Afgelopen decennium is de ene na de andere wetgeving ingevoerd tegen terrorisme. Althans, daar begon het mee in 2001 na 11 september. Uiteindelijk werd de wetgeving ingezet tegen terroristische dreiging en in de praktijk ook tegen terroristische ‘aanwijzingen’. Er was namelijk paniek en angst. Er moest snel wat gebeuren. De gevolgen voor onze privacy namen we hierbij voor lief. Want waar ben je bang voor als je toch niks te verbergen hebt?
En dus hebben we nu o.a. een identificatieplicht, die vooral door stadswachten wordt misbruikt om geld binnen te halen. In plaats van terroristen pakt deze wetgeving vooral stoep-fietsers, knipperlicht-parkeerders, sowieso-surinamers en poepende honden aan. Ik schat dat het aantal terroristen dat hiermee is opgepakt niet ver boven nul zal liggen.
Ook mogen telefoontjes en internetverkeer afgeluisterd en bewaard worden. Dat kan al bij de meest vage aanwijzing; of het nou van een jaloerse collega is, een achterdochtige buurman of een wraakzuchtige ex. Vroeger moest er een ‘redelijk vermoeden van schuld’ zijn, na 9/11 is een ‘aanwijzing’ al genoeg. Een aanwijzing? Yep, een anoniem telefoontje of een ‘moeilijk verifieerbaar gerucht’ – dit is geen grap – valt ook onder de categorie ‘aanwijzing’. En dus kunnen bijvoorbeeld twaalf onschuldige Somaliërs door een roddelende tipgever een week in de cel doorbrengen. Maar ja, liever 12 onschuldigen een week in de cel dan één keer te laat zijn.
Telefoontjes aftappen is inmiddels ook een populaire hobby geworden van de inlichtingendienst in Nederland: Meer dan 26.000 telefoontaps per jaar! Óf we hebben wel erg veel potentiele terroristen in Nederland óf ze vinden het gewoon leuk om naar gesprekjes te luisteren. En wat voor gesprekken zijn dat dan? Maar oké, het mag. We hebben hier slechts één instantie die voor onze privacy opkomt, het College Bescherming Persoonsgegevens. Het zou een privacy-waakhond moeten zijn, maar in de praktijk is het een schattige puppy gebleken die af en toe wordt geaaid door de politiek, maar verder volledig wordt genegeerd. Er wordt immers gestreden tegen terrorisme!
En dan hebben we het nog niet over al die maatregelen op vliegvelden, met als laatste aanwinst de ‘bodyscan’: Liever bloot dan dood! Deze werd ingevoerd nadat een Nigeriaan op een vlucht tussen Amsterdam en Detroit explosieve stoffen aan z’n been had geplakt. Ook al twijfelen experts of het nou echt explosief materiaal kan opsporen en of het überhaupt wel effectief is, is het toch een succes gebleken. Er zijn daarna geen terroristen meer met explosieven aan hun been een vliegtuig ingestapt.
Kortom, met al die antiterrorismewetten is het veiligheidsgevoel enorm verbeterd. En daar gaat het natuurlijk om. Dat we ons veiliger ‘voelen’. Of dat dan ook echt zo is en of het al die privacy opofferingen waard is, is in de strijd tegen de terroristen van minder belang. Schijnveiligheid boven alles!
2 Reacties op "Anti-terrorismewetten: Schijnveiligheid boven alles!"
januari 2000. (dus voor 11 sep 2011)
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2506254/2000/01/20/Aftappraktijk-herinnert-aan-Oostbloktijd.dhtml
http://www.jaunted.com/story/2010/1/6/165831/7563/travel/Full-Body+Scanners+101%3A+How+Naked+Is+Full-Body+Scan+Naked%3F
@ dinges: Met de bodyscanner zien ze veel meer dan die lage pixel foto’s van je link. Ze kunnen heel duidelijk de geslachtsdelen van mensen zijn. Vandaar ook dat er bij de TSA nu intern wordt gediscussieerd of kinderen onder de 18 jaar wel of niet door de scanner moeten, aangezien het als kinderporno gezien kan worden (In US wel iig)
Check: http://www.liveleak.com/view?i=972_1262283908