Voorpagina Ervaringen

Benefiet voor Libanese slachtoffers met Zain Bhikha

Gisteren organiseerde Islamic Relief een benefietavond onder het motto: "Rebuild Libanon". Dit werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zeer recente oorlog in Libanon. Tijdens deze avond hebben verschillende artiesten opgetreden, zoals de fouradi’s, nasheedkoor al-Wahda, Ali B, Khaleel Muhammed en de ster van deze avond Zain Bhikha.

De host van de avond was niemand minder dan Umar Mirza (ja, ik dus). Hierbij een (foto)verslag van de avond.

Ongeacht je mening over de oorlog… welk land je politiek ook steunt.. het maakte niet uit, het ging om onnodige vergeten slachtoffers…


Umar Mirza (host)

Allemaal zien we wel beelden op tv over het leed daar, maar staan we er wel bij stil. Zien we bijvoorbeeld een man bloeden op straat, of kijken we naar beelden die ons vertellen dat deze man een vrouw en kinderen alleen achterlaat. Zien we gebouwen die zijn ongestort, of kijken we naar wat ooit huizen waren waar families bijeen kwamen. Zien we kinderen lopen over het puin, of zien we een kind zoeken naar zijn broers en zussen waar het ooit mee speelde. Met dit gevoel en deze gedachte werd het geld ingezameld.

Na het welkomstwoord reciteerde Khalil Aitblal op een prachtige wijze uit de Qur’an om de sfeer erin te brengen. Khalil is een van de harde werkers van Islamic Relief… dat moment was dan ook het enige moment dat hij niet stressend rondliep gisteren. Vervolgens was er een toespraak van de directeur van Islamic Relief Nederland himself, dhr Moestapha Bouchallikh (volgens mij heb ik die naam niet 1 keer goed uitgesproken die dag… sorry Moestapha). Deze man blijkt niet alleen iemand te zijn die een groot deel van zijn leven heeft geinvesteerd in het helpen van anderen, maar hij blijkt daarnaast ook iemand te zijn die alle kneepjes van het bosje-bloemen-overhandigen kent.


Khalil Aitblal (organisatie)

Daarna kwam dhr Habib Malik aan de beurt. Habib is de voorzitter van Islamic Relief in Glasgow (Schotland). Hij is een maand geleden (voor het staakt het vuren) naar Libanon gegaan om daar met zijn eigen ogen te kijken hoe het er aan toe gaat en om met zijn eigen handen voedsel uit te delen aan de slachtoffers. Hij gebruikte tien minuten van zijn tijd om ter plekke geld in te zamelen en daar maakten we een wedstrijd van. Habib tegen mij… wie de meeste mensen kon overhalen.

Niemand die beter geschikt was dan hem om ons duidelijk te maken wat de barre omstandigheden zijn in Libanon en dat elke euro telt. Zo vertelde hij bijvoorbeeld over een meisje dat een ooginfectie kreeg tijdens de oorlog. Ze kon niet genezen worden, want ze kon de medicijnen niet betalen. De medicijnen kostten maar 20 cent… Nadat hij dat vertelde kwam er een jongen (zo’n 3 jaar oud) naar mij toe en overhandigde mij een munt van 2 euro. Uiteindelijk was ik van mening dat ik gewonnen had… een vrouw besloot zelfs om een gouden ring van haar te geven aan Islamic Relief, maar Habib dacht er anders over. Het is altijd mooi om te zien hoe mensen bereid zijn om te helpen.

Het werkelijke programma begon eigenlijk na de pauze. Het begon gelijk goed met het optreden van Khaleel Muhammed. Deze man is een mix van alles… hij heeft de voice-overs gedaan voor verschillende documentaires en cartoons, hij heeft meegewerkt aan albums van Sami Yusuf, Yusuf Islam, Shaam en vele anderen, hij heeft humor, kan goed trommelen en kan ook nog eens goed zingen.


Khaleel Muhammed

Vervolgens was het tijd voor wat rap, tijd voor twee vingers in de lucht, tijd voor Ali B. Ali B kwam netals zo vaak ook vandaag weer met een duidelijk doel, het inspireren van mensen om te geven om de wereld waar je in leeft. Nadat hij na een aantal van zijn nummers overging op zijn hit "Wat zou je doen", konden de kinderen zich na een subtiele uitnodiging van Ali B niet meer inhouden om het podium op te springen… en zie het resultaat:


Ali B

Na Ali B was het tijd voor het Al Wahda koor. Om het publiek in de stemming te brengen, speelde ik eerst even wat op de darbouka… speciaal verzoek van Ferukh (blij?) En daarna was het eindelijk tijd voor het Al Wahda koor. Dit is de Nasheedgroep van vereniging Ettaouhid. Ze bestaan inmiddels al 15 jaar met een continue instroom van jonge getalenteerde zangers, waar iedereen wel "aaaaaaah wat schattig" op zegt. Ze zijn in ieder geval mijn favoriete nasheedgroep in Nederland.


Umar a la darbouka


Al Wahda

Vervolgens kwamen de gebroeders Fouradi’s het podium op. Dit is een redelijk nieuwe groep voor velen, maar ze zijn underground erg populair. Deze broers, Mootje en Brahim, zingen en rappen over van alles. Ik hoorde ze gisteren voor het eerst en ze waren beter dan ik dacht… gewoon goed eigenlijk… mijn favoriet: het nummer over ‘moeder’.


De Fouradi’s

En dan… tam tara ra ram… tijd voor het optreden waar velen al weken ongeduldig op aan het wachten zijn: Zain Bhikha. Hij begon op jonge leeftijd al met zingen maar meer voor familie en vrienden, niet gepland won hij een radiowedstrijd in Zuid-Afrika (waar hij vandaan komt) en zodoende werd hij ontdekt door Yusuf Islam. Die exporteerde hem weer naar de wereld der mogelijkheden en subhanallah… het resultaat mag er zijn: erg mooi… ach… je moest het meegemaakt hebben. Voor nu moet je het doen met een aantal foto’s.


Zain Bhikha


Een nummer over Afrika


Een aantal enthousiaste kinderen doet mee


Mobiele sfeerverlichting


Nog even wat CD’s signeren

En c’est ca…. de opbrengst: 8000 euro’tjes voor vergeten slachtoffers.