Leyla Cakir is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl
Ben net terug van 6,5 week vakantie in Turkije. Helemaal weggeweest van de hectiek in Nederland. Deze rust had ik toch wel ff nodig na een druk jaar. Iedere keer geniet ik weer van de prachtige natuur in mijn vaders dorp.
Van een tekort aan vitamines en mineralen was zeker geen sprake; vers gemolken melk, zelfgemaakte yoghurt, groenten en fruit direct uit de tuinen. Alles smaakte er anders (en lekker), zelfs de eieren. Ook de oude ambachten zijn prachtig om te zien. Dit zorgt er wel voor dat je enorm veel respect hebt voor de mensen die er hard voor werken en er het geduld voor hebben.
Ondanks dat ik altijd blij ben wanneer ik terug ben in Nederland blijft het toch elke keer een rare gewaarwording om van het ene leven terug te zijn in het andere leven. Waarom? In Turkije zie ik, behalve de toeristische plekken en steden waar de mensen het beter hebben, ook veel armoede. Mensen die alleen maar bezig zijn met het overleven: “Heb ik morgen brood op de plank? Kan ik mijn huur straks betalen? Hoe betaal ik mijn dokterskosten?” Mensen die bijvoorbeeld per dag 12 uur werken en maar 1 dag vrij hebben in 15 dagen. En dat voor zo’n 10 euro per dag. Je zou denken dat het leven daar goedkoper is dan in NL. Ik moet toegeven dat ik sommige producten toch duurder vond dan in NL of ze hadden dezelfde prijzen. Ongelooflijk… bewondering voor deze mensen… Als ik van mijn wekenlange vakantie en geen geldzorgen weer thuis kom, voel ik me zo bevoorrecht voor mijn situatie. Mijn oneindige dank aan Allah. Elhamdulillah (Dank aan Allah).
Gearriveerd in Nederland ben ik meteen back into real life. Het is vreemd om te zien waar wij in Nederland mee bezig zijn, terwijl mensen nog niet zo ver van ons vandaan enorm bezig zijn met het overleven. De Nederlandse politiek heeft niet stilgezeten en er werd blijkbaar flink leven in geblazen (Politiek kan soms net een soap zijn). Ik wacht af wat ik nog meer heb gemist in het spannende Nederland waar je nooit weet wat je morgen kunt verwachten…..net als het weer. Ik hoop alleen dat wij in Nederland ondanks onze eigen problematiek niet vergeten hoe goed we het toch hier hebben. Laten we met z’n allen onze relativiteitszin en nuchterheid niet verloren laten gaan door hier regelmatig stil bij te staan.
Nog een laatste opmerking. Tijdens het schrijven van dit stuk bedenk ik me dat het toch heel vreemd is dat kinderen op scholen van alles leren behalve over de armoede in de wereld, dankbaarheid en het gelukkig maken van anderen. Een vraag om over na te denken en ter afsluiting: Zou dit niet iets zijn om meer aandacht aan te besteden om zo een gezamenlijk doel in het leven na te streven?
Leyla Cakir (27) is intercultuur opbouwwerkster en voorzitster van de Ihlas-moskee in Sitterd-Geleen.
22 Reacties op "Back into real life"
Ik denk dat ik je daar gelijk moet geven… alles is zo goed geregeld voor een ieder hier dat het niets bijzonders meer is.
Het gewenningsproces bij de mens is misschien het ‘probleem’. We vinden alles zo snel heel normaal, terwijl het op wereldschaal helemaal niet zo normaal is… en dat weet je alleen als je hebt gezien hoe het er aan toe gaat in de rest van de wereld.
Maar goed, uiteindelijk maken we ons er allemaal schuldig aan… het genieten van het luilekker leventje
Welkom terug, ik hoop dat je helemaal opgefrist bent (zo te lezen wel).
“Zou dit niet iets zijn om meer aandacht aan te besteden om zo een gezamenlijk doel in het leven na te streven?”
Het probleem is, dat meesten van ons (zoals jij dat ook hebt ervaren) dit pas tot ons door laten dringen wanneer we er middenin staan en het zelf ervaren. Wat we in de media lezen maakt ons gevoelloos, een krantenkopje als “Hongersnood dreigt in Somalië” maakt niet zoveel indruk meer als je logischerwijs zou verwachten.
Wat doe je er dan aan? Zoals Ashraf in een eerdere log nog citeerde:
’ Zeg: “Reist op aarde en ziet hoe het einde was van degenen die voordien waren..’ (Qur’aan, 30:42).
Dit advies mogen we van harte nemen, en dan niet eens met betrekking op alleen hen die ‘voor ons waren’.
Wat een kleine wereld? Eh nee, nog steeds niet. Het zou je verbazen wat je allemaal te wachten staat duizenden kilometers voorbij je voordeur.
Waar haal jij het vandaan dat er op scholen geen thema’s zijn over armoede???
Je krijgt themas over armoede hoe het goede westen zielige kindertjes in Afrika helpt.
Niet het aandeel van het goede westen.
Je krijgt niet te weten hoe wij met z’n allen de armoede in stand houden.
Nou Leyla, in Nederland zijn er ook mensen die zich afvragen hoe ze de huur moeten betalen, en dat wordt alleen maar erger. Het voordeel van Turkije is dat mensen elkaar sneller opvangen of helpen, maar hier heb je dat helemaal niet.
– 786 –
salam aleikum,
je hebt inderdaad gelijk dat wij ons te weinig herinneren hoe goed wij het hier elhamdulilah hebben. wij kijken te veel naar mensen die het beter dan ons hebben, en te weinig naar mensen die het slechter dan ons hebben. een tijdje geleden was ik naar Afghanistan, en het leven is daar echt anders. het leven is daar vrij primitief, maar elhamdulilah wel in ontwikkeling. er was bijvoorbeeld geen electriciteit, geen riolering, geen stromend water uit de kraan, geen gas, geen verwarming, enz. enz. wij hadden een put in de tuin staan, dus daar haalden wij ons water vandaan. maar er waren veel mensen die dat niet eens hadden. zij moesten van buiten hun water halen (openbare putten). elictriciteit hadden sommige mensen elke dag, anderen om de dag en anderen weer helemaal niet. toen ik er was hadden wij helemaal geen electriciteit, dus dat was wel even wennen, aangezien ik gewend was om 24/7 gebruik te kunnen maken van electriciteit. als je ’s nachts naar buiten liep, zag je bijna niks. ze hebben nog geen lantaarnpalen, dus als je de straat opging, zag je ook niks. maar voor het eerst heb ik wel de sterren goed kunnen bekijken. elke avond stond ik even naar de sterren te kijken, het waren er zoveel! heel de hemel zat vol, en je kon alles zo goed zien (geen lichten die voor bijeffecten zorgden).
als je ging douchen moest je eerst hout halen voor de kachel, water uit de put halen, wachten tot het water verwarmd was, en dan kon je ook nog eens zelf het water over je heen gooien. (oh ja de kachel was om het water op te warmen en werkte tegelijkertijd ook als verwarming voor in de douche).
men stond rond half 7 ’s morgens op, en ging rond half 10 ’s avonds weer slapen (klinkt misschien erg vroeg, maar je raakt eraan gewend + dag lijkt langer :D). 3 maaltijden per dag, die iedereen gezamelijk meemaakt (hoe vaak maak je dat hier mee).
het weer was heel mooi, elke dag een mooi strakke hemel, zonder wolken, met zon :D. geen hoge gebouwen die je uitzicht bedierven als je vanaf de 2e verdieping naar buiten keek.
veel armoede. kinderen die achter je aan rennen in de hoop je iets van hun koopt (kauwgum, plastic tassen voor boodschappen, enz) voor een paar centen. mensen met een handicap die bedelen op straat. en hoewel het voor veel mensen elke dag weer een vraag is of ze eten hebben, staat er altijd wel een glimlach op hun gezicht. bijna geen stress. geen haast (behalve om de bus te halen, want die wacht niet :P)
zo kan ik nog uren doorgaan over hoeveel het leven hier verschilt met dat van in arme landen. het was een mooie ervaring, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje opgelucht was toen ik weer terug in Nederland aankwam.
je gaat je leven echt veel meer waarderen, en veel vaker elhamdulilah zeggen. en zo hoort het ook :D
Saida je schrijft dat je hier themas krijgt over armoede hoe het goede westen zielige kindertjes in Afrika helpt.
Niet het aandeel van het goede westen.
Je krijgt niet te weten hoe wij met z’n allen de armoede in stand houden.
Mijn vraag aan jou is: waarmee helpen de schatrijke landen in het midden oosten de zielige kindertjes in Afrika? De miljarden die op de bankrekeningen van een paar rijke stinkerds staan.
Daar hoor je nooit en te nimmer wat van.
En als ze een paar arme stakkerds in dienst nemen, dan worden die ook nog eens een keertje uitgebuit en mishandeld.
Sta daar nou even bij stil!!!
@ 7
Die stinkrijke olie sjeiks kunnen best wat van hun vermogen missen. Voor de armen. En Saida als er ergens een ramp gebeurt dan staat het westen, Europa en niet op de laatste plaats Nederland voor aan om te geven.
Al heb ik daar persoonlijk de laatste mijn twijfels over. Als ik hoor dat een deel van het geld voor de Tsunami in Pakistan aan terrorisme ten deel is gevallen. Dan wil ik daar niet aan bijdragen.
En verder het stank voor dank principe.
Het vervloeken van het westen als het gaat om vrijheids van menigsuiting en met open handen staan als er euro’s uitgedeeld worden.
Ik ben de volgende keer toch iets minder gul denk ik…
Maar als ik dan al die arme kinderen zie dan denk ik dat ik wel weer over mijn hart strijk.
– 786 –
kan iemand mij vertellen hoe jullie erachter zijn gekomen dat een deel van het geld voor de Tsunami in Pakistan aan terrorisme is gegeven? dit is namelijk de eerste keer dat ik het hoor…
@Yazzy:
Ik weet niet precies hoe dat aan het licht is gekomen, maar ik las in de krant dat geld dat was bedoeld voor aardbevingsslachtoffers, is gebruikt om aanslagen in UK te financieren. Ik ken trouwens niet de hele achtergrond van dit bericht.
Het was trouwens geen ’tsunami in Pakistan’ ;)
Het ging om de aardbeving in Pakistan inderdaad.
En de berichtgeving heeft in de The Times gestaan en diverse Nederlands talige media.
Kijk maar eens op:
http://www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article419427.ece/Geld_voor_hulp_aardbeving_ging_naar_terroristen
http://www.telegraaf.nl/buitenland/article48281621.ece?rss
#4 Saida
Ik neem aan dat het verderfelijk en rijke westen cq Nederland jou of jouw ouders met open armen heeft ontvangen en jullie heeft laten delen in haar rijkdom. Wat waarschijnlijk in het land van herkomst niet het geval was.
Het is tegenwoordig een trend om het westen overal de schuld van te geven
maar laten wij als voorbeeld
Soedan en Zimbabwe nemen, je zou voor die bevolking bijna wensen dat zij onder de invloed van het westen waren gebleven.
sorry “vele” maar wat ben jij dom zeg. Door het westen zit heel afrika nu in een onwijze vreselijke toestand. Zal ik maar eens beginnen over het effect van het kolonialiseren en de slavernij die onze mooie westerse samenleving tot bloei heeft gebracht.
Denk daar maar eens over na.
14 sara
Jou argumentatie opent mij de ogen
er is geen spelt tussen te krijgen
Ik beleid bij deze schuld voor mijn voorouders.
Jij blijft steken in een trendy historisch perspectief.
Kijk naar de laatse 50 jaar en kijk hoe de wereld zich heeft ontwikkeld en niet alleen
het westen maar ook het verre oosten
Zuid Korea, Japan, India en China. Het Midden Oosten en Afrika heeft het gewoon laten liggen.
– 786 –
@ Ahad en Joop: aha, bedankt. ik denk dat ik de tsunami in Indonesie en aardbeving in Pakistan even met elkaar verwarde :P maar goed dat je wist wat ik bedoelde. ik hoop dat dit niet gebeurt met het geld voor Libanon en Palestina :S het is toch echt bedoeld voor de slachtoffers
@ Vele
Volgens mij weet jij ook niet hoe laat het is Vele ;-)
http://www.sprout.nl/sprout_now.jsp?id=391048
Citaat:
“Afrika is al lang geen verloren continent meer. De veertien sterkste Afrikaanse economieën groeien jaarlijks 5 procent, een land als Angola dit jaar zelfs 27 procent. Vorig jaar werd 15 miljard euro in het continent geïnvesteerd en dat zal alleen maar stijgen. Ook het InReturn East Africa Fund en PEP Intermedius vinden de tijd rijp om te investeren in Afrika, beide richten zich vooral op Oost-Afrika”
Uitstekend!!
Hoop dat ze hun buurlanden daar in meetrekken.hoop ook dat de gewone
burger daar mag delen in de vooruitgang.
scheelt ons ontwikkelingsgelden en beschuldigingen uit bepaalde hoek dat wij alleen maar de veroorzaker van de armoede daar zijn.
Beste Vele,
Nederland is een heel goed voorbeeld dat ontwikkelingshulp heel goed kan werken.
Na de 2de Wereldoorlog heeft de USA heel veel geld in de wederopbouw van West-Europa gestoken (het Marshall plan).
Er komt elk jaar meer geld uit 3de wereldlanden Nederland binnen dan er aan ontwikkelinghulp heen gaat :-)
Wat denk je bijvoorbeeld van ontwikkelingshulp om een haven uit te baggeren? Dat moet natuurlijk wel door een Nederlands bedrijf uitgevoerd worden en zo stroomt het geld gewoon weer terug.
Het is dus vaak gewoon een verkapte vorm van staatssubsidie….
Echte ontwikkelingshulp heeft natuurlijk alleen zin als de mensen en bedrijven daar leren om op eigen benen te staan.
En als er echt sprake is van vrije wereldhandel natuurlijk.
Selam Leyla,
Een leuke stuk en mooie foto’s.
Het was heel leuk om bij je te logeren en een paar dagen samen te zijn.
Liefs Filiz.
Hey meid,
Leyla, ik zie dat een hele discussie heb aangewakkerd met je stuk.
Wat betreft armoede is het zeker een onderwerp om bij stil te staan. Zie hier in ND hoeveel gezinnen moeten overleven en per dag moeten bekijken of ze hun kind boterhammen mee kunnen geven voor school. Ik ben bang dat dit in de toekomst erger zal worden. Dan denk ik bij mezelf dat wanneer ik in zo’n situatie zou begeven liever in een land zoals Turkije of Marokko zou willen wonen. Ik word liever door de mensen daar opgevangen dan door de overheid hier!
Bepaalde mensen hier hebben het over het Midden oosten. Ik ben het compleet met u eens, maar ik begrijp niet waarom u dat aanhaalt als een argument. Wij leven in Nederland en ik denk dat Leyla het heeft over het onderwijs hier in Nederland…..daar heeft het midden oosten niets mee te maken.