Voorpagina Algemeen

[Filosofische exercitie]

In het kader van ons 1-jarig bestaan:

Ff kijken of ik ‘m nog goed kan opdreunen:

ik blijf hier
jij blijft hier
hij/ zij/ het/ blijft hier

wij blijven hier
jullie blijven hier
zij blijven hier

Wij zijn hier gebleven/ wij zullen hier bijven

Hmm, toch mooi he zo’n werkwoordsvervoeging! En al helemaal als je het ook nog eens met z’n allen kunt waarmaken, want volgens mij is dit de enige mantra die een succesvolle multiculturele samenleving zowel fysiek als spiritueel kan vormgeven en bijelkaar houden. 

Zo’n vervoeging heeft m.i. een aantal belangrijke lessen in zich:
1- Het laat zien dat individuen verschillende rollen kunnen innemen in de maatschappij: de ene keer is de ‘ik’ daadwerkelijk een ‘ik’; maar vanuit een ander bezien is het een ‘jij’ of zelfs een ‘hij/ zij’.

2- Tevens laat het zien dat individuen op alle mogelijke manieren groepen kunnen vormen waarbij het individu soms tot een ‘wij’ behoort, maar tevens als een ‘jullie’ of ‘zij’ bekend kan staan. Een individu dat als ‘wij’ naar buiten treedt kan in een andere realiteit best een ‘jullie’ status krijgen en andersom.

3- De realiteit van het ‘hier blijven’ is pertinent onafhankelijk van het gezichtspunt dat wordt ingenomen (ik/ jij/ hij/ wij/ jullie/ zij). Allen blijven namelijk hier!

4- Wellicht de allerbelangrijkste les: Leer als ‘ik’ je te verplaatsen in de ‘jij’ en ‘hij’. Daarmee wordt het makkelijker voor je om zonder wrijving en verlies van energie op te gaan in een collectieve staat van ‘wij’.

5- Als deze staat van ‘wij’ eenmaal bereikt is, pas dan kan men m.i. spreken van een ware multiculturele samenleving!

So say y’all loud and clear: Wijblijvenhier (punt nl)…..!

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van