Voorpagina Politiek

De burger heeft gesproken

Ondanks dat ik de volgende dag vroeg uit bed moest (om 5:30 wel te verstaan, nee niet leuk!) heb ik toch naar de verkiezingsuitslag gekeken. Hoe moet het nu verder met Nederland? De kiezers mochten het 22 november bepalen. En wat daaruit is gekomen is in ieder geval geen spetterende match.

Al heb ik niet op SP gestemd, ik was enorm blij met de monsterzege van de partij van Jan Marijnissen. Hard werken wordt altijd beloond, daar geloof ik heilig in.

De SP heeft dit bewezen: van negen naar maar liefst 26 zetels! Ongelofelijk en zeker een felicitatie waard. Dit laat zien dat een deel van de linkse kiezers niet blij is met de koers van de Partij van de Arbeid en het zat is om in het midden te zweven. Onder die linkse kiezers behoor ik.

Het begon al in 2003, toen de partij punten overnam van Fortuyn. Daar vervloog mijn sympathie voor de partij waar ik notabene lid van ben (binnenkort was). De partij is verrechtst. Eerst spreekt Bos zich niet uit voor een links kabinet, doet uitspraken waar hij later op terugkomt, zet ook nog iemand uit de partij, dan maakt hij wat suffe grappen over eventuele coalities, vervolgens zet hij zich af tegen het CDA en dan drinkt hij ook nog ‘slappe’ koffie met Groenlinks en SP. Als tenslotte partij prominent Marcel van Dam je de rug toekeert en besluit op SP te stemmen omdat de sociaal democratische waarden daarin terugkomen, dan heb je als Partij van de Arbeid iets niet goed gedaan. Nee, geen PvdA.

Toch ging er ook een golf van medelijden door me heen. Ik had het ze echt gegund, maar nee geen strategische stem. De partij waar ik op heb gestemd, Groenlinks, verloor helaas een zetel. Niet dramatisch, maar wel jammer. Nederland heeft blijkbaar geen zin om mee te groeien.

En toen kwam de grote klap van de avond. De Partij voor de Vrijheid negen zetels. Dat zijn ongeveer 500.000 mensen die dit gedachtegoed steunen! Ik had hem uitgelachen. Ik dacht, wie met volle verstand stemt daar nou op? Zoals Bos eerder zei: “Wie het laatst lacht, lacht het best.” Ik sidder bij de woorden van Wilders: “We gaan een eind maken aan de toenemende groei van de islam in Nederland.” Ik hoop dat de grote partijen deze man niet betrekken bij de coalitievorming.

Het wordt verschrikkelijk moeilijk om met zulke uitgesproken partijen een coalitie te vormen.
De meest voor de hand liggende combinaties zijn: CDA-PvdA-SP of CDA-PvdA-CU. Of dat gaat lukken? Ik weet het allemaal niet meer. Het wordt nog heel erg spannend.