Voorpagina Ervaringen, Ramadan

Ramadan, day one!

Met veel vragen in mijn kop begon ik gisteren aan de eerste dag van Ramadan 2006. Niet eens vanwege het hele verhaal rondom de geboorte van de nieuwe maan (Tasneem en Faisal bedankt voor de tekst en uitleg), maar voornamelijk over mezelf als moslim.

Het lijkt wel alsof ik ooit eens besloten had dat ik wel genoeg wist over het geloof wat ik het mijne noem en dat ik het met mijn basiskennis ook wel kon redden, zolang ik maar niemand bewust kwaad deed.

De afgelopen 2 á 3 weken voor de Ramadan waren voor mijzelf enorm zwaar, alles zat tegen, niets ging goed, ik had een enorme moeite mijn beheersing niet te verliezen, reageerde overal gestressed en gefrustreerd op, viel regelmatig tegen mensen uit en vertoonde eigenlijk alleen nog maar gedrag wat tegen al mijn principes van rust en vrede ingingen.

Uit verschillende hoeken kreeg ik te horen dat het een beproeving was en dat mijn sabr (geduld) getest werd. Waarschijnlijk had ik gelijk iets met die informatie moeten doen, maar ik reageerde alleen nog maar feller tegen alles en iedereen.

Ik was mijn innerlijke rust en vrede totaal kwijt en de negatieve eigenschappen van de mensen om mij heen werden gigantisch uitvergroot in mijn nieuwe visie. Alles was ineens zwart geworden en er was maar 1 lichtpuntje wat me op het been hield: het was bijna Ramadan!

Een tijd van innerlijke rust, spirituele hoogstandjes, van inkeer en bezinning, intens de liefde van Allah beleven, van saamhorigheid, gezelligheid, veel zegeningen en meer goeds. Het is een magische maand waarbij iedereen zijn beste beentje voor zet, niet alleen aan zichzelf denkt en bewust bezig is met elkaar.

Bovendien brengt de Ramadan elk jaar wel wat goeds met zich mee, ik weet niet eens of ik dat wel mag verwachten jaarlijks (ik zie het het als de zegeningen van Ramadan), maar ik kon gewoon haast niet meer wachten tot het eindelijk zo ver was, want ik was de negativiteit van afgelopen weken helemaal zat.

Ik begon een week van te voren met de voorbereidingen. Heerlijk mijn kamer opruimen en schoonmaken, uren lange gesprekken over het geloof met mijn vriendinnetje NaNa en met mijn moeder wiens kennis over de islam ver rijkt, ik besprak mijn goede voornemens en het werkte niet alleen motiverend voor mij maar ook voor hen die ik lastig viel met mijn behoefte aan een positive vibe. Ik werd door NaNa zelfs Tha Ramadan Motivator genoemd, en goede vriend FA vroeg me om wat motivatie.

Het negatieve was ik dus al zo goed als kwijt, al voordat de Ramadan was begonnen. Voor ik het wist hoorde ik donderdagavond Faisal zeggen "Hey, je lacht weer!" waarbij het dan eindelijk officieel was. Ik had die donkere periode overwonnen en voelde me pre-Ramadan gezegend.

Nu niet zelf ingenomen tevreden gaan doen met hetgeen je denkt bereikt te hebben, Eighty. Als alles ineens tegen gaat zitten, en iedereen ineens vervelend lijkt te doen waarbij je o, zo teleurgesteld bent in alles en iedereen… Dan is het wel eens tijd om te gaan denken dat het misschien wel aan jezelf kan liggen.

Het lijkt wel alsof mijn ziel gevoed wilde raken. En tot dat besef kwam ik toen ik langs de moskee naar de supermarkt liep en ik de kids in koor Soerat Fatiha (eerste hoofdstuk uit de Koran) hoorde reciteren. Prachtig vond ik dat, en ik voelde een zwaar gemis omdat ik nooit naar een koranschool ben geweest.

Ik liep door de markt en werd gelokt door de zoete geur van musk. Het was een winkeltje wat boeken verkocht, nooit geweten dat het daar stond. Ik liep naar binnen en zag de interessante titels staan. De enige 4 islamitische boeken die ik thuis had liggen waren "In de schaduw van de Koran", "Juz ‘Amma", "De uitleg van dromen" en natuurlijk de Koran. Volgens mij had ik ze nog alle 4 gekregen ook.

De eerste titel waar mijn oog op viel was "Geduld en dankbaarheid". "Die moest ik hebben!!!" dacht ik! En nam hem gelijk in mijn handen. Ik zocht al tijden een boek om mijn gebed te perfectioneren. En zag daar het boek van collega Wijblijvenhier.nl Abdulwahid van Bommel "Kom tot het gebed", ook die nam ik in mijn handen. Gevolgd door de volgende titels:

  • Regels over vergeetachtigheid tijdens het gebed
  • Gids voor Gebed
  • Boek over Doe’a (smeekbeden)
  • Tuinen der oprechten
  • Asma al hoesna
  • Mohammed, de ongeletterde profeet die de wereld veranderde in 23 jaar
  • De waarheid over Jezus
  • Halal en Haram, wat toegestaan en verboden is in de islam

Ik kom elke Ramadan met hetzelfde doel: de Koran uit lezen door elke dag een Juz (deel) van de Koran te lezen en zo aan het eind de 30 Juz’s uit te hebben. Het is me nog steeds niet gelukt. Ik leg daarom de lat wat lager en ga proberen deze titels allemaal uit te lezen. Of leg ik hem nou hoger? We zullen het wel zien.

De eerste dag vasten was voor mij in ieder geval enorm meegevallen, geen hoofdpijn, een klein beetje honger, veel afleiding, gezellig met de familie gegeten en daarna (na de berg afwas) heerlijk vroeg mijn nest weer in. Helaas voelde mijn moeder zich minder goed waardoor ze op mijn hulp vertrouwde en het tripje naar de moskee niet door kon gaan.

Hopelijk kan ik interessante bevindingen hier met jullie delen om zo inderdaad tot een soort Ramadan Motivator te dienen.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van