Voorpagina Ramadan

Regendansje wagen?

Moslims in Australië verrichten de salaat-ul-istisqa (het gebed voor regen)

Kijk, je moet me niet verkeerd begrijpen. Ik ben heus geen bink. Mijn moeder vond me nog wel eens een aansteller en de missus denkt heus wel ’s dat ik een mietje ben. Maar mijn eerste ramadan die ik vastend doorbracht was toch echt hartje winter. Ik ben Allah swt daarom dankbaar dat we zo’n bar slechte zomer voor onze kiezen krijgen. Sorry aan alle nietmoslims in Nederland, maar… volgens mij ben ik ook niet de enige.

Ik zal je een geheimpje verklappen, als je belooft het niet door te vertellen aan PVV-peepz of ander kruistochterig volk. Niet doen. Dat zou echt niet tof zijn.

Kijk, wij moslims, wij hebben onze eigen variant van een regendans, zei het wat minder fonkie en wat meer gereguleerd. Het bestaat eruit dat de imam voorgaat in een kort gebed – 2x setje staan, buigen, knielen – met wat mooie stukken Qur’an in luide stem. Uiteraard het liefst buiten. Na het gebed volgt nog een kleine preek, die uiteraard vele smeekbeden om vergiffenis van de zonden en het verzoek om regen bevat. Eigenlijk lijkt dit gebed wel een beetje op de feestgebeden van het Suikerfeest (Eid ul Fitr) en het Offerfeest (Eid ul Adha), ook qua hoeveelheid takbiraat (de aanhef van het gebed met Allahoe Akbar).

Naast dit mooie gebed om regen staat het de moslim natuurlijk vrij om in zijn eigen, individuele gebed om verlichting van de weersomstandigheden te vragen. Ook hiervoor, namens mijzelf en mogelijk nog meer moslims: sorry. Ik ben nu eenmaal een mietje en wist niet of ik 30 graden in het zonnetje zou trekken dit jaar. Misschien volgend jaar.

Het schijnt dat de smeekbede van een vastend persoon eerder verhoord wordt dan wanneer hij niet vast. Mogelijk dat dit ook zijn invloed heeft gehad, met al die Ramadanners in de warme stad.

Het geeft je wel te denken: wat als alle moslims op hun nederigste moment met ons hoofd op de grond in totale overgave vragen om een koel briesje en wat regen… én dat Geert Wilders genezen wordt van zijn islamofobie, misschien zelfs moslim wordt. Dat zou toch mooi zijn.

Nogmaals excuses voor de regen. Als het tenminste onze smeekbeden waren en niet die van overhitte nietmoslims, Belgen of Duitsers.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van