Voorpagina Algemeen

#Sabra&Shatila

Vandaag is het precies 29 jaar geleden dat er zich in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Libanon een massaslachting voltrok. De massamoord – waarbij in twee dagen tijd meer dan 3.500 mensen op brute wijze werden afgeslacht – is slechts één van de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van de verwoestende Libanese burgeroorlog. Na de moord op de christelijke president Bashir Gemayel galmden luide vergeldingskreten door de straten van Beiroet. Op 16 september 1982 vielen christelijke milities de vluchtelingenkampen binnen. Israëlische troepen – die op dat moment de stad hadden belegerd en een klopjacht waren begonnen op leden van de PLO – gaven geen gehoor aan deze bedreigende geluiden. Zij stonden op dat moment aan de poorten van de vluchtelingenkampen en hadden de mogelijkheid om de veiligheid van de inwoners te ‘waarborgen’.

Je zou zeggen dat uitgerekend de Israëliërs geen moeite zouden moeten hebben met het bewaken van checkpoints. Milities konden echter vrijelijk de kampen betreden en een bloedbad aanrichten die qua gruwelijkheid te vergelijken is met de massaslachtingen in Rwanda. Moeders verloren hun kinderen, vrouwen hun echtgenoten en kinderen hun ouders.

Nu we dan toch bezig zijn slachtoffers van terroristische aanslagen te herdenken, kunnen we misschien ook deze gebeurtenis onder de aandacht brengen. Een gebeurtenis waarvan de feiten bekend zijn, de littekens zichtbaar, maar de verhalen ontbreken. Een gebeurtenis die eigenlijk om te vergeten is, maar niet vergeten mag worden. Ik roep iedereen op om vandaag het krachtige medium twitter aan te grijpen om een luide tweet de wereld in te sturen, een tweet die zelfs Sharon tot in zijn comateuze toestand weet te bereiken.

Tweet mee: #Sabra&Shatila

Asma El-Fassi (1986), het zusje van, Arabiste van beroep, studeerde Arabische Taal & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deed een MA Midden-Oosten Studies, werkte voor Al Jazeera en was werkzaam als multimedia producer in Doha. Momenteel werkt ze als fulltime producer voor FunX.

Lees andere stukken van Asma