Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Politiek

A little more conversation…

Ik ben niet zo van gedragsregels, etiquettes, formaliteiten en gedwongen optredens. Lijkt me daarom dan ook afschuwelijk om van vorstelijk bloed te zijn en aan die poppenkast mee te moeten doen. Ik krijg spontaan een allergische reactie wanneer ik al denk aan officiële ceremonies. Dit huidige bezoek van de Koningin is zogenaamd extra bijzonder, maar het is zo braafjes, dubbel, nep en gaat nergens over. Er wordt niets gezegd over "delicate" zaken. Want daar stonden de kranten vol van. Alles waar Beatrix het maar beter niet over kon hebben en alles waar ze het niét over gehad heeft. En ze gebruiken ook allemaal datzelfde woord ‘delicaat’, klinkt op de een of andere manier zo lekker dat je baalt dat er niet over gesproken is. ‘Delicaat’, alsof we de woorden ‘Europese Unie’ niet meer durven te gebruiken in samenhang met Turkije. Dit terwijl de Koningin juist helemaal daarheen is gereisd om de Turken een hart onder de riem te steken. Zo van: "Van mij mogen jullie wél meedoen, hoor!"

De Koningin is zelfs zo van ‘goodwill" dat ze een heel blazerskoor meesleurt naar Turkije, speciaal voor de President. Maar de Turkse president bedankte hier vriendelijk voor en bleef liever thuis omdat een aantal kabinetsleden met hun gesluierde echtgenoten ook uitgenodigd waren. Een bekende Turks gezegde luidt dan ook: "Wanneer de president thuis zit, feesten de gesluierde vrouwen!" Hulde! Democratischer kan het niet. De meerderheid die het wint van een enkeling. Ik begrijp echt niet waarom Europa nog steeds Turkije ziet als het houten paard van Troje, waar onverwachts een afvaardiging aan moslims uitspringt wanneer het eindelijk toegetreden is. Maar dan vraag ik me af, waarom Albanië en Bosnië wel en Turkije niet? 

Maria van der Hoeven schijnt trouwens ook in Turkije te vertoeven. En ook zij heeft haar eigen koor mee genomen, een zuigkoor. Geldzuigers om precies te zijn, waaronder vertegenwoordigers van ABN AMRO, Aegon, Akzo Nobel, KLM-Air France, Philips, Shell, Stork, TNT en Unilever. Ik ruik een economische missie! En ja, dan willen we wel samenwerken met de Turken. Zolang het alleen om geld gaat en geen politieke inmenging, zijn wij maar al te graag bereid een samenwerkingsverband te creëren. Geld is geld, of het nou lire heet of euro. It talks!

Ik vind het ergens best zonde dat het op deze manier moet gaan. Er zijn zoveel smeuïge onderwerpen om het over te hebben naast die hele toetreding tot de EU. De dubbele paspoorten en de Armeense kwestie bijvoorbeeld. Maar ook kleine leuke gevoelige onderwerpen zoals Milli Gurus en de Westermoskee. Of Turkse importbruidjes wiens paspoort wordt afgepakt, en in Turkije achtergelaten worden. Ik las in de Sp!ts een interview met Famile Arslan hierover. En waar ik als Nederlandse Koningin helemaal nieuwsgierig naar zou zijn, is dan ook gelijk de vraag hoe het kan dat in Nederland wel een gesluierde advocate rondloopt en in Turkije dit ondenkbaar is. Als ik Bea was, hé! Dan zou ik dit soort vragen echt niet voor me kunnen houden. Maar zoals ik al zei, dit soort aangelegenheden zijn niets voor mij. It’s all one for the money, two for the show, three to get ready, and four to go..

Salaam en dikke groeten,

Eighty !

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van