Soms vraag ik me af of het toenemende individualisme de reden is geweest tot distantiëring van het geloof in het Westen. Of is de verschuiving van een religieuze levensbeschouwing (het christendom) naar een idealistische levensbeschouwing (het anti-religieuze humanisme ) de reden geweest tot een verwijdering van de kerk.. Het lijkt wel of de kerk nu slechts dient als symbolisch monument. Men bewondert weliswaar de architektuur en interieur, maar waar blijft de bewondering voor het gebed zelf?
Zijn al die lege kerken in Nederland nu niet een beetje overbodig aan het worden? Wordt er überhaupt nog intensief gebeden en nut gegeven aan deze specifieke ruimten? Eén ding is zeker, als er nu niet wordt geïnvesteerd in de geloofskracht van (jonge) christenen dan staan deze mooie kerkelijke gebouwen binnen de kortste keren in het sloopplan van de lokale Gemeenten.
Als moslim zijnde, zou ik dat best jammer vinden. Mijns inziens is een spiritueel besef van een hoger macht in mijn buurt van vitaal belang. Of het nou een christen, jood of moslim is die zijn geloof belijdt, ik ben al blij als er überhaupt wordt gebeden! En zo een kerk geeft mij ergens wel een gevoel dat het geloof nog lang niet is uitgestorven. Moge God ons allen leiden.
8 Reacties op "Een vervagende kerk"
Ik krijg vaak ook het gevoel (wel meer vanuit de media dan vanuit de maatschappij) dat er negatief of zelfs met disrespect naar het geloof (in het algemeen) wordt gekeken of over wordt gesproken. Gelovigen worden als het waren neerbuigend aangekeken.
Men heeft dan vaak wel de mond vol van respect en normen en waarden, maar dat mis ik dan wel vaak vanuit de kant van de ongelovigen richting de gelovigen. Ik denk dan ook dat het juist heel goed is als ook gelovige christenen (vooral jongeren) meer van zich laten zien en horen.
En dat terwijl het Darwinistische gedachtengoed zo geprezen word. Men vraagt zich af waar God vandaan komt…
Maar is het Darwinisme en de gehele ontstaanstheorie niet veel wonderlijker.
Er is een big bam…..perfect ronde planeten ontstaan..door het lot…en de aarde staat precies ver genoeg van de zon om er leven te laten ontstaan..door het lot…en de aarde krijgt een dampkring….door het lot…en in de oersoep komen chemicalien bijelkaar die een 1 cellig levend wezen vormen…DOOR HET LOT…en die eencelligen eten elkaar op en er ontstaat 2 cellig leven…
En uiteindelijk ontstaan mensen met zo complexe biologische systemen allemaal per ongeluk door evolutie….
IS DIT NIET VEEL VREEMDER???
God bestaat!
Ik heb ooit ergens gelezen dat Nederland hoog in de top 10 staat van minst gelovige landen ter wereld. Jammer dat ik de bron vergeten ben. Al wonende in de Randstad krijg je natuurlijk wel een vertekend beeld. De meeste autochtonen in de grote steden geloven niet (meer). Als je naar de kleinere gemeentes gaat, en meer naar het oosten en zuiden des lands, zul je zien dat kerken nog wel op zondagen bezocht worden. Het CDA kan niet voor niks rekenen op zo’n grote (tamelijk trouwe) achterban. Alleen, zijn de bezoekers veelal ouderen of mensen van middelbare leeftijd. De nieuwe generatie lijkt geen interesse meer te hebben voor het geloof, welk geloof dit dan ook is.
Er is denk ik wel een algemene (menselijke) spirituele behoefte waaraan niet meer voldaan wordt. Daarom zoeken velen hun heil in deelaspecten van het hindoeisme, boedisme, en hekserij-achtige dingen. Zogenaamd trendy.
Met veel Nederlandse kerken is het inderdaad droevig gesteld. Het gaat daarbij vaak om kerken die in het verleden concessies hebben gedaan door het hart uit het Evangelie te halen. Aan de andere kant zijn er ook nog steeds groeiende christengemeenschappen in Nederland. Ik ben zelf lid van een snelgroeiende kerk, waarvan de gemiddelde leeftijd onder de 30 ligt. En dat midden in één van de grootste steden van Nederland. En om ons heen zie ik meerdere jonge en enthousiaste kerken en gemeenten van gereformeerd tot evangelisch. Er heeft de afgelopen decennia inderdaad een grote secularisatie plaatsgevonden, maar ik denk dat daar een einde aan komt omdat christen-zijn nu een veel bewustere keuze is en we als kerken meer gaan samenwerken. En bovendien denk ik dat God Zijn werk in Nederland niet zal loslaten. Er wordt dus nog best heel veel gebeden, niet alleen in kerken, maar ook op gebedsgroepen bij mensen thuis, etc. Gebeden voor onze stad, voor ons land, voor onze buren, en voor meer begrip tussen o.a. moslims en christenenen. Maar dit mag zeker gaan toenemen, daar ben ik het helemaal mee eens.
hoe bidden christenen eigenlijk
Big Bang ;p
Volgens mij klopt het beeld van ‘steeds minder gelovige christenen’ niet.
Ik zie in mijn omgeving juist veel Christenen, met name jongeren, die zich met hart en ziel inzetten voor hun geloof- en vaak orthodoxere ideeën hebben dan hun ouders!
Hetzelfde zie ik eigenlijk in de meeste religies terug – Moslimjongeren die zelf op zoek gaan naar kennis over hun religie en er zich volledig aan kunnen overgeven, Hindoejongeren die geen antwoorden kunnen krijgen van hun ouders (omdat deze het vaak ook niet weten) en zich zelf dan verdiepen in hun geloof, Joodse jongeren die … ik ken eigenlijk maar 2 Joodse jongens – en eentje ging naar Jerusalem.
Wat ik denk is dat de kerk wellicht leegstaat – omdat het misschien als symbool van iets stoffigs en ouds gezien wordt (ik heb hier echter geen kennis over) .. Maar dat interesse in eigen religie minder wordt? Nee, integendeel – met name bij jongeren wordt interesse voor geloof juist versterkt.
Salaam,
Naila
Dat het kerkbezoek achteruit gaat in Nederland is al jaren bekend.
Maar dat de Nederlander minder gelooft is denk ik niet waar.
Ik denk dat mensen nu eenmaal het geloof in God bij zichzelf houden en het zich niet laten opdringen door kerkelijke leiders.
Waarom maken we van slecht bezochte kerken geen Moskeeen.
Verbouw de handel naar jullie rituelen en gaan met die banaan.
Het maakt toch niet uit hoe het huis van God er toch uitziet