Voorpagina Hulp

Nederlander niet gul

Ik opende vandaag de website van Netwerk TV en las het stukje over de bescheiden bijdrage van Nederland aan de hulp in Pakistan. In vergelijking tot de Tsunami waarbij  volop werd gedoneerd tot een recordbedrag van 207 miljoen euro, lijkt het of de ramp in Pakistan minder erg is. Bij de telling van de donatie voor Pakistan komt men niet hoger dan 2,5 miljoen euro, terwijl het getroffen gebied in dit land groter is en het aantal ontheemden veel hoger ligt dan bij de Tsunami. Hoe komt het dat wij deze keer niet meteen de portemonnee trekken?

Ik heb even zitten nadenken en kwam op de volgende mogelijke redenen:

1) Nederlanders hebben weinig affiniteit met Pakistan. Hoewel er in Nederland méér dan 50.000 pakistanen wonen, weet de autochtoon weinig af van deze medeburgers. In vergelijking tot marokkanen, turken, surinamers, indondesiërs en molukkers heeft de gemiddelde autochtoon weinig te maken met Pakistanen (de Belastingdienst natuurlijk uitgezonderd :D)

2) Pakistan heeft een corrupt milieu. Degenen die een huwelijk hebben aangegaan in Pakistan weten dat dit land netals India en Kenia behoren tot de probleemlanden. Er gaat een hele verificatieprocedure vooraf voordat je documenten worden gelegaliseerd. Simpelweg omdat er veel wordt gefraudeerd met officiële papieren in dit land. Omdat het bestuurlijk apparaat in Pakistan voor een groot gedeelte besmet is met corruptie en omkoping, heeft de gemiddelde Nederlander weinig hoop in ‘het goed terecht komen’ van hun gelden.

3) Pakistan is een Moslimland. Dit land is het enige land ter wereld die in naam van de Islam is gesticht. Deze godsdienst is in de afgelopen jaren vaak in een kwaad daglicht gesteld. Terreur, vrouwontering, radicalisme worden allen één voor één  geassocieerd met deze religie. Daarnaast schuilt Osama bin laden ergens in het grensgebied van Pakistan. Als de gemiddele Nederland bijdraagt aan  het land, is dat indirect een steun aan ‘potentiële terroristen’ die zich in deze gebieden herbergen. Kortom het land is een ’terreur-risicoland’ voor de gemiddelde Nederlander.

4) De Nederlander is blut. De economie kwakkelt nog steeds waardoor het financieel  niet goed is gesteld met de gemiddelde Nederlander. Daarnaast heeft de Tsunami inzameling (en de recente inzameling voor de getroffen gebieden in Midden-Amerika als gevolg van desastreuze orkanen) gewoonweg teveel gevergd en kan de Nederlander nu minder missen.