Voorpagina Algemeen, Interviews

Interview: Boerka’s in en uit de carnavalswinkel

Een aantal thema

Boerka’s worden verboden op straat. Waarom? Omdat het kabinet dat niet wil, punt! Wat mag nog wel dan? Carnavalskleding! Of het nou een piratenpak is, een politie-uniform of een… jawel… boerka! Althans, dat vond online carnavalswinkel Feestkleding 365. “Feestkleding 365 staat voor ‘elke dag een feestje!’. Maar ook voor ‘ieder zijn eigen feestje’.” Wat een rare snuiters dachten we. Wat bezielde hen? En als het zo’n succes is, waarom er dan mee gestopt? Ik heb het hen gevraagd.

Umar: Een boerka in een carnavalswinkel… Leg uit?
José Cabrera y Charro (Feestwinkel 365): Het begon bij het lezen van de berichten over het besluit van de Hoge Raad van vorige week. Daarin bepalen ze dat een boerka-verbod (verbod op gezichtsbedekkende kleding) mag, en is de weg vrij voor het kabinet om dat erdoorheen te voeren. In die wet is wel een uitzondering voor o.a. hulpsinterklaaskleding en carnavalskleding.

Wij zijn helemaal niet zulke grote Boerka-fans; wij zijn het ermee eens dat het een contact tussen mensen in de weg zit. Ik vergelijk het met fluisteren in de aanwezigheid van anderen. Maar wij zijn een grote fan van vrijheid. En wij denken dat door hier een kleine (en onpopulaire) groep vrijheid te ontnemen de weg vrij is om anderen ook vrijheden te gaan ontnemen. Op www.feestkleding365.nl boerka hebben we hier ook en verklaring over staan.

Waarom voelden jullie de behoefte om het op te nemen voor die paar honderd moslima’s? Het is toch niet jullie probleem?
Eigenlijk voelen we vooral de behoefte om het op te nemen voor vrijheid én manen wij het kabinet om niet met dit soort symboolpolitiek voor het belangrijke integratie- en segregatievraagstuk te komen. Zodat zij niet met publicitaire stunts komen, maar met echt beleid.

Huh, maar jullie zijn toch een carnavalswinkel; niet een maatschappelijk geëngageerde organisatie? Was het misschien gewoon een goede PR-stunt?
We zijn helemaal overdonderd met wat het teweeg heeft gebracht. Vooral een Tweet van Femke Halsema op zondagochtend deed de boel echt als een sneeuwbal gaan. Ongelooflijk. Wij hebben aan de PR op zich voor onze shop niet zo heel veel, je gaat er niet opeens een carnavalspak van kopen en over een paar maanden is iedereen ons weer vergeten. Het is wel leuk om als kleine ondernemer opeens zo in de belangstelling te staan met een statement.

Tussen alle feestkleding had deze winkel ook nog eens boerka

Stel dat ik zo’n boerka wil kopen. Raad je me de Boerka Groot, Boerka Satijn of Saudi Boerka aan?
Nou, satijn is natuurlijk wel een fijne, comfortabele stof. Maar zonder gekheid: we zouden niet direct weten waar een ‘goede kwaliteit’ boerka aan voldoet dus daarin kunnen we je niet adviseren.

Quizvraag: Wat is het verschil tussen een boerka en een niqab?
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we dit vorige week hebben opgezocht toen we deze actie begonnen. Wat wij begrepen is dat de niqab een sluier is die voor het gezicht gedragen wordt, terwijl de boerka naast het gezicht ook het hele lichaam bedekt.

Maar alle gekheid op een stokje. Hoe staat het nu eigenlijk met de actie? Veel goede reacties gehad?
Het was overdonderend. De media-aandacht, de bezoekersaantallen. Maar inderdaad ook de reacties. Twitter ontplofte zowat. Heel veel positieve reacties (mensen die blij zijn dat er iets aan het verbod wordt gedaan, mensen die blij zijn dat er op een ludieke manier met dit thema om wordt gegaan). Maar ook heel veel negatieve reacties (mensen die zich veel zorgen maken over Nederland en in het Boerka-verbod een manier vinden om dat tegen te gaan). Niet alleen maar mensen die het met ons eens zijn, en niet alleen maar mensen met wie wij het eens zijn, maar wel debat: en dat is voor dit thema (integratie, tegenstellingen) erg nodig. We moeten daar een goede weg in gaan vinden in dit land. En ook een minderheid onvoorstelbaar vuige reacties. Wat een taal.

Waarom heb je besloten om de boerka uit de verkoop te halen?
We hebben onze klanten gegarandeerd de boete te betalen. Die is € 380 en met 50+ verkochte Boerka’s kwamen we op de € 20.000 euro. Dat is een boel risico voor een onderneming als de onze en daarmee vonden we het wel genoeg. Ik denk dat het statement ook wel gemaakt is, en bovendien was het nooit onze intentie om de boerka blijvend als carnavalsartikel te verkopen.

Hoe serieus waren de dreigingen?
Geen idee, het was in ieder geval hele grove taal. We hebben alle ziektes toegewenst gekregen. Vooral de NSB-verwijzingen vonden wij naar.