Voorpagina Algemeen

Alarmfase voor Duitsland: groot gevaar!

Zoals gewoonlijk zat ik ook vanochtend weer in de trein om college te volgen. Voor ik het station inliep kreeg ik van een vrouw in een rood jasje een opgerolde bundel papieren in mijn handen geduwd. Om de drukte om mij heen te vergeten, rolde ik de bundel uit en begon de kopjes te lezen. Op de voorpagina niets boeiends maar wat ik daarna las, kwam verbazend tot lichtelijk lachwekkend over.

‘Tot vijfduizend potentiële plegers zelfmoordaanslagen in Duitsland’

Nu heb je in zo’n treinreis van 5 minuten weinig te doen, dus ik gaf mijn creativiteit alle ruimte:

Hmmm…. even voor mijn beeldvorming: Er wonen ruim 80 miljoen mensen in Duitsland. Dat zijn er dus 1 op de 16.000. Mwa… valt mee, niet veel te vrezen.
Maar wacht eens. Dat betekent ook dat er in een stad als Berlijn (3,4 miljoen mensen) ongeveer 212 zelfmoordterroristen* zijn. Dat begint al minder geruststellend over te komen.
Laten we aannemen dat er in 1 straat in Berlijn 500 mensen wonen. Dan zou je 6800 straten hebben en de kans dat er een zelfmoordterrorist in de straat van een willekeurige Berlijner zou wonen, is dan ruim 3%. Nog niet ongerust?

Dan kunt u die kans vermenigvuldigen met 2 of 3, want het aantal ‘algemene’ terroristen is altijd wel groter dan het aantal zelfmoordterroristen.

Hmmm…. dan vraag ik mij als eerste af: "Hoe komen ze in hemelsnaam aan die cijfers???" Hebben ze een landelijke peiling gehouden in afgeschermde stemhokjes, of hebben ze na 16.000 willekeurige geinterviewden op straat eindelijk een iemand gevonden die zei: "ja, ik ga een zelfmoordaanslag plegen", of heeft de inlichtingen dienst van Duitsland 5.000 gevallen kunnen traceren die met een klantenkaart van de supermarkt deodorant in combinatie met een pakje lucifers hebben gekocht?
Of kan het zo zijn dat in deze samenleving-van-het-openlijk-debat 5.000 mensen iets te open zijn geweest en hun mond voorbij hebben gepraat?

Ach, het zal allemaal onduidelijk blijven. De bronnen hoeven zich niet nader te verklaren en daarom is het gemakkelijk om een gemeenschappelijke vijand te kiezen, die waarschijnlijk niet eens bestaat.

Maar goed. Ik heb toch niet zoveel te vrezen, want ik blijf toch hier!

*’zelfmoordterroristen’ heb ik geplaatst ja…. dat houdt het spannender