Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

De strop van Saddam

Mohammed Benzakour is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Al dagenlang is het wereldnieuws: de strop van Saddam. De illegale beelden van de totale ophanging (zie YouTube) spoken onophoudelijk door mijn hoofd. Horror van de hogere soort.

En dan de reacties in Europa. Vrijwel allemaal spreken ze hun afschuw uit. Van Engeland tot Duitsland. Onze eigen Zalm en de Europees commissaris Louis Michel riepen ‘barbaars!’ Deze krant (AD) kopte op de voorpagina ‘Schurkenstaat!’

Zeker, fris was het allemaal niet. Maar het interessante is dat al deze zogenaamd beschaafde lieden van begin af aan dondersgoed wisten dat niets anders dan de dood boven Saddams hoofd hing als hij volgens Iraaks recht zou worden berecht. Maar géén van deze beschaafde Europeanen heeft zich destijds ook maar één moment ingespannen dat Saddam een eerlijk proces krijgt bij een internationaal erkend tribunaal, zoals bij Milosovic is gebeurd en bij Pinochet zou gebeuren. Integendeel, men vond (de Amerikanen voorop) dat Saddam in zijn eigen corrupte land moest worden berecht. En dan nu ineens ach en wee roepen?

Bovendien, als Saddam op het schavot moet, ken ik nog wel een paar figuren die de whiplash goudeerlijk verdienen. Lees de rapporten van Amnesty International en je vraagt je af waarom Bush, Rumsfeld, Olmert, Sharon en Blair niet allang aan de galg bungelen.

Trouwens, kent u die beelden van een land waarin (soms achteraf onschuldige) veroordeelden op een houten stoel met draadjes moeten zitten? De knop gaat op 850 volt, bloed stroomt uit oor en neus, de oogballen knappen open, het lichaam siddert en gaat in vlammen op. Hierbij vergeleken is de strop een nette methode. Maar noemen we dit land ook ‘barbaars’ en ‘schurkenstaat’? Nee hoor, met dat land onderhouden we zeer warme betrekkingen.

Ook verschenen in het AD/ De Dordtenaar, 4 januari 2007


 Mohammed Benzakour is publicist. In 2005 kreeg hij de vredesprijs voor Journalistiek toegekend en in 2001 won hij de Zilveren Zebra. Tevens is hij schrijver van het boek Osama’s Grot en lijstduwer bij de Partij voor de Dieren.

Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl

Lees andere stukken van