Voorpagina Sport

De Nabeschouwing

Het weinig verheffende WK kreeg dan toch een gedenkwaardige finale: Een spannende ontknoping van een gevecht tussen twee strijdlustige elftallen en het trieste afscheid van één van ’s werelds beste voetballers aller tijden. Over de wedstrijd wordt weinig gesproken, over ‘de kopstoot’ des te meer. Het liefst zou ik nu een scheldkanonnade willen afvuren op de slang Marco Materazzi, maar ik zal me proberen te beheersen, zodat mijn held Zinedine Zidane niet de schuld krijgt een slechte voorbeeld te zijn.

Marco Materazzi
is een verdediger, volgens de ware definitie van een verdediger: Keihard, sluw en smerig, grijpt alles maar dan ook álles aan om de bal (en man) uit de buurt van de eigen goal te houden. Hij zou zelfs z’n moeder neerhalen, als ze hem probeert te passeren. Datgene wat hij dan ook tegen Zidane gezegd zou hebben, behoort gewoon tot zijn arsenaal als verdediger. En al gaan sommige dingen te ver, het hoort bij het smerige spelletje.

Maar als Zidane dan toch zo nodig moest ontploffen, dan had ik liever gehad dat hij dwars door zijn borstkas was gegaan en met het azuurblauwe hart van Marco Materazzi tussen zijn bebloede tanden eruit kwam. Dat zou pas een prachtig einde zijn geweest van een glansrijke carrière!

Ondanks alles blijft Zinedine Zidane voor mij een levende legende, een leider die danst over het veld, elegant doch strijdvaardig, een artiest en tegelijkertijd een kunstwerk, bovennatuurlijk en toch zo menselijk of zoals iemand zei: “Hij heeft de lach van Moeder Theresa, maar ook de grimas van een seriemoordenaar”. Ik voel me vereerd in een tijdperk geleefd te hebben, waarin ik van Zinedine Zidane heb mogen genieten!

Mijn Lijstje:

Beste ploeg: Italie, Duitsland (speelde zoals NL hoorde te spelen, schande!)
Beste speler: Fabio Cannavaro
Beste doelman: Gianluca Buffon
Beste trainer: Jurgen Klinsmann
Teams verpest door de trainer: Nederland, Brazilië, Argentinië (vooral Messi op de bank laten)
Meest irritante speler: Cristiano Ronaldo, eigenlijk heel Portugal
Teleurstelling van het toernooi: Ronaldinho, eigenlijk heel Brazilië
Jammer: Ivoorkust, Australië
Nieuwe smaakmakers: Fabio Grosso (aanvallende versie van Maldini), Franck Ribery, Philip Lahm, Khalid Bouhlarouz
De Legende: Zinedine Zidane

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van