Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Maatschappelijk

Mohammed Ali, boksen met een spraybus

Mohammed Ali, beter bekend als Aerosol Arabic, is de spraakmakende moslim graffiti-artiest uit de Britse stad Birmingham. Met of zonder een spuitbus in zijn hand laat hij overal zijn kleurrijke sporen achter. Op jonge leeftijd al heeft hij de prestigieuze South Bank award in de wacht gesleept. Ook heeft Mohammad onlangs een eigen art gallery opgezet onder de naam De Hubb.

Bijna twee weken was hij in Nederland op uitnodiging van de organisatie Liteside. Met de recente ontwikkelingen in Nederland die gebouwde bruggen doen wankelen, kon ik mij geen beter moment voor deze artistieke bruggenbouwer voorstellen.

‘Ik wil niet alleen dat een voorbijganger zegt ‘wow’, maar even blijft staan om er over na te denken.’ En tot nadenken wordt er gezet, want het blijft niet alleen bij een muurschildering. In de door hem geproduceerde show Writing on the Wall combineert hij theater, muziek en poëzievoordrachten door bijzondere dichters als Amir Sulaiman en Zena Edwards. Allemaal om de boodschap nog sterker over te brengen.

Op tienjarige leeftijd pakte hij al het potlood op en rolde later in de game-industrie als vormgever. Daar zag hij al gauw in wat de kracht van kunst is, met name van visuele uitingen. Nu, ruim vijftwintig jaar later, reist hij de wereld rond en transformeert nietszeggende muren om tot billboards met zijn boodschap van eenheid, broederschap en respect.

In Amsterdam staan inmiddels een aantal graffiti-werken van zijn hand. Het jongerencentrum De Valk in Amsterdam-Noord is mooi opgefleurd en de muur in Amsterdam-Oost bleek ook wel een likje verf te kunnen gebruiken. Verder gaf hij workshops aan onder andere de kunstschool en in stadsdeel Nieuw-West is een voetbalpleintje nieuw leven ingeblazen. Ter afsluiting stond Mohammad Ali twee dagen op het Sloterplas Festival een kubus te sprayen met de boodschap: Love is the greatest sword. En je raadt het al, met een groot zwaard afgebeeld. Tijdens het sprayen is Mohammed altijd bereid een babbeltje te houden. Ik verdenk hem ervan dat hij zijn kunst gebruikt als smoes om met mensen aan de praat te raken.

“Mijn kunst is voor iedereen, het is universeel. Ik geloof dat het voor iedereen een meerwaarde in het leven is en gemeenschappen bij elkaar brengt. Ik hoop dat ik met mijn werk mensen uit alle lagen van de samenleving blijf inspireren.”

In de dagen dat ik met hem ben opgetrokken, heb ik Mohammed leren kennen als een spiritueel activistische kunstenaar met een visie, missie en humor. Loyaal aan zijn principes, iemand met de capaciteiten voor het bouwen van bruggen. Niet alleen met de mensen die van kunst houden, maar ook met degenen wiens interesse daar niet ligt. Hierdoor is zijn bereik vrij uniek en sprayt hij zelden voor eigen parochie. Kortom, een man die ik graag terug zie in Nederland.De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal