Voorpagina Ramadan

Ramadan, day fourteen!

Helaas ging de fijne iftar van Famile Arslan mijn neus voorbij, zo ook trouwens de iftaar van het halalste meisje in het land, Esmaa! Neej, deze Ramadan was ik al niet van plan om achter elke iftar aan te hobbelen en te sjezen. Maar een uitzondering was ik zeker wel van plan te maken voor de leukste en voor mij belangrijkste iftars (zoals zojuist genoemde), maar helaas kon ik er alleen in spirit bij zijn.

Ik word trouwens, zo aan de zijlijn, een beetje misselijk van al die zogenaamd goed bedoelde iftars van verschillende instellingen, verenigingen, organisaties en stichtingen. Er begint zo een vies kerstsmaakje aan te hangen. En met ‘vies’ bedoel ik commercieel. Het is een marketingtool aan het worden om potentiële leden, klanten en zakenpartners te winnen. Iedereen MOET een iftaar organiseren, want je kunt natuurlijk niet ‘achterblijven’. Kan niet, hé! Slecht voor het imago. Je moet mee doen met de hetze en ik vraag me serieus af hoeveel van die iftaars puur berust is op goede intenties en doelen. En niet alleen dat, maar het is een soort van 30-dagen-durende-kerstdiner-marathon geworden. Ongemakkelijk zitten bij lui waarbij je helemaal niet wilt zitten, maar wel moet zitten vanwege werk, aangetrouwde familie of andere verplichtingen. En elkaar dan nep aanlachen met: ‘Gezellig he? Jah, masha Allah, echt mooi georganiseerd!’

Ik voorzie grote gevaren. Waarschijnlijk zullen niet-islamitische instanties hier ook slim op inspringen. Zo zullen er in april alweer naast de paaseitjes ook al de dadels en gedroogde vijgen liggen in elke supermarkt voor Ramadan 2007. (chinchin!) Honig komt met de eerste ‘Marokkaanse harria boulion’. (chinchin)

De traditionele honingkoek sjabakeeja zal door de fabrieken van Verkade worden gefabriceerd. (chinchin) MelkUnie komt met de speciale Ramadan melk, ideaal voor bij de dadels. (chinchin) Milka heeft de speciale groene Ramadan koe campagne! (chinchin) Blokker komt met de handige Ramadan-wekker, deze gaat zowel met zonsopgang als zonsondergang af. (chinchin) Klinkt misschien goed, maar is weinig spiritueel want de wekker gaat sochtends af met "WAKKER WORDEN ALLEMAAL!!! HALLO HET IS RAMADAN, HOOR!",  en in de avond met "ETEN!, ETEN!…. AANVALLUUHHH!!!!". Bij IKEA is er het speciale bidkleed te koop met een ingebouwde digitale imam die het gebed weet te leiden. (chinchin) HI, komt met de leuke Ramadan MMS actie ‘happy hour iftaar’, waarbij je tijdens de iftaar gratis MMSjes mag versturen voor een abonnement wat 5 keer zo duur (chinchin chinchin chinchin) is als alle andere providers.  Natuurlijk kunnen de TV-zenders niet achterblijven, Talpa zal zo bijvoorbeeld elke dag een juz uitzenden op primetime in het Big Brother huis, onderbroken door gigantisch veel reclame. (chinchin chinchin chinchin chinchin chinchin chinchin)  Talpa kennende knopen ze hier een wedstrijdenelement bij; de bewoner met de minst mooie recitatie kan eruit genomineerd worden. (chinchin) Call TV komt met domme ‘Ramadan belspelletjes’ met vragen zoals “Wat doen moslims met de Ramadan?” A) Vasten B) Een regendansje maken of C) Kantklossen. Ze maken het de kijker ook altijd zó moeilijk! (chinchin) De Ramadan Hallmark kaartjes kunnen niet ontbreken! (chinchin) En tot slot, kunnen we er waarschijnlijk niet meer omheen, de halal alcoholvrije Ramadan borrel vlak voor het Suikerfeest.

Jawel beste lezers, Ramadan wordt booming business!

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van