Voorpagina Ervaringen

Daurah Sahih al-Bukhari (fotoverslag)

Vorige week vrijdagochtend vertrok een delegatie van wijblijvenhier.nl (Tasneem, Faisal en ik) samen met twee vrienden naar Birmingham voor de Daurah Sahih al-Bukhari.

Daurah Sahih al-Bukhari is vrij vertaald ‘een rondreis door de Sahih al-Bukhari’. De Sahih al-Bukhari is een verzameling van overleveringen, waarvan de keten van overleveraars erg betrouwbaar is. Deze drilcursus werd gehouden omdat tegenwoordig moslimgroeperingen het onderling op veel punten niet eens kunnen zijn en vaak de Sahih al-Bukhari aanhalen om te laten zien dat veel zaken niet mogen. Dan kan men denken aan de ronddraaiende Derwishen die door sommigen verketterd worden en ook aan mensen die erg veel liefde voor de Profeet (vzmh) hebben en daarom worden beschuldigd van shirk: het aanbidden van een ander naast Allah (swt). Dit terwijl Imam Bukhari juist vele ahadith heeft overgeleverd die vele zaken verhelderen en waar eigenlijk onnodig tweespalt over ontstaat.


Daurah Sahih al-Bukhari in Arabische calligrafie

De cursus werd gegeven in het Urdu met alle ahadith wel gewoon in het Arabisch. Voor de mensen die dit zeker nog een keer willen meemaken en het Urdu niet machtig zijn, kunnen met ons mee naar de Al-Hidaya camp (neem maar contact op middels het contactformulier). Gedurende deze kamp zal o.a. deze zelfde cursus gegeven worden alleen op een iets lager pitje en in het Engels.

Vrijdag in de ochtend kwamen we daar aan op het vliegveld van Birmingham… warm onthaald door een van de organisatoren en vervoerd naar een lokale moskee. Daar konden we ons even opfrissen, het vrijdagsgebed verrichten even rondsnuffelen in de bibliotheek en daarna wat eten in een restaurant om vervolgens richting de Ghamgool Moskee in hartje Birmingham te vertrekken.

De lessen werden twee maal per dag gegeven: 10 tot 14 uur en 20 tot 24 uur. Het vond allemaal op de grond plaats in de grootste moskee van Engeland en het zat ook aardig vol. Het waren lange zitjes op de grond die mij op dat moment wel eens deden snakken naar een fysio. Gelukkig werd dat gecompenseerd met de inhoud van de cursus. Hieronder een aantal foto’s.


(groter) Een lokale moskee


(groter) Sheikh ul Islam Dr Muhammad Tahir ul Qadri komt net binnen en achter hem worden alle boeken als bronnen al klaar gezet


(groter) Wat geleerden zijn aan het notuleren


(groter)


(groter)


(groter)


(groter)


(groter)


(groter)


(groter) Een aantal van de aanwezige bronnen


(groter) De Ghamgol moskee


(groter) De kroonluchter waar ‘Allah’ in staat


(groter)


(groter) De Ijazah


(groter) De Ijazah