Voorpagina Algemeen, Politiek

Een politieke aanslag?

Londen –  8 juli 06

Na twee hectische maanden geniet ik eindelijk van mijn vakantie in de bruisende hoofdstad van Engeland; London!. In gezelschap van mijn zusjes en zwager betreden wij het land van de grootste kolonisten/imperialisten ooit. Met gemengde gevoelens vertelt mijn zwager (die geschiedenis heeft gestudeerd) welke vunzig rol de Britten vervulden in het ‘partitie proces’ van het Indiase subcontinent in de (post)koloniale tijd. Achteraf geeft hij ook toe dat diezelfde Britten veel hebben bijgedragen in de ontwikkeling van het land (bijv. het onderwijssysteem, architectuur, infrastructuur).

Na het bezoeken van een verpauperde buitenwijk (Southall) in Londen maakt mijn zwager een leuke opmerking. De hoge concentratie aan Aziatische immigranten in deze buurt geeft hem het gevoel alsof hij de ‘Chandni Chowk’ in Delhi bewandelt. De enkele witte Britten die langslopen lijken alsof zij toerist in eigen land zijn. De straatnamen in het Hindi, de tulbanden op elk hoek, de geur van gekruide kebabs, de veelzijdige sari’s die het straatbeeld vormen…het lijkt gewoon een verlengstuk van India!

Ons twee-sterren hotel bevindt zich vlakbij metrostation Edgware Road, waar ongeveer een jaar geleden een bloedige aanslag honderden onschuldige levens eiste. De gedachte kon er bij mij niet in dat de daders doodnormale Britten van mijn leeftijd waren. Meestal denk je dat dit soort bomaanslagen alléén het werk kan zijn van zware terroristen die slechts leven om te moorden. Tijdens de ritten in de metro kwam al te vaak de angstige gedachte naar boven; wat nu, als er nog een aanslag wordt gepleegd? Nog geen dag geleden zei een Engelse hoofdcommandant in een interview van de BBC dat een herhaling van deze terreurdaad niet uitgesloten is.

Een dag later belt mijn moeder mij op met de verschrikkelijke mededeling dat de economische metropool Mumbai het doelwit is geworden van een reeks zware bomaanslagen. Volgens officiële gegevens zijn 183 mensen gedood en vielen er minstens 714 gewonden. Omdat wij familieleden hebben in Mumbai die vaak pendelen van de ene kant van de miljoenenstad naar de andere kant, wekte dat veel zorgen bij ons. Telkens probeerden wij hen te bellen, maar het hele mobiele netwerk van Mumbai lag plat. In het hotel aangekomen zagen wij de verschrikkelijke beelden op BBC. Hoe gestoord en ziek kun je wel niet zijn om deze duivelse misdaden tegen de menselijkheid te begaan? Waarom moeten onschuldige burgers altijd de prijs betalen voor politieke en religieuze conflicten?

Instinctief wijzen wij de vinger naar extremistische moslims die het betwiste deelstaat Kashmir volledig opeisen. De Indiase overheid probeert dit vermoeden dan ook om te vormen in een zekerheid (onder druk van de oppositie). Ik sluit niet uit dat de daders vanuit die hoek komen, maar persoonlijk stel ik de gevaarlijke oppositiepartijen verantwoordelijk voor deze barbaarse bomaanslagen. Het ultra- orthodoxe Bharatiya Janata Party (BJP) en de nationalistische Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) hebben in mijn ogen deze terreurdaad gedirigeerd. Deze organisaties willen niet dat er een goede verstandshouding komt tussen aartsrivalen Pakistan en India. Wie zich enigszins verdiept in de Indiase politiek zal snel te weten komen dat een eerlijke en rechtvaardige bewindsman weinig kans maakt om te overleven in het politieke slagveld. India is een land van paradoxie, waar een bezoek aan Kali Maa (manifestatie van de duivel) je eerder zal helpen in je politieke carrière dan een wassing in de heilige rivier Ganges