Voorpagina Algemeen

The Pakis are bashing

Groot Brittanië – Chaos op de vliegvelden, verdachten zijn van Pakistaanse originie, terreuractie had duizenden levens gekost, terreurverdachten zijn veelal ‘gewone’ Brits-Pakistaanse jongeren, Britain freezes assets of 19 terror suspects, UK threat level remains critical…

Hierboven het resultaat van 2 minuten bladeren door wat nieuwssites en ik moet zeggen dat ik wel erg geschokt ben en wat gesprekken van mijn reis naar Birmingham misschien wat beter kan plaatsen nu.

Voor de leken onder jullie (waar ik ook bij hoorde tot afgelopen avond) even kort het verhaal:

Een aantal radicale voornamelijk Pakistaanse moslimjongeren in the UK dachten dat het tijd was voor wat vuurwerk en wilden zo een aantal vliegtuigen opblazen die van Engeland naar de VS zouden vliegen. Ze wilden met wat vloeibaar explosief in blikjes frisdrank door de beveiliging heen komen. Ze werden op tijd opgepakt omdat er wat info (onbekend) binnenkwam en er de dagen daarvoor al verdachte arrestaties waren gedaan in Karachi in Pakistan; een link met al-Qaeda is niet uitgesloten. Op dit moment is de situatie min of meer stabiel, maar de ’threat level remains critical’… er zouden best nog wat aanslagen met vliegtuigjes en blikjes op de planning kunnen staan.

Ik hoorde hier iets vaags over gisteren in de ochtend, maar dacht dat een van de vele al-Qaeda gangleden waren opgerold in Karachi. Vanochtend bleek echter dat Karachi iets verdachter was dan gedacht voor mij. ARY Digital had het in de ochtend weer uitvoerig over deze geplande aanslagen en los van alle updates dat er weer wat verdachten waren opgepakt enzo ging het voornamelijk over de vraag: "radicaliseren onze Pakistaanse jongeren nu ook al?", waarbij de main focus lag op UK.

Twee weken terug vertelde een vriend, Hayder, in Birmingham mij dat hij daar gek werd van de steeds grotere invloed die dit soort jongeren proberen uit te oefenen op andere jongeren. In Birmingham (en volgens mij heel UK) is het een gewoonte dat elke school of universiteit een community heeft voor moslims. Die hebben ze namelijk ook voor alle andere religies, levensbeschouwingen, sporten, hobby’s… echt veel.

In Birmingham is het net iets anders met de muslimcommunity op de scholen en uni’s… als je het daar hebt over de moslim, doel je eigenlijk op de paki’s. Ongeveer zoals moslims gelijk zijn aan Turken en Marokkanen in Nederland. En in Birmingham woont de grootste muslim/pakicommunity van heel Engeland. Hayder vertelde dus over de problemen waar ze nu mee te maken krijgen.

Er is nu een groep waar ze verplicht mee moeten samenwerken (er mogen namelijk geen twee van dit soort moslimverenigingen op 1 instelling) en het probleem is dat er nu steeds meer van dit soort jongeren zich actief gaan bewegen in dit soort netwerken. Jongeren die genoeg hebben van de maatschappij en de hele Britse samenleving, maar wel actief deelnemen om toch invloed uit te kunnen oefenen op andere jongeren. Relatief en absoluut zijn het er niet veel, maar ze laten steeds meer van zich horen en Hayder maakte zich er erg zorgen om en was het zo zat dat hij uit die community is gestapt. Guess what… zijn plek werd ingenomen door nog zo eentje die de boel komt verzieken.

Ik vertelde hem steeds dat dat toch nooit zo erg kan zijn en dat hij er best mee kan samenwerken, waarop hij antwoordde: "Die mensen zijn gestoord. Alles wat ik doe is fout en alles moet zoals zij het willen." En dat is nou net het probleem in Engeland. Deze groep jongeren treedt niet per se zo op richting de gehele Britse samenleving, maar een beetje onzichtbaar onder de moslims (wat ook zo ongeveer het probleem is in NL). Daarom zijn ze minder snel aan te wijzen als probleemgroep van buitenaf.

En dan heb je helaas de extremen onder de extremen die gestoord genoeg zijn om om de een of andere reden een aantal vliegtuigen op te blazen en zo weer duizenden mee het graf in te sleuren.

Jammer… jammer voor het beeld van pakistanen in engeland die dit al niet konden gebruiken voor hun beeldvorming en jammer voor de Islam…

Zoals iemand (misschien iets overdreven) op tv al zei: "Het begrip paki bashing krijgt nu een heel ander kleurtje"