig vaak vergeten is dat eeuwen lang vlees een schaars iets was en als je dan de kans had om het te eten je dat ook vooral moest doen. Nu is het bijna raar voor veel moslims om niet elke dag vlees te eten en ik denk dat we daarmee de oorspronkelijke waarden zijn vergeten. Ik kan mij niet voorstellen dat Mohamed (vzmh) zou goedkeuren hoe verkwistend wij nu omgaan met de giften van Allah. De Islam is een religie van de middenweg, matigheid en beheersing staan voorop. Overdaad, excessen en ongebreidelde behoeftevervulling zonder te kijken naar het grote geheel, is niet islamitisch. In die zin denk ik dat we als moslims terug moeten naar de bron en eens een paar dagen per week niet die goedkope (plof-)kippen en biefstukken moeten kopen maar eens moeten kijken naar alle vegetarische alternatieven die de Islamitische keuken rijk is. Onze voorouders hebben eeuwen lang vele dagen per maand zonder vlees geleefd dus waarom kunnen wij dat niet meer? En als we vlees eten, is het natuurlijk het beste als we echt Halal vlees eten. Nou ja ‘het beste’…, het is natuurlijk gewoon een plicht, maar het is moeilijk om er aan te komen. Ik weet dat er een aantal slagerijen in Nederland zijn die wel volgens de (volledige) Islamitische voorschriften werken, waaronder slagerij Kaddour
( https://kaddour.nl/overons/ ). Inshallah krijgen we snel meer Halal islamitische slagerijen, zodat we niet meer hoeven mee te doen aan het berokkenen van dierenleed.