Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Grof en denigrerend, moet kunnen!

De uitspraak in de zaak Wilders is volgens heel politiek Den Haag de enige juiste. Maar de uitspraak heeft nogal wat consequenties voor ‘het debat’ en de samenleving. De vrijheid van meningsuiting bereikt nu namelijk bijna heilige proporties. Het is in ieder geval duizend maal belangrijker dan fatsoen en respect. Dat zijn anno 2011 natuurlijk ook wel hele softe begrippen, fatsoen en respect.

Meteen na de uitspraak door de rechtbank gaf Wilders toe dat het zijn bedoeling was om juist grof en denigrerend te zijn. Grof en denigrerend is dan ook vanaf nu de nieuwe norm. Wil je een beetje aandacht, laat je nuances dan in de kast liggen en laat zien dat je een duidelijke heldere, maar vooral een groffe mening hebt. Het mag allemaal, dus waarom zou je het laten? Het is niet strafbaar, dus het moet kunnen.

Vanaf nu kunnen we dan ook ophouden om selectief verontwaardigd te reageren op allerlei onfatsoenlijke en respectloze uitingen in onze maatschappij.

Stelletje slecht opgevoede kinderen die een rouwstoet uitjouwen en uitschelden. Is natuurlijk zwaar grof en denigrerend. Maar wat doe je eraan? Ze zetten niet aan tot geweld, dus het mag. Wat je die school kwalijk kan nemen, is dat ze wel heel snel zijn geassimileerd wat Hollandsche normen en waarden betreft. Het is amper een paar dagen een geaccepteerde en breed gedragen norm of ze implementeren het al alsof ze persoonlijk door Wilders zijn geïnstrueerd. Groffer en denigrerender kan haast niet.

Maar ook volwassen debielen in een voetbalstadion die een scheidsrechter of tegenstander allerlei ziektes toewensen. Ook erg grof en kwetsend. Máár ze zetten niet aan tot geweld, dus het moet kunnen.

We zijn dan ook eindelijk af van het probleem van vervelende gasten die je vriendin uitmaken voor hoer als ze langsloopt. Het is namelijk ineens geen probleem meer, het is juist hun bedoeling om grof en denigrerend te zijn. En dat moet kunnen. Ze zetten namelijk niet aan tot geweld.

Het niet aanzetten tot geweld is aan de andere kant ook maar relatief. In de echte wereld moet je wel eerst uitkijken voordat je grof en denigrerend gaat lopen doen. Als ik langs een groepje jongeren loop en ik begin grof en denigrerend tegen ze te doen, dan kan ik je verzekeren dat ik hen aanzet tot geweld (jegens mij). Dan kom ik echt niet weg met ‘ey, het moet toch kunnen?’. Wilders hoeft daar niet bang voor te zijn. Met al die bodyguards kan hij zeggen wat hij wil, zonder dat hij aanzet tot geweld.

De consequenties voor het hele politieke beleid van integratie en samenleving worden ook steeds duidelijker. Integratienota, gezamenlijke waarden en verdraagzaamheid kunnen allemaal de prullenbak in. Je kan niet aan de ene kant accepteren dat groepen elkaar grenzeloos grof mogen beledigen en kwetsen en aan de andere kant verwachten dat ze vervolgens ook nog eens gezellig met elkaar thee en koffie gaan drinken. Verruwing en verharding van de maatschappij zijn zaken die we kennelijk accepteren, omdat de vrijheid om grof en denigrerend te zijn vele malen belangrijker is.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van