Tariq Shadid is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.
De stemmen zijn geteld. De rook trekt op, het slagveld wordt zichtbaar. De strijd kent vier duidelijke overwinnaars: CDA, SP, PvdV (Wilders) en ChristenUnie (Rouvoet), die nu stralend hun zegetochten houden. De rest probeert tegen heug en meug de eeuwige glimlach van de politicus nog eens naar de camera’s te grimassen en likt in besloten kring zijn wonden.
We zullen deze verkiezingen niet licht vergeten. Voor het eerst liet een zo groot deel van Nederland zijn stem zweven. Het klinkt weliswaar als iets negatiefs, maar toch heeft, zoals een groot filosoof eens zei: "elk nadeel zijn voordeel".
Wie zweeft, wordt immers gedwongen na te denken over waar hij uiteindelijk wil landen. Misschien hebben de partijen door vooral onze aandacht naar onze portemonnee te trekken en ondoorzichtige discussies te voeren over AOW en hypotheekrenteaftrek ons hierdoor toch nog enigszins een plezier gedaan. Wel is het jammer dat het nadenken inmiddels zo werd bemoeilijkt door datzelfde gegoochel met cijfers.
De werkelijke ‘ziel’ van de partijen werd hierdoor naar de achtergrond gedrukt en we kregen minder inzicht in het complex van normen en waarden, waar ze werkelijk voor staan. Deze dingen worden namelijk pas duidelijk als meningen geuit moeten worden die over moreel inhoudelijke kwesties in plaats van over financiële kwesties gaan. Hoe het ook zij, meerdere vragen bleven hierdoor onbeantwoord. Gevolg: meer kiezers lieten hun partij los en kozen tijdelijk het luchtruim om te kijken of ze elders een antwoord op hun vragen konden vinden.
Is het niet vreemd, dat in dit tijdperk van het op explosieve wijze ontstaan van de ‘global village’ internationale relaties (oorlog, handelsbetrekkingen, migratie) niet standaard tot onderwerp van discussie voor de verkiezingsdebatten worden gemaakt? Waarom hebben wij (burgers waarvan verwacht wordt dat ze actief participeren in de democratische besluitvorming) zo weinig invloed op de debatonderwerpen? Bovendien, waarom werden na vele jaren van hevige discussie over de Islam in Nederland èn na inmiddels in NATO-verband verzeild te zijn geraakt in een oorlog (helemaal in Centraal-Azië: VOC-mentaliteit?) juist deze twee onderwerpen collectief door de partijen buiten de programma’s gehouden?
Het in de media destijds gedoodverfde antwoord dat mensen de discussie over moslims inmiddels zat zouden zijn, is door de zege van Geert Wilders inmiddels keihard gelogenstraft. Was er wel een grote discussie over het onderwerp geweest, hadden intelligente en weldenkende politici dan niet meer kans gekregen om de zwakheden van de Partij van de Vrijheid aan de bevolking te exposeren? Juist op zijn wachtbankje buiten de grote spotlights, haalde de Venlose revolutionair intussen echter zijn kritiekloze aanhang binnen.
Het is hierbij te gemakkelijk om tegelijkertijd te concluderen, dat op vergelijkbare wijze het anti-oorlogsstandpunt van de SP een rol heeft gespeeld in de grote stemmenwinst en dat juist het vermijden van de discussie over de oorlog in het voordeel van de partij heeft gewerkt. Toch is het interessant om te zien dat het lijkt alsof het vooral de PvdA is, die stemmen in de richting van de SP heeft verloren. Recent waarschuwde Mohammed Benzakour Wouter Bos nog, tijdens het kritische debat met intellectuelen van Islamitische achtergrond, voor een ‘uittocht van allochtonen’ uit de PvdA. Conclusies zijn in dit verband erg moeilijk te trekken, maar het is zeker verstandig als de PvdA nu nagaat of dit inderdaad gebeurd is, en zo ja, onderzoek te verrichten naar de redenen.
Balkenende ontsnapt voorlopig aan een parlementaire enquête over Irak en zelfs aan een discussie tijdens het verkiezingsdebat, over de rol van zijn regering hierin. Mogelijk komt er alsnog een parlementair onderzoek, al is de kans zeer zeker aanwezig dat de PvdA en de SP hun roep hierom zullen verzachten, in afwachting van de onderhandelingen met het CDA. Was er echter voor de verkiezingen inhoudelijk over Irak gediscussieerd, dan had Balkenende zich over zijn rol hierin bloot moeten geven, hetgeen hem zijn ‘X-factor’ had kunnen kosten, waarbij niet uitgesloten kan worden dat het hem dan ook stemmen zou hebben gekost. De ontwijkende antwoorden, die hij in Buitenhof aan Maarten van Rossum kon geven, zouden hem hoogstwaarschijnlijk in een verkiezingsdebat in grotere problemen hebben kunnen brengen.
Komt er dus uiteindelijk geen parlementaire enquête over Irak, dan is ‘onze B.’ er opnieuw op een slinkse wijze tussenuit geglipt. Ik ben verre van een voorstander van zijn beleid, maar hij speelt het wel knap, dat moet ik toegeven.
Over Wilders wil ik slechts één ding zeggen, namelijk over zijn haar. Ik vind overigens dat, tenminste zolang de moslima’s hun hoofddoek op mogen blijven houden, hij rustig met dat wollige pluksel op zijn hoofd mag blijven rondlopen… zelfs in officiële functies. Wel moet ik hier kritisch aan toevoegen dat ik, telkens als ik hem zie, het paardenstaartje mis. Waardoor zijn imago, dat mij steeds doet denken aan de Franse Revolutie van de 18e eeuw, in mijn ogen enigszins wordt ondermijnd. Maar zeg nu zelf: terug in de tijd met Geert, niet zozeer in haardracht als wel in bekrompenheid. Wie heeft daar nou zin in? Volgens de verkiezingen: ruim een half miljoen landgenoten.
Rest nog één overwinnaar te noemen, van wie ik maar niet kan begrijpen, hoe hij zijn christelijke waarden en normen in overeenstemming weet te brengen met – onder andere – zijn fanatieke steun voor de Apartheidsstaat Israël: André Rouvoet. Intelligente, niet onsympathieke man. Wel is het jammer als hij werkelijk een christenzionist is. In dat geval lijkt het me namelijk geen aanwinst voor een Nederland, dat juist grote behoefte heeft aan een regeringsbeleid dat gebaseerd is op werkelijke morele consistentie, zonder ‘skeletons in the closet’. Toch wekt hij op de een of andere manier bij mij de indruk, dat hij niet onredelijk is, maar ik kan het makkelijk mis hebben.
Zowel de SP als de PvdA zullen nu voor de moeilijke keus gesteld worden, welke standpunten op te offeren, om in de regering te belanden. Van de PvdA hoeven we inmiddels geen principiële opstelling meer te verwachten. Dat heeft Wouter Bos in de debatten voldoende laten zien. Daarom is het vooral interessant om in de gaten te houden wat de SP zal gaan doen. Mijns inziens hebben we immers nog altijd meer aan een krachtige oppositie dan aan een halfslachtige coalitie. Dit omdat deze laatste, gezien de huidige verhoudingen en de verkiezingswinst van het CDA, alleen maar kan leiden tot een Nederland, dat zich door de Verenigde Staten – en diens soulmate Israël – verder in het Afghaanse en Midden-Oosterse bloedbad zal laten meesleuren.
Tariq Shadid is van Palestijnse afkomst en van beroep chirurg, maar schrijft in zijn vrije tijd al jaren voor de Engelstalige internetkrant The Palestine Chronicle. Ook is hij oprichter en beheerder van de internetsite The Musical Intifadah, en de recente Nederlandstalige release MI Nieuws op docjazz.nl. Verder is hij woordvoerder van de Palestijnse Gemeenschap in Nederland, en lid van het centrale aktiecomité Stop de Oorlog.
12 Reacties op "Nu de echte uitslag nog"
salaam!
wat betreft “allochtonenstemgedrag” heb ik onderstaande link voor jullie:
http://www.wereldomroep.nl/actua/nl/nederlandsepolitiek/
wat bizar is, is dat ik de opkomst dit jaar zo hoog vond; ik geloof zo’n 79% algemeen, en zo’n 70% onder (nietwesterse) allochtonen, maar blijkbaar waren de prognoses voor allochtonen rond de 80%. Waar dit op gebaseerd was weet ik niet, want ik hoor al jaren onder veel van mijn vrienden dat stemmen toch overbodig is; alleen de wat hogeropgeleiden doen meestal wel mee, de rest heeft een hoog pffrt gehalte mbt stemmen.
helaas begrijpen onze nietstemmende broeders en zusters nog steeds niet dat een niet geplaaste stem in dit kiessysteem een stem voor de grootste partij is; en laat die grootste partij nu bijna nooit ons (als welke minderheid dan ook: moslim, allochtoon, homo, gehandicapte, oudere, jongere etc) vertegenwoordigen op een sociale en rechtvaardige manier.
Dus nog 1 keer voor al jullie hetmaakttochnietuitwatwestemmen-stemmers: STEM FRIGGIN’ BLANCO! Dan krijgt niemand je stem, en pak je dus effectief een stem af van de grootste partij. Kun je flink volwassen de vinger aan die mensen geven en zeggen “lekker voor je”…
ws
noureddine
allochtonen hebben voor t eerst massaal gestemd op pvda. daarentegen hebben autochtonen die vroeger op pvda stemden massaal de partij de rug toe gekeerd en gekozen voor Wilders en SP.de oorzaak is simpel namelijk als wouter wat slimmer was kon hij met een vinger in de neus de grootste partij van nederland worden.maar dan had ie moeten weten want hij waarschuwde 2 jaar geleden zelf voor namelijk bij de gemeenteraad verkiezingen, of de gekozen raadsleden wel capabel genoeg waren.vervolgens komt onze slimme woutertje met mevrouw albayrak als zijn tweede vrouw, die geen eens weet dat de spreekwoord niet luid met droge oren spreken , maar met droge ogen spreken .Aan alles zag je aan haar dat ze geilde om de eerste turkse minister in nederland te worden.voor aboutaleb geldt t zelfde hij wou ook als eerste marrokaan minister worden.Eerst bij buitenlandse arme en oudere mensen de sociale recherche op afsturen ,hun uitkering afpakken. en daarna roepen dat er armoede heerst.je had liever die mensen je excuses kunnen aanbieden. Dan in de stof moeten bijten voor Verdonk.Nou wouterje een ander keer moet je niet de eerste de beste allochtoon om je heen de predikaat geven .kijk om heen denk na en neem dan een beslissing. t is niet als erg als een allochtoon niet hoog op verkiezingslijst staat. en als ze dr staan laat t aub geen excuus alloch zijn. Lesje voor een ander keer.
Dirck, je weet niet waar je over spreekt. Allochtonen stemmen al jaren massaal op de PvdA; en juist nu zijn er een flink aantal die gestemd hebben op andere partijen, zoals de SP. Dat ligt onder andere aan de wijze waarop de PvdA met de Armeense kwestie is omgegaan (Turkse kandidaat-fractieleden direct van de lijst gehaald) en kritische kanttekeningen die Bos plaatste bij de toestroom van allochtone raadsleden na de verkiezingen. Een derde reden is dat de PvdA heeft nagelaten de moskeeen te bezoeken.
Dat zoveel Nederlanders van Marokkaanse en Turkse afkomst hebben gestemd is een positief teken. Het duidt erop, dat men gelooft dat de politiek te beinvloeden is via democratische middelen. Dat men overwegend voor de SP stemt is ook positief. Kennelijk heeft men vertrouwen in bestaande partijen, en niet de behoefte om een Turkse of Marokkaanse partij op te richten, of een Islamitische partij als de MoslimDemocraten te steunen. Niet dat ik die partij op zich verwerpelijk vindt, maar voor de binding tussen allochtonen en niet-allochtonen is het beter dat allochtonen zich vertegenwoordigd voelen door bestaande partijen.
Autochtonen hebben de PvdA de rug toegekeerd vanwege de draaierij van Bos, waaronder de AOW-kwestie, om maar wat te noemen. Met de kunde van Aboutaleb of Albayrak heeft dat niet te maken.
Aboutaleb doet precies wat iedere goede bestuurder zou doen: nagaan of mensen werkelijk een uitkering nodig hebben. De PvdA erkent kennelijk dat uitkeringsfraude bestaat. Doet de man er wat aan, is het weer niet goed.
En wat Albayrak betreft: welke reden heb je om te twijfelen aan haar capaciteiten als volksvertegenwoordiger of bestuurder? Ze heeft een CV waar je ‘u’ tegen zegt.
Beiden zijn zo Nederlands als wat.
Apropos dirck, voor je albayrak op haar nederlandse verbale kwaliteiten gaat aanspreken is het beter dat je zelf ook een ietsepietsie op je lidwoorden let:
“Je had liever die mensen je excuses kunnen aanbieden. Dan in de stof bijten voor Verdonk.”
Auw.
“Dirck.” Hehehehe. Leuk geprobeerd akhie…
De insteek van de sociale dienst is, stop zoveel mogelijk de uitkering van de buitenlandse gezinnen of geef ze heel weinig,laat ze in ellende leven.(met ongeschoold werk leef je tegenwoordig ook ik armoede)misschien gaan ze dan hun heil ergens anders zoeken.Meneer muller daar moet de heer Aboutaleb tegen vechtten .en zich niet voor de karretje laten spannen voor ideeen van rechts Ned en de VVD.maar Aboutaleb likt liever iedereen en overal alleen voor een ministerpostje in nederland.
Nourredine heeft gelijk ! Als je niet weet waar je op moet stemmen, of je wilt het niet, stem dan aub blanco ! Beter ff in de regen(?) fietsen dan je toekomst te laten bepalen door iemand anders! Sommigen denken who cares maar 1 stem, maar geloof mij duizenden mensen denken zo, en dan gaan hun duizenden stemmen wel mooi naar de grootste partij!
Net zoals in de vakantie. Dan denkt iedereen: ik vertrek wat vroeger, niet wetend dat half Nederland zo denkt. En zo kom je alsnog in de file terecht :)
nourridine heel goed van je,je hebt t door . je kan jezelf opgeven voor Tien voor Taal
heeft er iemand hier een 21+ toets gemaakt.
Het is werkelijk grappig dat rechtse “kiezers” zich bedrogen en gedemoniseerd voelen terwijl het enige wat door rechts wordt gepredikt is vernedering en onderscheid. Negen zetels en direkt schreeuwen om macht. Ik zou wel eens een enquete willen zien naar de opelidingsniveau van deze schreeuwers en uiteraard ook of ze enige kennis hebben van geschiedenis. Wat ze ook doen, allochtonen zullen steeds beter presteren. Dat zal inderdaad pijnlijk zijn.
Pim Fortuyn heeft een continent van kiezers losgeslagen van het gevestigde landschap van politieke partijen.
Mijn intuitie zegt dat het contingent zwevende kiezers voortaan deze redelijk forse grootte zal behouden.
Dat hoeft helemaal niet erg te zijn indien het er toe leidt dat Politieke partijen nog beter hun best zullen doen in hun wedijver om de beste ideeen.
Aleem Ahmed Abdul
@Dirck; voordat je met beschuldigingen aan het adres van de sociale dienst komt, zou ik eerst eens wat bewijsmateriaal verzamelen. Bijvoorbeeld statistisch bewijsmateriaal dat de sociale dienst allochtone gezinnen relatief meer met bezoeken vereert dan autochtone gezinnen.
Verder: als mensen zich netjes aan de sollicitatieplicht en de informatieplicht houden, valt er niets te korten.
Wat jij blijkbaar veronderstelt, is dat allochtone burgers een bijzonder slag mensen zijn dat nooit de verleiding voelt om te frauderen. Ik denk dat allochtone burgers net zo berekenend zijn als ieder ander.
We weten dat bijstandsfraude op grote schaal voorkomt. Onder autochtonen en onder allochtonen. Waarom dan allochtonen ineens ontzien. Dat is net zo goed racisme.
Het spreekwoord is ‘de gelegenheid maakt de dief’. Als de sociale dienst geen onaangekondigde bezoeken uitvoert, wordt de pakkans van fraude een stuk kleiner. Mensen verhuizen hun dure spullen eenvoudig uit zicht.
En er is nog iets anders: het is geen goede zaak als mensen zich afhankelijk maken van de goedgeefsheid van de gemeenschap.
Jij doet net alsof het een recht is onderhouden te worden door de gemeenschap. De werkelijkheid is dat het een noodvoorziening is. Mensen maken misbruik van die noodvoorziening. Dat is een slechte zaak want daarmee neemt het draagvlak voor die voorziening af.
Daarom is het belangrijk dat fraude wordt opgespoord en bestraft. Onder autochtonen en evenzogoed onder allochtonen.
Als jij Aboutaleb ziet als een ‘oom Tom’, ben JIJ degene die denkt in tegenstellingen. Kennelijk is een Marokkaan die de Nederlandse cultuur omarmt, in hoge mate assimileert en vervolgens merkt dat hij geaccepteerd wordt als gelijke een ‘verrader’ van wat jij de “buitenlanders” noemt.
Wat moet hij dan doen als wethouder? Allochtonen de hand boven het hoofd houden, omdat hijzelf een Marokkaanse achtergrond heeft? Hoe denk je dat dat overkomt bij de rest van de bevolking?
Maak eerst maar eens met feiten en cijfers hard dat het beleid van de sociale dienst onrechtvaardig is; dan heb je een grond voor je uitspraken.
*Modbreak:
@ willem… je hebt vast wel door dat je verblijfsvergunning zo niet verlengd zal worden*