Voorpagina Maatschappelijk

Sharia sluipt erfrecht in, Jihad!

<Wilders-jihad-modus>
Brand, moord, alarm, alarm, alaaaahaaaaaarm! Ge zult het niet geloven, maar er is er weer één die de sharia (wat dat ook moge zijn) niet ondubbelzinnig tegenspreekt. Nuance??? Gatverdamme! Dat kan natuurlijk niet! Op de brandstapel met ‘m!
</Wilders-jihad-modus>

Jaja, Wilders is weer eens full-time bezig met zijn eigen Heilige Oorlog: alles dat enige link heeft met de Sharia of moslims met een eigen mening, verbannen uit het domein ‘bespreekbaar’. Watskeburt denk je dan? Nou, meneer Peters (hoofddocent Islam) toonde een vorm van begrip voor mensen die hun testament laten samenstellen volgens de shariah.

Meneer Donner heeft zijn lesje al geleerd. Hij sprak over een theoretische(!) mogelijkheid dat de sharia, als de kiezer dat wil(!), best ingevoerd zou(!) kunnen worden. Dat mocht hij niet zeggen. Waar hebben we het nu eigenlijk over? Komtie…

Wat? In de Qur’an staat vastgelegd dat een zoon het dubbele erft van een dochter. Dus als je 4 schapen hebt en je hebt twee dochters en een zoon en je overlijdt bijvoorbeeld tijdens de jihad. Dan krijgt de zoon 2 schapen en de dochters elk 1.

Waarom? De gedachte erachter heeft niets te maken met materialisme of ongelijkheid, maar juist met verantwoordelijkheid en (let op) aansprakelijkheid. Los van het feit hoe de rollen in de praktijk of in de maatschappij verdeeld zijn, is het de vrouw in huis die verantwoordelijk is voor het huishouden en de man voor de kost en het rondkomen van het huishouden. Voor de selectieve lezers: dat betekent dus niet dat de vrouw niet mag werken of de man niets in het huishouden hoeft te doen.

De vrouw krijgt dus de helft van wat de man krijgt, omdat de vrouw niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor het financiele gedeelte van het rondkomen van het huishouden. Die plicht heeft ze niet maar juist de man.

Dus? Dus de waarde is hetzelfde: man en vrouw is gelijk. De norm is anders: verdeling van plichten/verantwoordelijkheden/aansprakelijkheden.

Hoe dan ook, meneer Wilders is het hier niet mee eens. En gaat er kamervragen over stellen. Hij wil namelijk niet dat mensen zelf bepalen hoe ze hun erfrecht en dergelijke vastleggen, terwijl daar wel ruimte voor is in de wet en het ook niet indruist tegen de wet. Dat het anders is dan je gewend bent, wil ik best geloven. Dat hebben vele notarissen ook door die het moeten vastleggen. Maar een te verwachten wacko reactie van Willy Wilders.