Voorpagina Algemeen

Het gebed als remedie

Het dagelijks gebed (salat) is één van de vijf zuilen in de Islam. Naast innerlijke rust en spirituele ontwikkeling geeft het gebed ook lichamelijke voordelen. Immers, de profeet Muhammad (vzmh) vertelt in één van zijn overleveringen: "Voorzeker, er is een genezing in het gebed!"

Maar wat zijn deze fysieke voordelen dan ?

1) Regelmatig bewegen vermindert het cholesterol in het lichaam. Cholesterol veroorzaakt hart problemen, beroertes, diabetes en vele andere ziektes. Het is algemeen bekend dat professionele sporters een lagere cholesterol-gehalte hebben dan mensen die weinig aan beweging doen.

2) Het gebed is een uitstekende vorm van beweging dat indigestie (gestoorde spijsvertering) voorkomt. In de ochtend wanneer onze maag leeg is, verricht de moslim het gebed met minder knielingen (Fadjr) . Terwijl in de avond na het diner een moslim tijdens het gebed meerdere knielingen verricht (Isha).

3) Het belangrijkste onderdeel in het gebed is de ‘Sadjdah’. Dit is een positie waar men met het voorhoofd de grond raakt. Deze houding verhoogt vers bloedtoevoer naar onze hersenen. Sommige yoga-houdingen, waarbij men o.a. op zijn kop staat hebben dezelfde doeleinden als de sadjdah.

4) Een merkwaardig weefsel in ons lichaam is kraakbeen. Zij is uniek in haar vorm omdat het een levend weefsel is zonder direkte bloedtoevoer. De enige manier dat het voedingsstoffen en zuurstof ontvangt is door beweging van de gewrichten. Het pompende effect forceert de toevoer van bloed naar het gewrichtsgebied. Onvoldoende beweging van de gewrichten kan artritis (gewrichtsontsteking), pijnlijke gewrichten en verlamming veroorzaken.

Al met al kan gerust worden gezegd dat het dagelijks gebed niet alléén een geestelijke zuivering kent, maar ook een lichamelijke reiniging behelst.