Voorpagina Islamic Finance

Islamitisch bankieren: stand van zaken

Afgelopen dagen is er veel getimmerd aan de weg naar Islamitisch bankieren in Nederland. Mocht dit concept je nieuw in de oren klinken, neem dan eerst mijn vorige stuk door voor je verder gaat.

Eens even kijken.

Bilaa-Riba, de eerste Islamitische bank in Nederland, zegt 2000 hypotheekaanvragen binnen gehad te hebben. Er is dus animo. Het mag alleen nog niet renteloos hypotheken verstrekken daar de wet dat (nog) niet toelaat. De huiseigenaar kan namelijk niet genieten van de hypotheekaftrek, omdat hierbij rente een grote rol speelt. In het geval van Islamitsch bankieren is hier geen sprake van.

VVD Den Haag en Islam Democraten hebben hierop de krachten gebundeld om dit alsnog mogelijk te maken. Een rare combi op het eerste gezicht. ‘Wat hebben beide gemeen’ is de logische vraag.

Nou, beide willen de hypotheekaftrek voor iedereen, rijk en arm, moslim en niet-moslim.

Een maand na hun verzoek laat minister Zalm van Financiën weten dat hij niets ziet in een wetswijziging die islamitische banken mogelijk maakt. Wel is door zijn ministerie een onderzoek gestart naar de mogelijkheid van een dergelijke instelling binnen de huidige wetgeving. Afwachten wat hieruit rolt.

De jongens van Bilaa-Riba zijn niet de enige verkenners op dit gebied, na veel geruchten betreden de grote jongens van Rabobank ook deze renteloze gat in de markt. Hun onderzoek wijst uit dat er op z’n minst 200.000 potentiële klanten zijn. Dat is niet niets.
De Islamitische geestelijken hebben Rabo de murabaha-variant geadviseerd. Ook botsen zijn nog tegen de muur van minister Zalm. Hier lopen zij omheen door goede afspraken te maken met de fiscus. Gewoon creatief dus

Nu Rabo ook in de vijver zwemt, acht ik de kans groot van Islamitisch bankieren in ons land. Er is dan ook sprake van concurrentie, en dat is gezond. Het is ook de grote bank HSBC in Engeland ooit gelukt. Ze hebben er wel een speciale tak voor moeten maken, ditzelfde wil Rabo nu ook doen.

Islamitisch bankieren in Nederland is niet onmogelijk, het heeft alleen tijd nog.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal