Voorpagina Gastarbeiders, Ramadan

Hongerstaking met een tulband

Mohammed Benzakour is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Terwijl paus Benedictus zich lustig wentelt in een staaltje schijnheiligheid volgens de beste Vaticaanse tradities (‘spijt, want zo niet bedoeld’) is de Ramadan reeds in volle gang. Niks nieuws. Lollig is wel die jaarlijkse terugkerende reacties van mensen om mij heen: ‘Ach man, waar is die idiote afmatting voor nodig?’

Een goede vraag, zij het een kortzichtige. Vroeger antwoordde ik altijd gekscherend: Ramadan is hongerstaking met een tulband. Maar vandaag neem ik de moeite om die ‘idiote afmatting’ kort toe te lichten.

Wat zijn de voordelen van 30 dagen vasten?

  1. Totale onthouding van aardse geneugten (spijs, sigaretten en seks – de drie S’en) brengt de mens op een hoger spiritueel plan. Spiritualiteit geeft diepgang aan de vluchtige leegheid van ons moderne bestaan.
  2. Vasten vergroot de solidariteit met de Derde Wereld. Als je lijfelijk voelt hoe verschrikkelijk een knorrende maag is, stort je makkelijker op giro 555.
  3. Je herwaardeert en respecteert eenvoudig voedsel. Een met boter besmeerd puntbroodje is na het vasten een ware culinaire sensatie.  
  4. Je ontwikkelt een verfijndere smaak. Je papillen zijn immers dertig dagen lang op de proef gesteld.   
  5. De grondigste schoonmaak van het spijsverteringskanaal. Wie niet weet wat ontslakking voor bizar resultaat geeft in de WC-pot, moet beslist meedoen aan de Ramadan. 
  6. Van zonsopgang tot zonsondergang ‘Nee’ zeggen tegen alle snackbars, pizzahutten, shoarmatenten, vietnameze-loempia’s, Burger Kings  en Jamins, is het dapperste protest tegen de consumptiemaatschappij en de Fast Food-industrie.
  7. De Ramadan bevat meer socialisme dan Marx ooit had gedroomd; een minister, dokter of grootindustrieel ondergaat een maand lang hetzelfde lijden als de fabrieksarbeider. 
  8. Te dik? Het beste dieet van Sonja Bakker verliest het van de Ramadan.


Mohammed Benzakour is publicist. In 2005 kreeg hij de vredesprijs voor Journalistiek toegekend en in 2001 won hij de Zilveren Zebra. Tevens is hij schrijver van het boek Osama’s Grot.

Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl

Lees andere stukken van