Voorpagina Ramadan

Ramadan, day four and five

Was te voorspellen dat ik achter zou lopen, niet waar? Anders zou Eighty, Eighty niet zijn. Ik voeg daarom de dinsdag en woensdag samen in één post. Een soort van 2 halen, 1 betalen. Zonder onzinnige bonuskaarten die je standaard thuis vergeet of spaarzegels en dukaten die je ergens in je tas gooit en nooit meer naar omkijkt. Denken dat je voordeel hebt gescoord terwijl je eigenlijk drie dubbel dol dwaas en onverantwoord hebt lopen shoppen, zonder ook maar enige cent winst te hebben gemaakt. Beste mensen wees gewaarschuwd! Ik kan er alles over weten, I’ve been there, I’ve done that, I’ve shopped till I dropped!

Jawel, dinsdag stond in het teken van het inhamsteren. Het begon weer allemaal bij het ontbijt waarbij ik koste wat het kost een tosti zou moeten eten. In de ochtend kwam ik tot de ontdekking dat we weer geen boterhammen hadden. Dat is natuurlijk mijn eigen schuld, had ik maar voor drama moeten zorgen de vorige dag toen ik ook al teleurgesteld was van onze boterhammenloosheid. Call me crazy or lazy, maar me aanstellen om 5 uur in de ochtend is mij net te veel energie. Ik nam mij voor zelf na werk wat boterhammen in te slaan.

Bij ons op werk hebben de moslims aangepaste werktijden vanwege de Ramadan. (Vele, kom maar op!) Ik begin voortaan om 08:00 uur (ik ben er meestal al rond 07:45) en werk tot 16:00 uur. Het is heerlijk dat je nog even kunt shoppen na werk! Ik ging daarom ook eventjes de stad in. Ik liep langs de Damrak regelrecht de Blokker in, jah ik heb een prulletjes tik. Ik besteed daar altijd op zijn minst 50 euro aan onzinnige dingen die ik nauwelijks gebruik. Mijn buit van de dag: kaarsen, schildersdoeken, kralen, rijgsnoer, gekleurde geur decoratiestenen, een rubberen eend die licht geeft, never ending buring candles, Oust, een nieuwe mok, nog meer kaarsen, 2 decoratieborden (je moet de kaarsen toch ergens op leggen), decoratie veren, schilderspalet, aquarel papier en natuurlijk kaarsen. Ik was zo blij met mijn dukaten. Heus. Daar doen we het voor, Blokker! Bij de uitgang viel mijn oog op een TV-DVD combi, net wat ik moest hebben! Maar ik liep dapper door.

Mijn shopbehoefte was nog niet bevredigd. Ik moest nog wat hebben! Kaarsen misschien? Ik wist het niet, ik ging maar naar de AH. Altijd leuk om heen te gaan als je snel door je geld heen wilt, zeker wanneer je op lege maag gaat. Ik dropte van alles en nog wat in mijn kar, en dan ook met de achterliggende gedachte dat mijn vriendinnetje NaNa dit weekend toch wel alles zou opsnoepen als ik het niet op kon krijgen die avond. Ik begon maar met het Sinterklaas lekkernij. Ja, het ligt in de winkels! Het is natuurlijk september en alweer bijna Sinterklaas! (Ligt het aan mij, of ligt het elk jaar steeds vroeger in de winkels?) Toen ik genoeg aan chocoladeletters, pepernoten en gevulde speculaas in mijn kar had, ging ik voor de bonus artikelen. Mijn kar helemaal volgeladen, met dingen die ik echt niet zou eten, omdat ik na de soep altijd al vol zit, maar maakt niet uit. Het ging meer om het hamsteren!!!! Toch was mijn shoplust niet bevredigd. Ik gooide wat kaarsen van Brise in mijn kar en besloot maar richting kassa te gaan, ik moest het namelijk ook nog eens allemaal in mijn eentje naar huis slepen. Bij de kassa kwam ik natuurlijk tot de ontdekking dat ik mijn bonuskaart niet bij me had. Heb ik voor nix van alle producten 3 gehaald. Neej, we gaan niet vloeken…het is Ramadan!

Thuis aangekomen, met 3 tassen bij me, was het bijna zonsondergang. Ik wist wel wat ik wilde eten, hoor. Een tosti. Ja ja, ik was het niet vergeten. O, jee!! Geen brood gehaald bij de AH. BAAA-LLUUUHHH!!!! Ik wist dat ik iets moest hebben! Verddd…. shhh… niet vloeken. Morgen weer een dag.

Woensdag, guess what? Yep, géén tosti met het ontbijt. Goes without saying. Ik kocht na werk wat brood in bij AH, zonder bonuskaart en heb de dvd-combi-tv ding bij de Blokker gekocht. Hey, ik moest hem gewoon hebben als troost van de miskoopjes van de dag daarvoor. Ik ben niet alleen een TV rijker, maar ook een DVD en 27 spaardukaten! Ik verkoop ze voor een euro per stuk! (Valt te proberen)

In de avond had ik dan eindelijk mijn tosti met extra kaas en ketchup! Huh, huh, eindelijk! En hij was zoals mijn Nichtjuh van drie zou zeggen: ‘Jammie, jammie delicious!’ © Dora. Helaas heb ik geen kabel op mijn kamer en ben ik eigenlijk sowieso te druk om voor de TV te zitten en houd ik niet eens van TV kijken. Ik heb dus ook een geweldige TV-DVD combi in de aanbieding voor de belangstellenden en dan doe ik de dukaten er gratis bij met mijn AH bonuskaart (gebruik hem toch nooit).

Jullie zullen het misschien al aan me merken. Te weinig spiritualiteit en te veel materialistische acties en tosti-obsessies voor een heilige maand als deze. Morgen een nieuwe dag, met nieuwe Ramadan-ronde en nieuwe zegeningen-kansen, insha Allah. Lichtpuntje is (letterlijk en figuurlijk) dat ik genoeg kaarsjes in huis heb. Kopen?

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van