Voorpagina Spiritualiteit

De nacht van de Hemelvaart

"Geprezen is Hij die Zijn dienaar bij nacht een reis liet maken van de heilige moskee naar de verste moskee waarvan Wij de omgeving gezegend hebben om hem iets van Onze tekenen te tonen. Hij is de Alhorende, de Alziende." (S:17:1)

De nacht: naast de rust, de pracht en de sereniteit die hij uitstraalt, heeft de nacht vaak een verzegeld en verborgen boodschap. Degene die de taal van de stilte spreekt, is gezegend met de kennis van de geheime nachtelijke wereld. Gedreven spiritualisten kregen meestal hun ‘ingeving’ in deze nachtelijke uren. De nacht doet de bron van inspiratie verbreden en zorgt voor een moment van absolute bezieling. De profeet Mohammed (vzmh) sprak deze taal vloeiend en vertaalde telkens voor ons de boodschap van de nacht. Zo kwam er ook een profetische vertaling van de nacht van de Hemelvaart: de Lailatul Meradj

Op de 27e van de islamitische maand Rajab maakte de profeet Mohammed (vzmh) in de nachtelijke uren een onvergetelijke reis van Mekka naar Jeruzalem en daaropvolgend de reis naar de hemel. Deze miraculeuze gebeurtenis wordt bij de moslims herdacht als ‘de gezegende nacht’. Over de hele wereld zullen vandaag collectieve bijeenkomsten worden georganiseerd om de spirituele energie en kennis van deze ‘gezegende nacht’ te delen met hen die het nodig hebben.

Wat gebeurde er tijdens de Lailatul Meradj? De engel Gabriel nam de profeet Mohammed (vzmh) in Mekka bij de arm toen hij aan het rusten was voor de moskee. Voor de poort van de moskee stond een wit rijdier genaamd de Buraaq (het dier heeft enorme vleugels waarmee hij zich tot onvoorstelbare hoogtes kan voortbewegen). Buraaq vloog samen met de profeet en de engel naar Jeruzalem. Op de berg van Jeruzalem stopte de engel Gabriel. Op het plein boven op de heuvel zaten tientallen profeten (Jezus, Mozes, Noach etc etc) Mohammed (vzmh) op te wachten. Onder leiding van hem werd er een gezamenlijk gebed verricht waarna hij 1 voor 1 de zeven hemelen opklom. Na de zevende hemel zag hij als enige Allah, de allerhoogste. Daarna keerde hij weer terug naar Mekka, waar in eerste instantie niemand zijn verhaal geloofde. De dag van vandaag geloven inmiddels 1 miljard moslims wel in zijn bovennatuurlijke ervaring.

Ik wens jullie namens de crew van wbh.nl een gezegende Lailatul Meradj toe!