Voorpagina Algemeen

#Sabra&Shatila

Vandaag is het precies 29 jaar geleden dat er zich in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Libanon een massaslachting voltrok. De massamoord – waarbij in twee dagen tijd meer dan 3.500 mensen op brute wijze werden afgeslacht – is slechts één van de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van de verwoestende Libanese burgeroorlog. Na de moord op de christelijke president Bashir Gemayel galmden luide vergeldingskreten door de straten van Beiroet. Op 16 september 1982 vielen christelijke milities de vluchtelingenkampen binnen. Israëlische troepen – die op dat moment de stad hadden belegerd en een klopjacht waren begonnen op leden van de PLO – gaven geen gehoor aan deze bedreigende geluiden. Zij stonden op dat moment aan de poorten van de vluchtelingenkampen en hadden de mogelijkheid om de veiligheid van de inwoners te ‘waarborgen’.

Je zou zeggen dat uitgerekend de Israëliërs geen moeite zouden moeten hebben met het bewaken van checkpoints. Milities konden echter vrijelijk de kampen betreden en een bloedbad aanrichten die qua gruwelijkheid te vergelijken is met de massaslachtingen in Rwanda. Moeders verloren hun kinderen, vrouwen hun echtgenoten en kinderen hun ouders.

Nu we dan toch bezig zijn slachtoffers van terroristische aanslagen te herdenken, kunnen we misschien ook deze gebeurtenis onder de aandacht brengen. Een gebeurtenis waarvan de feiten bekend zijn, de littekens zichtbaar, maar de verhalen ontbreken. Een gebeurtenis die eigenlijk om te vergeten is, maar niet vergeten mag worden. Ik roep iedereen op om vandaag het krachtige medium twitter aan te grijpen om een luide tweet de wereld in te sturen, een tweet die zelfs Sharon tot in zijn comateuze toestand weet te bereiken.

Tweet mee: #Sabra&Shatila

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

35 Reacties op #Sabra&Shatila

 1. avatar Truus says:

  Wat vreselijk! Hartverscheurend..

 2. avatar dodo says:

  Wat goed dat jullie dit onder de aandacht brengen, heb dit in de reguliere media niet gezien. Ik heb hier, en daar schaam ik me wel voor, nog nooit iets eerder over gehoord. Ik heb ‘m getweet!

 3. avatar Polly says:

  Oorlog is verschrikkelijk maar altijd het hele verhaal vertellen.

  http://www.vecip.com/default.asp?onderwerp=57

  Libanon

  In het Arabisch: Al Jumhuriyah al Lubnaniyah. Noorderbuur van Israël. Jarenlang rijkste land in de Arabische wereld. Nu verarmd en verdeeld. Toneel van massaslachtingen. Thuisland van Hezbollah.

 4. avatar Piet says:

  Natuurlijk! En de vrije encyclopedie (vecip) doet dat zeker? Om een lang verhaal kort te maken, het IDF heeft willens en wetens wat er zou gebeuren, falangisten toegelaten tot de kampen en niet ingegrepen. Dat is de essentie van het hele verhaal…

 5. avatar Danoenie says:

  Hou toch op zeg. Ik WIST dat als een moslim over dit onderwerp schrijft, de aandacht binnen de kortste keren naar Israël wordt geschoven, en ja hoor. For the record nog even melding maken van christelijke milities die de slachting uitvoerde, maar erna meteen door op de gebruikelijk Pavlov-reactie. WAAROM altijd die bovenmatige nadruk op Israël in deze? Ja, ze belegerden de boel en ja, het kon de meeste waarschijnlijk geen ruk schelen wat er gebeurde, maar de christelijke falangisten waren degenen die de vrouwen en kinderen stuk voor stuk koelbloedig afmaakten, nadat er al zeven jaar lang bloedige gevechten en slachtingen plaatsvonden in Libanon waar geen Israëli aan te pas kwam.
  En waarom niet eens veel meer aandacht voor een veel grotere slachting in EXACT hetzelfde jaar, die van 20.000 burgers in 1982 in Hama, Syrie? Drie keer raden waarom die slachting geen moslim een bal interesseert? Getverdemme, deze eenzijdige en onoprechte betrokkenheid doet totaal geen recht aan de herdenking van deze dramatische slachting en dient slechts voor de zoveelste keer om de afkeer van Israël te ventileren.

 6. avatar Danoenie says:

  Op precies dezelfde wijze wordt overigens door moslims naar de genocide in Srebrenica gekeken. Geen aandacht voor de slachtoffers zelf, nauwelijks veroordeling van de Servische daders. Maar wel eindeloos doorzeiken op de Nederlanders die ‘niet ingrepen’. Hetzelfde principe: frustratie en afkeer uiten, geen eerbetoon aan en herdenking van de slachtoffers.

 7. avatar Passant says:

  Danoenie,

  De reden dat de Israëliërs worden genoemd heeft te maken met het feit dat zij de slachting geënsceneerd hebben. Vanaf het logistieke tot aan de slachting. Zonder Israël zouden er geen Palestijns vluchtelingenkampen bestaan, want dan hadden ze nog steeds hun land gehad.

  Jij zegt dat de Israëli’s niet betrokken worden waren bij de burgeroorlog. Bullshit. Lees de geschiedenisboeken erop na en je zult zien hoe groot de invloed was van de politieke Israëlische lobby destijds.

  Het is gezien de culturele/religieuze achtergrond van de schrijfster helemaal niet vreemd dat ze hier aandacht voor vraagt. Net zoals het feit dat ze hier in Westen elk jaar aandacht vragen voor 9/11. Bij het herdenken houden mensen het dicht bij huis. Logisch.

  Het is walgelijk dat jij de boel kapot loopt te bagatelliseren door te verwijzen naar andere slachtingen.

 8. avatar Danoenie says:

  Beste Passant,

  je noemt het logisch dat mensen het ‘dichtbij’ huis houden. Dat verklaart dus absoluut niet waarom er nooit aandacht is onder moslims voor een slachting vlakbij Libanon, in hetzelfde jaar, op veel meer moslims. Je weet toch zelf ook wel dat een slachting pas luidkeels door moslims wordt betreurd als er Israëli’s of Amerikanen bij betrokken zijn? Dat vind ik dus pas walgelijk.
  Vertel jij mij dan eens, waarom maakt elke moslim zich druk om Sabra en Sjatilla, en niet om Hama?

 9. avatar Danoenie says:

  Beste Piet,
  dat is dus niet de hele essentie van het verhaal. De essentie is, dat de slachtingen zijn uitgevoerd door christenen. Christelijke milities hebben kind voor kind, vrouw voor vrouw, in koelen bloede afgemaakt. Daar gaat de islamitische woede echter nooit naar uit, en wel naar de Israëli’s, die het inderdaad geen bal interesseerde, maar die niet degenen waren die kinderen de keel doorsneden.
  Het zijn vervolgens ook Israëli’s, die middels films als ‘Waltz with Bashir’ en Amerikaanse Joden als Thomas Friedmann met zijn boek ‘From Beirut to Jerusalem’ nog steeds de aandacht vestigen op het drama zelf, de slachtoffers zelf.

 10. avatar Passant says:

  Hoe weet jij wie zich wél en niet druk maken om Hama? Hama was verschrikkelijk, maar niet te vergelijken Sabra! Daar ging het om het neersabelen van een opstand, waarbij er aan beide zijden slachtoffers vielen. Net als wat er nu in Syrië gebeurd. Nogmaals verschrikkelijk, maar daar zullen de daders uiteindelijk de prijs betalen!

  Maar Sabra is genocide en de verantwoordelijken kunnen ongestraft hun leven voortzetten. Kijk naar de foto. Stel je voor dat er moordenaars aan je deur staan en de politie die jouw huis bewaakt, laat de moordenaars naar binnen. Dat dus.

  Ik denk dat het in dit stuk niet aantal om het aantal doden gaat, maar ook over de gruwelijkheid ervan (voor zoverre je daar van mag spreken als het op doden aankomt) en om de rol van de Israëlische bezetter op dat moment. Bovendien, zonder Israëlische bezetter geen vluchtelingenkamp.

  Nogmaals, loop de boel niet kapot te bagatelliseren, je bent geen haar beter dan mensen die roeptoeren dat 9/11 niet herdacht mag worden. Laat mensen herdenken wat ze willen herdenken, vooral gebeurtenissen die nauwelijks de aandacht krijgen en waarvoor weinigen zijn gestraft!

 11. avatar Ina says:

  Als het niet zo triest was zou deze opmerking bijna geestig kunnen zijn”WAAROM altijd die bovenmatige nadruk op Israël in deze? ” Een totale omdraaiing van de werkelijkheid ,maar daar zijn zionisten en Israeli”s altijd goed in zich als slachtoffer etaleren terwijl ze in werkelijkheid dader of medeplichtige zijn. De Israeli’s wisten wat er gebeurde in de kampen , omdat ze dat vanuit hun hooggelegen wachtposten om het kamp konden zien, ze zorgden zelf voor de nachtverlichting van de kampen en verhinderden dat mensen uit de kampen vluchten. Ook zijn ze op de hoogte gesteld door een officier van de Falangisten dat er rond de 300 doden waren 2 uur na het binnentrekken van de falangisten. En grepen ze in nee , ze lieten het gewoon doorgaan, want het kwam hun heel goed uit.
  Hou toch op met die hasbara Danoenie en doe niet net of het je wat kan schelen wat daar gebeurd is het kan je toch ook niet schelen dat Israel nog steeds moordpartijen houdt onder Palestijnen en een sluipende genocide en etnische zuivering uitvoert.

 12. avatar abdel says:

  Omar Muhktar is op 16 september 1931 geëxecuteerd.

 13. avatar Ina says:

  @ danoenie

  http://www.countercurrents.org/pa-fisk180903.htm
  Lees hier over de israleische betrokkenheid
  http://www.youtube.com/watch?v=-pWwkVfbY10 Kijk even op 3.30 minuten over de Israelische uitkijkpost over het kamp.

 14. avatar Danoenie says:

  Komen jullie weer zeuren dat ik bagatelliseer, de zionist ben. Zo makkelijk. Blijf maar hele scripties schrijven over Israëls gruwelen en je hoofd wegdraaien voor alle andere ellende. Stik maar in je eenzijdige focus.

 15. avatar Passant says:

  Ik zeg niet dat je zionist ben, ik weet dat je geen zionist bent. Er is inderdaad genoeg ellende, maar dat is geen reden om dit soort gruweldaden te vergeten of relativeren. Ik snap niet dat jij niet snapt dat moslims een hekel hebben aan de Israëlische bezetter. Waarom die morele verontwaardiging. Mogen ze niet opkomen voor hun geloofsgenoten?

  Tot op de dag van vandaag lopen de verantwoordelijken nog vrij rond. In tegenstelling tot het leed wat het Westen wordt aangedaan. Dan wordt er een oorlogje hier en een bombardement daar aangericht. Dan worden mensen in alle uithoeken van de wereld hun grotten uitgerookt en een illegale gevangenis in het geroepen om onschuldigen zonder proces jaren te martelen.

  Dat Israël als een kwade kracht wordt gezien hebben ze mede aan zichzelf te danken. De jarenlange propaganda, manipulatie en politieke inmengingen gaan zich nu tegen hen keren. Arabische volkeren worden wakker. Dictators worden verjaagd. Het recht zal zegevieren, de weg lang. Maar gebeuren zal het.

 16. avatar q says:

  Volgens Israël waren er 6000 doden. Jammer dat het geen Joden waren die het kamp uitroeiden, maar dat het christenen waren is dan toch nog zilver.
  En wat moet er met een tweet bereikt worden? Staan de doden dan weer op?

  Een klammheimlich sfeertje hangt er trouwens op deze site. Alles wat ver afwijkt van de mening van de moderator wordt weggecensureerd. Als alles verwijderd wordt waar de moderator het niet mee eens is houd je een site over met jaknikkers. Wat je hier aan meningen leest is een subcultuur en niet de mening van Nederland

  Uitgelezen..? Gauw weggooien dan, moderator! Je zou toch een afwijkende mening op deze site hebben…

 17. avatar Danoenie says:

  Beste Passant,

  ik waardeer het dat je op een rustige en beschaafde manier reageert terwijl mijn laatste reactie het tegenovergestelde was. Ik reageerde teveel vanuit irritatie. Poging twee dus..

  Het is niet dat ik de conclusie van moslims niet onderschrijf, namelijk dat Israël de hoofdschuldige is in het conflict, dat de bezetting moet worden opgeheven, dat er een Palestijnse staat moet komen, dat er erkenning moet komen van Israël voor het leed dat de Palestijnen is aangedaan, dat er vanuit het westen een boycot zou moeten komen om Israël tot deze dingen te dwingen, enz.

  Mijn punt blijft echter dat ik de focus van moslims op Israël buitenproportioneel vind. De wat slimmere moslim schrijft hele scripties over Israël, kent alle belangrijke data, kan Israëlische premiers citeren en weet precies de weg naar ‘relevante’ filmpjes op Youtube. De wat dommere houdt het bij de kreet ‘Dood aan Israhel’ of een andere creatieve variant. En al te vaak gaat afkeer van Israël geruisloos over in jodenhaat.

  Waarom wordt Erdogan als held bejubeld om zijn houding naar Israël, terwijl hij op hetzelfde moment Koerdische doelen in Noord-Irak bombardeert? Waarom hoor ik nooit een moslim reppen over Rusland, dat eerst Afghanistan in puin legt, vervolgens Tsjetsjenië onderdrukt en nu weer Assad steunt en van wapens voorziet? Waarom gaat het op islamitische sites en op de Facebookpagina’s van moslims eigenlijk maar heel mondjesmaat over de Arabische lente, hoogstens om ermee te schermen dat moslims zich heus wel zelf van dictators kunnen bevrijden, en dat terwijl alleen al in Libië en Syrië mensen worden afgemaakt in getallen die Israël in 25 jaar niet haalt? Waarom altijd die focus op Amerikaanse bezetting van Irak terwijl moslims elkaar daar dagelijks in duizend stukjes blazen? En nogmaals, waarom weet elke moslim wat er in Sabra en Sjatilla is gebeurd en hebben de meesten nooit gehoord van Hama of zeggen ze dan net als jij, zo makkelijk ‘maar dat was heel anders’? En dan heb ik het nog niet over Darfur, over Somalië, Oost-Timor, China, allemaal plekken waar moslims lijden zonder dat Israël er iets mee te maken heeft, en zonder dat er een moslim naar kraait.

  Vanuit de moslimgemeenschap hoor ik de vrijwel unanieme boodschap dat Israël het ultieme kwaad is, en ook nog zo ongeveer achter alle ellende wereldwijd zit. Ik zie dit als hersenspoeling en napraatgedrag en als geen haar beter dan wat bijvoorbeeld de PVV doet: eindeloos focussen op 1 groep, deze tot zondebok bombarderen en vervolgens alles wat deze groep doet uitvergroten. Ik vind de moslim-focus op Israël niet oprecht, al ervaren de moslims zelf deze betrokkenheid als wel oprecht.

  Je bent dit ongetwijfeld niet met me eens, maar goed, ik hoop dat je er in ieder geval nog eens over nadenkt. Nogmaals, mijn boodschap is niet dat Israël niet fout zit, Israël is wat politiek betreft een kloteland. Neemt niet weg dat al er ook een heleboel geweldige mensen wonen. En dit komt uit de mond van iemand die ooit nog eens twee nachten in een Israëlische cel heeft gezeten voor het vervangen van een Israëlische door een Palestijnse vlag op de Westbank, dus neem het nou maar van me aan ;).

 18. avatar Passant @ Danoenie says:

  Ik vind jou redelijk, heb je altijd redelijk gevonden op dit forum en ik neem je je emotionele uitbarsting niet kwalijk. Het laatste wat ik wil is dat een discussie uitmondt in een welles/nietes/godwindiscussie.

  De reden dat moslims zich ‘buitenproportioneel’ focussen op Israel heeft enerzijds, en daar geef ik je helemaal gelijk, te maken met de aandacht die er de laatste jaren voor is. Aljazeera bijvoorbeeld wordt bestuurd door Palestijnen en bepalen grotendeels de agenda van de nieuwszender. Verder zijn er gevluchte creatieve Palestijnen die elders (activisten, kunstenaars, filmmakers, wetenschappers) op hun manier aandacht voor dit probleem. En dan zijn er ook nog de charismatische niet-Arabische pro-Palestina activisten. Fisk, Chomsky, etc. Dat het probleem dus zo veel aandacht krijgt heeft dus zeker te maken met de ‘marketing’ ervan.

  Verder speelt de culturele nabijheid en de geografische ligging van het conflict een rol. Mensen identificeren zich meer met een Palestijn dan met een verhongerd Afrikaans kind. Klinkt verschrikkelijk maar het is een onbewuste keuze die een mens maakt. Je zou zeggen, elk leven is even veel waard, in de praktijk werkt dat helaas anders.

  En dan komen we bij het derde, misschien nog wel belangrijkste punt. De rol van het Westen en de onvoorwaardelijke steun inzake Israel. Daar ageren mensen, die aandacht vragen voor dit condflict ook tegen. Het feit dat de bombardementen enkele jaren geleden, waar meer dan 1500 mensen de dood vonden, niet is veroordeeld. Ook niet door onze Verhagen destijds. Ja dat kunnen mensen gewoon niet begrijpen. Ik ook niet.

  Kortom, je kunt nooit zeggen dat de aandacht niet oprecht is. De aandacht van een mens voor onrecht is inderdaad selectief. Maar, Danoenie, dat kun je een mens nooit kwalijk nemen.

 19. avatar Passant @ Danoenie says:

  “En dit komt uit de mond van iemand die ooit nog eens twee nachten in een Israëlische cel heeft gezeten voor het vervangen van een Israëlische door een Palestijnse vlag op de Westbank, dus neem het nou maar van me aan ;)”

  Hulde.

 20. avatar Mohammed Boubkari says:

  @Danoenie,

  Mmmm zou deze “eenzijdige aandacht” wellicht te maken kunnen hebben met het feit dat hier gaat om een vestigingskolonie gesticht door europese kolonisten tegen de wil van de inheemse bevolking?

  Jij kunt ons nu wel van eenzijdigheid beschuldigen en daar ook de nodige valide argumenten voor aandragen maar dat verandert niets aan het volgende feit:

  Jij verdedigt het bestaansrecht en voortbestaan van een vestigingskolonie op andermans land!

  Daarmee rechtvaardig jij impliciet en expliciet landroof en etnische zuivering in Palestina!

  Wie landroof en entnische zuivering rechtvaardigd en verdedigd heeft elk moreel recht verloren anderen de maat te nemen!

  En dan zwijg ik nog maar over de vele agressieoorlogen, destabilseringspolitiek, apartheidspolitiek, terreur etc die het handelsmerk zijn van deze vestigingskolonie!

 21. avatar Danoenie says:

  Lieve Mohammed,

  Oh ja da’s waar ook, voor jou is onderstaande bij lange na niet genoeg:
  ‘Het is niet dat ik de conclusie van moslims niet onderschrijf, namelijk dat Israël de hoofdschuldige is in het conflict, dat de bezetting moet worden opgeheven, dat er een Palestijnse staat moet komen, dat er erkenning moet komen van Israël voor het leed dat de Palestijnen is aangedaan, dat er vanuit het westen een boycot zou moeten komen om Israël tot deze dingen te dwingen, enz.’

  Van jou moet je ook luidkeels verkondigen dat Israël nooit had mogen bestaan, nu niet mag bestaan en in de toekomst heel snel moet ophouden te bestaan. Daar ben ik het inderdaad niet mee eens. Dat er voor 1948 werd gestreefd naar een miniscuul joods staatje op gebieden die wel degelijk al eeuwen door joden werden bewoond, daar zie ik inderdaad niets verkeerds aan. Dat de Israelis vanaf dag 1 van de staat Israël als een dolle Arabieren zijn gaan verjagen en bezetten is een heel ander verhaal, maar ik zie historisch bezien geen onrecht in een klein joods staatje in Galilea en de kuststrook. Dat ik dan van jou vervolgens mijn mond moet houden en je mijn overige kritiek op Israel niet meer op waarde schat is verder jouw ding.

  Beste Passant,

  aan je laatste reactie heb ik verder weinig toe te voegen of tegenin te brengen. Behalve dan dat deze hele wereld vol zit met landen die elkaar louter uit eigenbelang steunen. Landen die elkaar uitbuiten en onderdrukken. Die in oorlogen alleen maar kijken naar poen en olie. Zie dus bijvoorbeeld Rusland dat ook vandaag weer Assad voorziet van wapens om zijn eigen burgers af te maken. En dan kom ik toch weer uit bij die eenzijdige focus op Israël.

  Fijne dag verder.

 22. avatar Mohammed Boubkari says:

  @Danoenie,

  ” Dat er voor 1948 werd gestreefd naar een miniscuul joods staatje op gebieden die wel degelijk al eeuwen door joden werden bewoond, daar zie ik inderdaad niets verkeerds aan.”

  Grappig hoe jij een europees kolonisatieproject omschrijft als ware het een rechtmatige eis van een deel van de inheemse bevolking destijds in Palestina op een ietsie pietsie deel van Palestina.

  Hoeveel % van de inheemse bevolking van Palestina was joods toen men in 1897 te Basel besloot tot dit kolonisatieproject?

  Je reactie getuigd niet alleen van je reinste geschiedsvervalsing maar het toont tevens aan met welk morele blinde vlek jij en andere verdedigers van de vestigingskolonie behept zijn.

  Je verdedigt het onverdedigbare: Namelijk dat kolonisatie van Palestina en de daar opvolgende etnische zuivering van de inheemse bevolking gerechtvaardigd was.

  Dat was het niet, dat is het niet en dat zal het ook nooit zijn.

  De vestigingskolonie kan zich bewapenen met kernwapens en tot de tanden toe met andere wapens, zich achter Uncle Sam verschuilen. De regio intimideren met militiare macht en daarmee ook vaak genoeg dood en verdef zaaien maar dat alles kan niet verhullen nog bescherming bieden tegen het feit dat men in de regio nooit en te nimmer het bestaansrecht van de vestigingskolonie zal accepteren.

  Het ontbreken van de acceptatie van het bestaansrecht van de vestigingskolonie in de regio hangt als het zwaard van damocles boven het voortbestaan van de vestigingskolonie.

  De vestigingskolonie is een nageboorte van het koloniale tijdperk en heeft zich kunnen handhaven in het neokoloniale wereldorde waarin we leven.

  Die wereldorde nadert zijn einde en daarmee ook het einde van de vestigingskolonie.

  Dat zal nog enige tijd duren maar als er een ding is waar aan het niet ontbreekt in de regio dan is het: TIJD!

 23. avatar Danoenie says:

  Ja Mohammed.

 24. avatar Mohammed Boubkari says:

  @Danoenie,

  Ik stelde je een simpele vraag:

  Hoeveel % van de inheemse bevolking van Palestina was joods toen men in 1897 te Basel besloot tot dit kolonisatieproject?

  Waarom beantwoord je die vraag niet? Jij stelde toch dat:

  ” Dat er voor 1948 werd gestreefd naar een miniscuul joods staatje op gebieden die wel degelijk al eeuwen door joden werden bewoond, daar zie ik inderdaad niets verkeerds aan.”

  Je verdedigt hier toch de vestigingskolonie?

  Tja hasbara nonsens nakakelen is gemakkelijker dan die hasbara nonsens verdedigen!

 25. avatar Lieke says:

  Beste Danoenie,

  Ben het met Mohammed eens dat de huidige situatie in beginsel alles van doen heeft met de ontstaansgeschiedenis van de staat Israël.

  Heb jij Danoenie je nooit afgevraagd waarom de Amerikanen Texas, de Britten Noor Ierland, de Fransen de Vogezen, of wij bijvoorbeeld Friesland niet aan de joden hebben geschonken? en waarom er wel voor gekozen is om, Israël in het “dead point centre” van de Arabische wereld te stichten?
  Het is allemaal niet zo moeilijk Danoenie! Het heeft alles en dan ook alles te maken met het feit dat, het westen, een staat heeft gesticht ten bate van de 1 en ten koste van een ander. En om de emotie wat zakelijker te vertalen. De kosten aan Palestijnse kant waren en zijn in vergelijking, op menselijk vlak, onevenredig hoog!
  Dat er m.b.t. tot bovenstaande hoofdstukken het niet de zionisten, maar Christenen waren welke zich denken te hebben moeten misdragen, doet niets af aan het feit dat de idee om een zionistische staat, juist daar te starten, op zijn zachts gezegd een nogal ongelukkige is geweest.

  Indien morgen de politie en het leger bij jou voor de deur staan met een historisch document waaruit blijkt dat mijn voorvaderen eeuwen geleden het land waar jou huis op staat hebben bezeten. Dan is het voor jou dus de normaalste zaak van de wereld dat jij en je naasten je spulletjes pakken, en met stille trom vertrekken?
  Historisch en misschien zelfs wel vanuit een religieus oogpunt heb ik namelijk “recht” op jou perceel. Nu is jou stukje ook wel heel speciaal moet ik zeggen! Er is een Spanjaard, genaamd Don Diego Alvarez de Toledo(familie van de vermaarde Hertog van Alva) die claimt dat in de 80 jarige oorlog hetzelfde perceel aan zijn oom toebehoorde. Hij schijnt daaromtrent papierwerk te kunnen overleggen.
  hetzelfde geld voor 1 of andere fransman genaamd, de Marmont. Zijn voorouders waren de “pyramidebouwers” van Austerlitz. Ook deze familie denkt een claim te kunnen leggen op jou perceeltje!
  Tevens is er ook nog een verdwaalde Scandinaviër, die beweert dat zijn bet, bet, bet bet over over overgroot vader(een viking dus) de allereerste was die met zijn hut op jou perceel neerstreek! Helaas kan hij dit niet feitelijk bewijzen, en dus doet hij in deze niet mee.

  Dus vanuit historisch oogpunt e.d. zeg maar de punten waar jij je ook op beroept, vraag ik je dan ook om de rechtmatige claim van de anderen de respecteren, je boeltje te pakken, en een dorp verderop te gaan wonen. Dit heeft vervolgens wel wat implicaties. Gesteld door de nieuwe bewoners. Het is voor de nieuwe bewoners namelijk niet zo fijn als jij de hele tijd toch in de buurt van je oude woonplaats vertoeft. Natuurlijk ben je niet vrijwillig vertrokken. er is dus wat ongerief. Daarom hoop ik dat je wat begrip kunt opbrengen voor het feit dat telkens als jij terug wil naar je geboortegrond, jij je bij de dorps c.q. stads grens moet legitimeren. Dat jij nog wel in het dorp c.q. stad waar je voorheen woonde, werkt is daarbij voor jou en de werkgever wat vervelend. Door de Extra controles(men weet immers maar nooit) ben je dus dagelijks te laat. En sommige dagen kom je helemaal niet opdagen, omdat je weer naar huis bent gestuurd. Na de zoveelste mensonterende behandeling, werd je wat geagiteerd, en dat kan natuurlijk niet!! FF kalm blijven graag!!
  Om wel op tijd te zijn en om familie die nog wel in het andere dorp c.q. stad wonen te kunnen blijven bezoeken, ga je dus op zoek naar andere wegen. Je begrijpt natuurlijk dat dit niet de bedoeling, en daarom plaats de gemeente wat muren bij je in de buurt!! Stel je voor zeg! Eerst woonde je al op een plek die achteraf niet van jou bleek te zijn! En nu ga je vanuit je nieuwe verblijf plaats daar ook nog eens praatjes over hebben? Het moet niet veel gekker worden he!

  Bovenstaande lijkt wat sarcastisch bedoeld. Echter een ieder van ons welke in een dergelijke situatie verkeerd. rent huilend naar de media en de rechter!! Dit vanwege het grote vermeende aangedane onrecht!!
  Maar he, volgens jou zijn historische rechten ook rechten. En volgens jou dienen deze erkend te worden. Dus het feit dat jij dan je biezen moet pakken is daar nu eenmaal het logische gevolg van!! TOCH???

 26. avatar Ina says:

  Danoenie zolang jij de zionisten blijft verdedigen hier ben je voor mij een zionist en zolang je voorgekauwde zionistische prietpraat blijft uitspugen ben je voor mij iemand die hasbara over ons uitstort. Heeft niets met moslims te maken hoor, ook andere mensen die Israel en zijn volgers doorhebben houden niet zo van hasbara vertolkers. Het is hoogst vervelend voor je dat men je hier door heeft, dus misschien moet je even met het cidi overleggen welke website een of forum je verder moet lastig vallen met je hasbara. Kunnen ze weer een nieuw lid van het hasbarateam hier op af sturen,tot we die ook weer doorhebben.

 27. avatar abdel says:

  Waarom perse hasbara?? Zij is gewoon voor Israël daar hoeft ze toch niet heel bijzonder voor te doen. Als ik familie in een bepaald land had wonen zou ik ze ook niet veroordelen. Waar moeten ze dan naartoe? De oplossing van het conflict komt wel maar iedereen heeft zo zijn angsten. Soms word je hebberig en zie je het niet helder meer.

  Ze kan goed schrijven en dat zet ze in op haar eigen manier. Jammer dat mensen verdeeld zijn, maar soms kom je in die win of verlies situaties.

 28. avatar Danoenie says:

  @ Ina, het heeft inderdaad niets met moslims te maken want mensen die al een stuk langer moslims zijn dan jij, reageren een stuk minder hysterisch op mij dan jij.

  @ Abdel, dank voor je redelijke woorden. Iets rechtzetten: ik ben niet ‘voor Israel’. Ik heb er ook geen familie wonen. Wel vrienden omdat ik er gestudeerd heb, maar dat geldt evenzeer voor Palestijnen (ik heb langer op Palestijnse gebied gewoond dan op Israelisch). Op momenten dat mensen als Ina hysterisch woorden als ‘zionist!’ en ‘hasbara!’ gaan roepen heb ik alleen maar aangegeven dat het mij stoort dat veel moslims zo selectief betrokken zijn bij de Palestijnse zaak en dan ook weer selectief bij het Israelische aandeel: zelfs bij een drama als Sabra en Shatilla worden nooit de christelijke moordenaars, die vrouwen en kinderen de keel doorsneden, verafschuwd, maar slechts de Israeli’s die al dan niet toekeken. Zoals ook een hele Arabische Lente voor een stuk minder beroering zorgt dan een dag in Gaza. Wij hebben het hier eerder over gehad dus ik hoef dat niet toe te lichten.

  Blijft onverlet dat ik voor een Palestijnse staat ben, tegen de nederzettingen, voor erkenning van Israel van het door hen veroorzaakte Palestijnse leed en voor een onmiddellijke boycot van Israel als dit niet gebeurt. Lijkt me toch niet heel erg pro-Israel.

  @ Mohammed, ook jij verdient nog antwoord op je inderdaad simpele vraag. In plaats van te gaan googlen en zogenaamd met gedegen onderzoek te komen geef ik grif toe: ik weet niet hoeveel joden er in 1897 in Palestina woonden. Er woonden uiteraard aanzienlijk meer Arabieren dan joden in het gebied. Voor zover ik weet waren er in 1948 iets minder dan een miljoen Arabieren; dat zal in 1897 ongeveer de helft gweest zijn? Wat ik wel weet is dat er in 1897 aanzienlijke joodse gemeenschappen bestonden in Jeruzalem (joodse meerderheid vanaf 1882), de noordelijke stad Tsefat en de zuidelijke stad Hebron. Nogmaals, de Arabieren waren in de meerderheid, daarom heb ik ook betoogd dat er slechts een klein joods staatje had mogen komen, niet het kolonisatieproject waartoe het is uitgegroeid. Zitten we nu met het probleem dat er inmiddels al zesde generatie-Israelis zijn.

  En voor jullie allemaal een fijne dag.

 29. avatar Ina says:

  @Danoenie, Als je het hysterisch noemt dat ik je een zionist noem en iemand die hier hasbara( propaganda) spuit ,dan is jou definitie van hysterie een heel andere dan de mijne en die van het woordenboek. en hoe lang ik al moslim ben doet daar niet zo veel af of aan toe Overigens ben ik niet de enige die jou beschuldigd hier hasbara te spuien, ook iemand die al veel langer dan ik moslim is deed dat, maar daar zal je wel over heen gelezen hebben omdat het je beter uit kwam. Voor mij heeft je zionisme niets met islam te maken en ook niet met jodendom. Het heeft echter wel alles te maken met domheid, dat je de leugens van de staat Israël , maar steeds klakkeloos overneemt en hier verdedigd , misschien ( hopelijk voor jou nog enigszins m,want dat zou beteken dat een begin van een geweten er is) zelfs wel tegen beter weten in. Gelukkig raken steeds mee mensen joden, christenen, moslims en atheïsten bekend met de werkelijke geschiedenis van de staat Israël en die geloven al de leugens en hasbara niet langer meer. En als we dan weer terug gaan naar het onderwerp waar het hier overging. De leugens dat Israël niet wist wat er in Sabra en Shatila gebeurde, er geen rol in speelde dat het het überhaupt gebeurde zijn alleen dat, leugens. In de jaren 80 waren er ook in Israël mensen daar heel goed van op de hoogte en en het was niet voor niets dat Sharon toen aan de kant werd gezet,maar de hasbara werd ook in eigen land flink opgevoerd en na een aantal jaren waren de mensen zo gehersenspoeld dat ze dat vergeten waren. Jij hebt ook een flinke klap van die hasbara molen gehad, zet je hersens eens zelfstandig aan het werk en blijf niet langer dat soort moordpartijen verontschuldigen en de rol van Israël erin verdedigen. Ik zou een stuk meer respect voor je hebben als je dat kon. Maar vermoedelijk ga je nu weer proberen me weg te zetten op kinderachtige manier zoals je hierboven ook al deed. Jammer, gemiste kans voor jou. Ooit zal duidelijk worden hoe het allemaal werkelijk zat net als in alle andere repressieve landen die op deze manier te keer zijn gegaan, zoals Zuid-Afrika en Oost-Duitsland om er maar een paar te noemen. Bedenk goed aan welke zijde van de geschiedenis je dan wil staan. Bij de onderdrukkers of bij degenen die vochten tegen onderdrukking. Voorlopig schaar ik je in aan de zijde van de onderdrukkers, omdat je het maar blijft verdedigen hier op WBH, mensen voor wie ik totaal geen respect kan opbrengen.

 30. avatar Danoenie says:

  @ Ina,
  ik kan me totaal niet vinden in de manier waarop je mij en mijn denkbeelden duidt. Ook niet als ik naar boven scroll en mijn eigen reacties nog eens terug lees. Ik ga dan ook niet voor de 8e keer uitleggen wat mijn standpunten zijn, laten we het maar houden op ofwel een ruis in de communicatie ofwel een verschil van mening.

 31. avatar Ina says:

  @Danoenie,

  Dat je je niet kunt vinden in de manier waarop ik je denkbeelden duid , kan ik me indenken. Het is altijd vervelend als mensen je door hebben. Het gaat ook niet alleen om wat je hier zegt,maar ook over wat je elders op wbh hebt gezegd in andere discussies waar Israël of zionisme onderwerp was. .
  maar iemand die consequent als er Israël op een nare manier in het nieuws is, de aandacht daarvan probeert af te leiden en dan ook nog Israël in de slachtofferrol presenteert zoals je hier in dit topic weer deed, is duidelijk een verdediger van Israël en het zionisme. Ook de manier waarop je het doet , volgt duidelijk de richtlijnen van de hasbara. Kortom ik hoop dat meer mensen je inmiddels door hebben. Krijg de indruk dat dat idd inmiddels het geval is.

 32. avatar Msb says:

  Ik ben voor het eerst op deze site. En ik lees verschillende meningen, laat het gewoon gaan en kijk naar wat er nu gebeurd. Het verleden kan niet veranderd worden. Het einde is nabij. Vele arabische landen zijn in opstand, let maar op er zal een grote moslim eenheid komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.