Voorpagina Ervaringen, Opmerkelijk, Spiritualiteit, Sport

Principes

Frederic Kanouté is aanvaller van de Spaanse voetbalclub Sevilla, winnaar van de Uefa Cup. De club speelt met reclame voor het internet gokbedrijf 888.com op het shirt en dat gaat tegen zijn principes in. Kanouté is namelijk moslim en netals bijvoorbeeld alcohol, valt ook gokken in de categorie haram (verboden).

Dat weerhoudt echter veel restaurants hier in Nederland met Islamitische eigenaren er niet van om toch alcohol te schenken, want ‘anders loopt de zaak niet’. Natuurlijk moet er aan de ene kant wel brood op de plank komen, maar aan de andere kant is het wel in strijd met je eigen Islamitische principes.

Voor Fredric Kanouté wegen (voorlopig) zijn principes iets zwaarder. Hij kan niet met iets op zijn borst pronken, waarvan hij niet wilt dat mensen er mee in aanraking komen. ‘Gokspelen zijn net zoiets als alcoholische dranken. Ze zijn het werk van de duivel. Je kunt maar beter er van afzien als je een goed leven wilt leiden’, aldus de 29-jarige in Frankrijk geboren spits.

Tot nog toe plakte hij dit seizoen een deel van de shirtreclame af en ook zijn club lijkt gelukkig nog niet moeilijk te doen. ‘De club lijkt begrip te hebben voor mij. Ze eisen niet dat ik dat shirt draag. Daar ben ik heel blij mee.’

Toevallig was ik afgelopen weekend met wat wijblijvenhier-collega’s en andere vrienden in een gezellig (Islamitisch) restaurant: Lekker eten, heerlijke mintthee, maar ook een kleurrijke en goedgevulde bar. Dat is geen uitzondering, maar ik vind het persoonlijk wel jammer. Als ik dan zo’n verhaal van Kanouté lees, dan zou ik ook uit principe liever niet in zo’n tent willen komen. Er is namelijk een Islamitische principe: ‘Alles wat tot haram leidt, is ook haram’. Natuurlijk hangen daar wel wat nuances aan, maar het brengt veel moslims toch wel in een dilemma.

Zijn er leuke Islamitische restaurants hier waar ze geen alcohol schenken?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van