Voorpagina Politiek

Just make it legal!

Haast geruisloos kruipen de nieuwe anti-terrorismewetten in de VS aan ons voorbij. De exporteurs van democratie maken een deel van hun illegale praktijken gewoon legaal door er een wet van te maken. De Amerikaanse Senaat heeft er o.a. mee ingestemd dat:

–    er speciale verhoormethodes mogen worden toegepast: Wakker houden van gedetineerden of een beetje onderkoelen is geen probleem meer.
–    Verdachten mogen nu berecht worden door militaire tribunalen, dus geen recht op beroep en inzage in bewijzen.
–    De geheime CIA-gevangenissen kunnen gewoon blijven.
–    Verdachten  mogen nu voor onbeperkte tijd vastgehouden worden zonder berechting.
Niks nieuws allemaal, want het gebeurt al jaren, maar het is nu dus allemaal legaal gemaakt. Bush vindt deze wetten nodig om Amerika te beschermen en in de strijd tegen het terrorisme is natuurlijk alles toegestaan.

Een aantal reacties:

"Zonder protest lijken de Europese landen hun eigen verdragen over mensenrechten niet serieus te nemen. Dat zou het begin van het einde zijn van onze normen… Als Rusland hier zomaar mensen oppakt en meeneemt, zouden we dat absoluut niet accepteren. Waarom dan wel voor de VS? Die dubbele normen moeten we voorkomen."
 – Thomas Hammarberg (Commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa in Straatsburg)

 “What in heavens name has happened to the conscious of the moral campus of this great nation? Are we so terrified that we tear down all the structures of liberty of this country?” – Senator Lehy (VS) tijdens de stemming over deze wet

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van