Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk, Politiek

Hollandsche waarden: BAH!

De nieuwe integratienota van dit kabinet gooit de multiculturele samenleving in de prullenbak. Het enige wat vanaf nu telt zijn Hollandsche waarden! Wat moeten wij allochtonianen daar nou weer mee? Zien we straks geen shoarmatenten meer, maar alleen nog maar patatkraampjes? Verandert de Kruiskade straks in een gezellig Volendams straatje? Wordt Jorgen Raymann van de buis gehaald en krijgen we dagelijks ‘Ik hou van Holland’ op tv?

Een vaag begrip, want wat zijn nou typisch Hollandsche waarden? De nota noemt er vier: Vrijheid, gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en solidariteit. Waarschijnlijk zat Donner met een jointje in z’n mond deze nota te schrijven, want je moet deze vrij brede begrippen wel heel erg uitrekken om ze op de huidige Hollandsche mentaliteit te laten passen.

Wat met ‘Hollandsche waarden’ wordt bedoeld, is – naar analogie van de Belgische BBB – Bang Autochtoon Hollandsch (BAH). Niet te verwarren met BLEH (Blank Links Elitair Hollandsch). Maar wat is BAH? BAH is vrijheid, maar alleen als het geen hoofddoekje op heeft. BAH is gelijkwaardigheid, maar alleen als je je allochtone achternaam verbergt tijdens je sollicitatie. BAH is verdraagzaamheid, zolang het een christelijke of joodse traditie betreft. BAH is solidariteit, maar liever geen vluchtelingen meer opvangen. Het liefst hadden ze geen integratienota geschreven, maar een assimilatienota. Het is ook niet iets nieuws, maar een voortzetting van het beleid dat al ruim tien jaar bestaat.

Allochtonen hoeven zich dan ook geen zorgen te maken; in de praktijk verandert er niet zoveel. We kunnen gewoon onszelf blijven. Ga vooral door met studeren, werken, gezinnetje opbouwen of help je zelf de vernieling in door rond te zwerven, rond te hangen of rond te stelen. Het enige wat verandert, is dat de overheid je niet meer specifiek als allochtoon gaat behandelen (zou het eindelijk?) en je ook niet meer gaat helpen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen succes of je eigen ondergang. Klinkt revolutionair, maar in feite stelt het niks voor. In 2004 was al bekend dat voor de integratie van allochtonen geen bal uitmaakt of de overheid specifiek beleid hierop maakt of niet. Wij integreren namelijk gewoon. Ondanks de overheid. Integratienota of niet.

Nog even tussendoor een ander geheimpje: Integratie is helemaal niet mislukt! Wij als allochtonen studeren steeds hoger af, hebben steeds betere baantjes, praten steeds beter Nederlands, trouwen steeds vaker in Nederland en eten tijdens de lunch steeds vaker broodjes kaas. Maar dat wil de politiek helemaal niet horen, dus is het tóch niet goed.

Nee, we weten allemaal wel wat het echte probleem is: De Islam. De Islam is namelijk eng, bedreigend en onverenigbaar met de westerse waarden! In de integratienota staat onder het veelzeggende kopje ‘Voortdurende problemen’ maar liefst twee keer dezelfde opvallende zin:

“Zo is 41% van de autochtone Nederlanders van mening dat een islamitische en westerse levenswijze niet samengaan.”

Verontrustend natuurlijk, maar wat gaat het kabinet daartegen doen? In de integratienota lezen we het volgende politiek correcte, edoch lachwekkende, actiepunt:

“Het kabinet onderkent het bestaan van die zorgen en ziet het als taak om die waar mogelijk weg te nemen omdat zij samenhang in de samenleving bedreigt”.

Het moet niet gekker worden. Waarom liegen? Hoezo neemt dit kabinet die zorgen weg? Ik hoor de PVV anders alleen maar die angst en haat vergroten, terwijl het kabinet de andere kant opkijkt en doet alsof haar neus bloedt.

Maar oké, zoals ik al schreef, deze integratienota brengt niks nieuws voor allochtonen. Het is alleen bedoeld om Henk en Ingrid het idee te geven dat hun BAH-ideaal serieus wordt genomen. Symboolpolitiek, waar Henk en Ingrid dol op zijn. Met als toppunt de zoveelste poging voor een boerkaverbod in de openbare ruimte. Laten we het nog eens keer proberen. Erg belangrijk voor Nederland natuurlijk dat die honderd vrouwen worden aangepakt, waar we dagelijks zoveel last van hebben.

Een ander voorbeeld van stoer-praterij is het feit dat inburgeraars hun inburgering zelf moeten betalen. Dat is dus nog meer goed nieuws voor Henk en Ingrid! Gelukkig zijn dat vooral mensen die grote koppen lezen en niet de kleine letters, waarin staat dat er wel een sociaal leenstelsel komt voor mensen die het niet kunnen betalen (klinkt iets minder stoer). En laten we het dan maar niet hebben over het feit dat dit ‘laat-maar-lekker-los’-beleid wel eens tot grotere problemen kan leiden in tijden dat men fors aan het bezuinigen is op onderwijs en arbeid.

Kortom, deze integratienota maakt eigenlijk iedereen blij. Voor allochtonen verandert er niks en Henk en Ingrid staan te juichen, terwijl ze weer eens in een mooi voorbeeld van symboolpolitiek zijn getrapt: Het kabinet zegt dat de multiculturele samenleving dood is en dus is ie foetsie! Nee, het is niet moelijk om hen blij te krijgen. Misschien wil het kabinet hen ook wel vertellen dat de Islam dood is. Zijn we van dat gezeur ook weer af.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van