Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk, Spiritualiteit

Shab bedari

In een tijd waarin het voor jongeren steeds makkelijker is om het slechte pad te kiezen, om doelloos rond te hangen, om de criminaliteit in te rollen, is het mooi te zien dat er ook veel (iets oudere) jongeren zijn die deze groep pubers willen helpen en begeleiden. Zodat ze later geen spijt zullen krijgen, dat ze hun studie niet af hebben gemaakt of hun leven al beginnen met een strafblad. Die kans is helaas levensgroot voor velen van de jongeren die in een sociaal-economisch achterstelde wijk opgroeien.

Er zijn veel jongeren die ze op allerlei manieren helpen, door hun te begeleiden in hun huiswerk of studie of door het organiseren van allerlei activiteiten om ze maar van de straat en de slechte invloeden af te houden. Als ze dan toch hele avonden en nachten wakker blijven, dan kunnen ze dat vast ook wel op een andere manier invullen, moeten Umar en Faisal gedacht hebben. En dus riepen ze een groep jongens uit hun buurt (het immer gezellige Scandalous Schilderswijk) bijeen om een echte ‘shab bedari’ (nacht zonder slapen) te houden.

De ‘Shab bedari’ is in principe een spirituele invulling van de nacht, waarbij men denkt, praat en discussieert over of gewoon bezig is met de Islam, met God, met zijn Profeet en je eigen beleving daarvan. Nou, hoe hebben wij het dan ingevuld?

De jongeren verzamelden zich rond 11 uur ’s nachts in de moskee, waar de lokale Imam al op ze zat te wachten. Na een korte kennismakingsronde werd begonnen met een recitatie uit de Quran. Vervolgens konden de enthousiaste zangers hun mooie stem laten horen door verschillende lofliederen over de Profeet vzmh te zingen. De jongens kwamen pas echt los toen de moppenronde begon, waarbij iedereen omstebeurt een mop moest vertellen. Het niveau ging van laag naar lager (de jeugd van tegenwoordig), dus bespaar ik jullie deze moppen. Na dit intermezzo was het tijd voor de ‘dhikr’, een soort van meditatietechniek waarbij constant de naam Allah of andere religieuze woorden in een bepaalde ritme worden herhaald. De lichten worden uitgedaan, waardoor je je nog beter kunt concentreren op jou ‘gedenken aan Allah swt’. De hele meditatiesessie duurde ongeveer een half uurtje en na afloop was een mooie vredige stilte het resultaat.

Ondertussen was het al ongeveer 3 uur en kregen we nog wat lekkere hapjes te eten, want we zouden de shab bedari nog vervolgen op het strand van Scheveningen. Iedereen kon nog net gepropt worden in alle auto’s  en natuurlijk in de achterbak van het super-busje van Faisal en een half uur later zaten we met z’n allen heerlijk langs de zee. Umar had zijn darbouka (Arabisch slaginstrument) meegenomen en we begonnen met z’n allen allerlei religieuze liederen en gedichten te zingen. Het was supergezellig en een ontzettend mooie sfeer om zo in de nacht langs de zee met z’n allen te zitten en te zingen.

Gelukkig was er ook voor echte desi-thee gezorgd, dus veel suiker en veel melk, en toen kon de sfeer al helemaal niet kapot. Voor we het wisten, zagen we het al steeds lichter worden en was het dus tijd voor het ochtendgebed (fajar). We stonden op en verrichtten met de groep het gebed. De integratie is perfect geslaagd: Fajar bidden op het strand van Scheveningen. Dat was een mooi einde van een leuke en gezellige nacht, waarbij we veel hebben gelachen en vele mooie spirituele momenten hebben meegemaakt. En natuurlijk weer mooie foto’s..

Jongens, thanx voor de mooie shab bedari! Wanneer is de volgende?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van