Voorpagina Algemeen

De uitnodiging staat

De uitnodiging staat en hoewel we merken dat steeds meer mensen hem accepteren en moslim worden, staat de propagandamachine van de islamofoben alles behalve stil. Uiteraard doet schelden in eerste instantie geen pijn, maar pijnlijker wordt het alras als er flink wat aan de poten van je grondrechten wordt gezaagd, vooral die van de religie bedoel ik dan.

De overgang van woorden naar daden is vervelender. Het lijstje met gewelddadige incidenten tegen moslims en hun gebedshuizen groeit. De nare verhalen over mensen met een mogelijke moslimachtergrond richten zich voornamelijk op islam, waar dit niet of nauwelijks ter zake doet. En zo vreet deze maatschappij zich al hypend naar een ouderwetse mediamatische showdown á la het Wildersproces (Van De Eeuw eeuw eeuw… geeuw).

Toch blijft de uitnodiging staan.

De vraag is alleen: hoe gaan we die uitnodiging tot de islam brengen? Da’wah, want daar heb ik het hier over, is geen evangelisatie. Er wordt geen voet tussen de deur gezet. Uiteraard komen er wel woorden aan te pas en natuurlijk zijn die partijdig en in de ogen van de contra-ideologen propaganda voor een woestijnreligie. Boeien. Dat zijn maar woorden.

Ik denk echter dat we veel te lang bij woorden hebben stil gestaan en zijn overgegaan tot de verkeerde daden. Het is meer dan tijd voor de goede daden. De basis ligt in ons gedrag. De kern hiervan moet liggen in onbaatzuchtige barmhartigheid.

Ga je straat eens echt schoonvegen (en niet alleen verbaal); corrigeer je kleine broertje of buurjongetje als hij het bloed onder de nagels van je oude buurvrouw of buurman haalt. Of je andere buurmeisje voor hoer uitscheldt  – weet je overigens dat het een van de ergste zonden is om iemand van overspel te beschuldigen zonder bewijs? Zie Koran 24:4 voor morele ammunitie.

Zorg voor je omgeving, de dieren en je medemens en je zult zien dat de uitzondering (jeweettoch: “ja, maar jij bent anders”) uiteindelijk niets anders dan de regel kan worden.

Echter: laat niet over je heen lopen. De propagandamachine draait en het enige antwoord dat die machine doet stoppen, is een combinatie van goed gedrag met een niet aflatende stroom aan contra-propaganda.

Dus de volgende keer dat iemand in een column of op tv een potje onzin zit te verkondigen dat de boerka (wordt niet gedragen in Nederland, niqaab wel) een gevaar voor de openbare orde is, omdat er overvallen of terreuraanslagen in worden gepleegd (kom maar op met die cijfers van Nederland of enig omringend land: als je boven de 3 komt, krijg je een fles Fanta Cassis van me)… dan klim je in die pen (of op het toetsenbord) en deel je een verbale schrobbering uit.

Kom op voor elkaar, moslim of niet, en laat die idioten niet je samenleving overnemen.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van