Ik opende vandaag de website van Netwerk TV en las het stukje over de bescheiden bijdrage van Nederland aan de hulp in Pakistan. In vergelijking tot de Tsunami waarbij volop werd gedoneerd tot een recordbedrag van 207 miljoen euro, lijkt het of de ramp in Pakistan minder erg is. Bij de telling van de donatie voor Pakistan komt men niet hoger dan 2,5 miljoen euro, terwijl het getroffen gebied in dit land groter is en het aantal ontheemden veel hoger ligt dan bij de Tsunami. Hoe komt het dat wij deze keer niet meteen de portemonnee trekken?
Ik heb even zitten nadenken en kwam op de volgende mogelijke redenen:
1) Nederlanders hebben weinig affiniteit met Pakistan. Hoewel er in Nederland méér dan 50.000 pakistanen wonen, weet de autochtoon weinig af van deze medeburgers. In vergelijking tot marokkanen, turken, surinamers, indondesiërs en molukkers heeft de gemiddelde autochtoon weinig te maken met Pakistanen (de Belastingdienst natuurlijk uitgezonderd :D)
2) Pakistan heeft een corrupt milieu. Degenen die een huwelijk hebben aangegaan in Pakistan weten dat dit land netals India en Kenia behoren tot de probleemlanden. Er gaat een hele verificatieprocedure vooraf voordat je documenten worden gelegaliseerd. Simpelweg omdat er veel wordt gefraudeerd met officiële papieren in dit land. Omdat het bestuurlijk apparaat in Pakistan voor een groot gedeelte besmet is met corruptie en omkoping, heeft de gemiddelde Nederlander weinig hoop in ‘het goed terecht komen’ van hun gelden.
3) Pakistan is een Moslimland. Dit land is het enige land ter wereld die in naam van de Islam is gesticht. Deze godsdienst is in de afgelopen jaren vaak in een kwaad daglicht gesteld. Terreur, vrouwontering, radicalisme worden allen één voor één geassocieerd met deze religie. Daarnaast schuilt Osama bin laden ergens in het grensgebied van Pakistan. Als de gemiddele Nederland bijdraagt aan het land, is dat indirect een steun aan ‘potentiële terroristen’ die zich in deze gebieden herbergen. Kortom het land is een ’terreur-risicoland’ voor de gemiddelde Nederlander.
4) De Nederlander is blut. De economie kwakkelt nog steeds waardoor het financieel niet goed is gesteld met de gemiddelde Nederlander. Daarnaast heeft de Tsunami inzameling (en de recente inzameling voor de getroffen gebieden in Midden-Amerika als gevolg van desastreuze orkanen) gewoonweg teveel gevergd en kan de Nederlander nu minder missen.
11 Reacties op "Nederlander niet gul"
Salaam,
Ik ben het met je eens. Het is niet eerlijk. Maar aan de andere kant…. er gebeuren zoveel rampen de laatste jaren dat als ik elke ramp moet gaan steunen ik zelf niet meer kan leven. Maar dit moet natuurlijk niet een reden zijn. Ik denk alleen dat meer mensen op deze manier denken.
Ik zal in iedergeval mijn best doen mij bijdrage te leveren.
weet je, wat ook een reden kan zijn is dat tsunami een zeebeving is geweest, wat dus niet zo vaak voorkomt en bekend is als een aardbeving.
Plus tsunami is een land waar ook Nederlanders op vakantie gaan en tijdens de tsunami zijn er ook nederlanders omgekomen. Dit wekt toch meer emotie op en herkenning dan een (wat onbekende) land als Pakistan.
Ik denk inderdaad dat Nederlanders bang zijn dat het geld dat ze geven niet goed terecht komt, zo las ik laatst nog een stukje over een boze Sjeik in Pakistan die dreigde een hulppost in de fik te steken als er tijdens daglicht eten werd verschaft aan de vele slachtoffers.
Daarnaast lijd men denk ik aan geef moeheid.
Men heeft toch al een heleboel geld gegeven het afgelopen jaar.
Ik hoop ook persoonlijk dat de Moslim landen eens in hun olie rijke buidel tasten.
In plaats van miljoenen te besteden aan de bouw van mega Moskeeën, en Islamitisch culturele centrums, in het westen.
Dit staat er op http://www.netwerk.tv:
*Nachtmerrie*
Die tweede golf van massale sterfgevallen baart de Verenigde Naties zorgen. De situatie in Pakistan is erger dan de humanitaire ramp in Zuidoost-Azië, stelde coördinator van de noodhulp, Jan England, vandaag. Hij noemde de hulpverlening een ?logistieke nachtmerrie?.
*Giften*
Niet alleen Nederland blijft achter met giften. De VN stelde ruim 272 miljoen dollar nodig te hebben voor noodhulp. Tot nu toe is er slechts 50 miljoen opgehaald. Kofi Annan deed gisteren nog een oproep voor meer hulp.
As salaam alaikum,
dat de Nederlander niet gul is – is wereldwijd bekend ;p
Alle redenen die hierboven aangekaart zijn, spelen inderdaal ook een rol.
Waar ik me meer druk om maak, zijn de giften van de rest van de wereld. Niet álle islamitische landen zijn arme landen, ik denk nu aan de oliestaten in het midden-oosten.
Wat belet hen om hulp te bieden?
Het enige land dat meteen hulp bood en hulp blijft bieden is Turkije. Bij deze wil ik Turkije bedanken voor hun gulheid en het geven van het goede voorbeeld.
Daarnaast wil ik ook India bedanken, aartsvijand nr.1 van Pakistan, maar wanneer het om een natuurramp gaat zijn ze niet hoogmoedig, en zijn ze bereid te helpen. [zie ook andere log]
Waar blijft de hulp dan van de Islamitische landen??
Salaam,
Naila
Ik kan me alleen maar ergeren aan reakties van mensen op straat zoals ‘er zijn al zoveel rampen, je kunt wel blijven geven’. In het journaal gaf een vetgevreten dame deze geweldige mening.
Zelf ben ik momenteel bezig met verhuizen en verbouwen. Alles wat ik nodig heb kan ik zo kopen, zonder enige vertraging. Dit was voor mij de reden om tijdens de aktie direct geld over te maken voor mensen die het stukken minder hebben dan wij. Religie of wat dan ook speelt voor mij geen enkele rol: de nood is veel te groot om te negeren.
Meer heb ik me ge-ergerd aan de acties na de orkaan in New Orleans. Een land dat een astronomisch bedrag besteedt aan bewapening en daarnaast een illegale oorlog start in Irak, schreeuwt ineens om hulp voor zijn minder bedeelde (zwarte) bewoners. Tegelijkertijd werd ook Guatemala getroffen maar daar hoor je zo verdomd weinig van. Een actie voor ‘zielige jazz-musici’ was hier zo georganiseerd, van akties voor de Guatemalese burgers heb ik zeer weinig gehoord…..
En wat de aktie voor de getroffenen in Pakistan betreft: de onjuiste mededeling inzake belastingheffing heeft de gehele aktie geen goed gedaan. Het is gelukkig een klein beetje gecompenseerd door de TV-aktie waarvan ik oprecht hoop dat de hulp de getroffenen op tijd bereikt.
Er zijn inderdaad veel rampen op de wereld. Hier in het westen bulken we van de luxe en het geld. We weten van gekkigheid niet wat we nu weer allemaal moeten kopen. Een heel klein beetje kan (bijna) iedereen makkelijk missen, al is het alleen maar om het slechte geweten te sussen.
Nederland is in de wereld één van de gulste gevers. En de ene ramp is de andere niet. In Afrika zijn er op dit moment gebieden waar ze nog grote tekorten aan voedsel hebben en mensen gewoon letterlijk aan het doodgaan zijn van de honger.
Ik denk dat Nederlanders nog steeds nuchter zijn en veel relativeren en dat Pakistan een Moslim land is dat weten we al lang. Dat daarom minder gegeven wordt dat merk ik niet, zelfs niet hier in mijn woonplaats waar tussen 9000 protestanten maar 10 misloms wonen. Ook hier wordt gewoon geld gegeven voor Pakistan en best veel.
Waar ik me wel over verbaas is dat er verschikkelijke rampen gebeuren nu in Pakistan en recent in Iran (een hele stad van de kaart geveegd) dat deze twee landen heel actief zijn in het ontwikkelen van (nuclaire) wapens (evenals India). Dan denk ik bij me zelf steek dat geld in infrastructuur of een spaarpot rampenbestrijding. Maar blijkbaar is dat jammergenoeg belangrijker.
Maar goed ik erger me aan niemand, ik ben blij dat er geld gegeven wordt. Nederlanders zijn best gul op de internationale schaal van geld geven. Dus waar dit soort forums vindt ik eigenlijk overbodig. je kunt beter een formum maken hoe verzamel ik geld voor Pakistan en waar stort ik het. Dat heeft meer nut.
Je kan zeggen wat je wilt, maar Pakistan blijf Pakistan!!!
Ik zat te denken, hoe kom je aan 50000 pakistanen die in nederland wonen terwijl ik een paar dagen geleden nog las dat er iets tussen de 12 en 13000 pakistanen in nederland wonen.
Inderdaad een wel erg groot verschil met de giften aan de tsunami.
Ik denk dat het vooral komt omdat mensen weten dat hun geld uiteindelijk niet terecht komt, waar het terecht moet komen. Het totaal bedrag wat bijv. is gegeven aan de tsunamilanden heeft een minimaal resultaat opgeleverd. De mensen die op giro 555 hebben gestort, wilden dat dat geld terecht komt bij de burgers van die landen. Maar als je bijvoorbeeld alleen al naar Indonesië kijkt, die toch aardig wat geld heeft gekregen destijds en nog steeds geen 1 nieuw huis voor de slachtoffers van de getroffen gebieden heeft opgebouwd, dan is dat toch wel een beetje vreemd. Waar is al dat geld gebleven?
Ook werd er van de tsunami een “grotere” ramp gemaakt. Je hoefde de tv maar aan te zetten of steeds dezelfde beelden schoten over je netvlies. Om de zoveel reclames weer spotjes over de tsunami. Landelijke inzamelingsacties op tv, in supermarkten, buurthuizen etc etc. Over pakistan heb ik (of het ligt aan mij) eigenlijk nog maar heel weinig gehoord. Maar waarom dat is, geen idee..
Ik denk dat de ramp niet groter werd dan het was… het is omgekeerd. De ramp was groter dan we dachten dat het was. Dat doet schrikken en doet jezelf bewegen om massaal te doneren.
De Pakistaanse ramp is onderbelicht geweest, terwijl onder de Turkse gemeenschappen wel gewoon grootschalige steun was te vinden. Omdat de Turkse gemeenschappen goed georganiseerd zijn en die organisaties het belang inzien van de steun. (het geld werd voornamelijk in moskeeen opgehaald en bedroeg tonnen).
Waarom in NL weinig aandacht? Men zegt dat het verder van huis lag…. ik weet het niet. Natuurlijk heeft NL een connectie met Indonesie en was ook daar een ramp met water (waar wij ook slechte herinneringen aan hebben als NLers), maar als dat de reden is??? lijkt me sterk